JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Genel Bilgiler > Yurtdışında Yaşamanın Zorlukları: 5 Potansiyel Sebep
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Yurtdışında Yaşamanın Zorlukları: 5 Potansiyel Sebep

Paylaş:

Ufkunuzu genişletmek veya heyecanlı bir deneyim yaşamak için yurt dışına taşınmak pek çoğunuzun aklına ara sıra gelebilir. Tüm yaşanmışlıkları, ilişkilerinizi ve belki ailenizi ardınızda bırakacak yeni bir başlangıç yapmak, belli bir adaptasyon sürecini de beraberinde getirir. Yepyeni bir iklime alışmak, sağlık sistemini veya trafiğini öğrenmek bu önemli sürecin aşamalarından yalnızca birkaçı.

Yurt dışında yaşamayı düşünüyorsanız karşılaşabileceğiniz zorlukları yazımızdan öğrenebilir, yeni tecrübenize adım atarken pek çok bilgi edinebilirsiniz.

Kendi ülkenizden ayrılıp farklı bir yere taşındığınızda karşılaşmanız muhtemel bazı zorlukları şöyle sıralayabiliriz:

1. Kültür Değişikliği

Farklı ülkelerin özgün kültürel birikimleri, gelenekleri var. Yepyeni bir ülkeye ayak bastığınızda kültürel farklılıklar sizi yabancı hissettirebilir. Örneğin trafiğin farklı yönden akması, pazar günlerinde bazı ülkelerde hiçbir açık dükkân görememek gibi şaşırtıcı uygulamalarla karşılaşmanız mümkün.

Yeni şehrinizde konuşulan dili bilseniz dahi toplumsal normlar, beklenti ve ifade biçimleri farklılıklar gösterebilir. Örneğin bazı jest ve mimikler Türkiye’dekinden çok farklı anlamlara gelebilir. Sizin tamamen keyifle yaptığınız bir ifade, onlar için incitici manaya sahip olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda kafanızın karışması normal. Bunun yanında hayal kırıklığı, yalnızlık, depresyon veya yoğun endişe durumlarıyla baş etmeniz gerekebilir.

Bu örneklerde olduğu gibi yaşadığınız olumsuz hislerin zamanla azalması beklenir. Bu süreçte:

  • Kültüre, iletişim ve ifade biçimlerine alıştıkça her yer ve herkes tanıdık gelmeye başlayabilir.
  • Geçiş döneminde açık fikirli olmak ve yeni kültürleri keşfetmenin heyecanına odaklanmak kendinizi çok daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
  • Uyum sürecinizi hızlandırmak için bol bol sosyal ortamlarda bulunabilir ve yaşadığınız yeri keşfedecek geziler yapabilirsiniz. Böylelikle aidiyet duygusu kazanma sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

2. Aile/Arkadaş Özlemi ve Yalnızlık

Yeni taşındığınız şehirde sevdiklerinizle artık istediğiniz her an buluşamamak size dönem dönem yalnız hissettirebilir. Ancak yine de özlem ve yalnızlık duygusunun üstesinden gelebilirsiniz. Böyle hissettiğiniz durumlarda şunları yapabilirsiniz:

  • Bu duyguları benzer durumdaki herkesin hissedebileceğini unutmayın. Zaman zaman yalnız hissetmenin normal olduğunu kendinize hatırlatın.
  • Yurt dışına taşınma kararınızın arkasında yatan sebebi düşünün. Amacınız ve isteklerinizin neden ağır bastığını ve yurt dışına taşınmanın size olan faydalarını bir kenara yazın. Böylece sevdiklerinize özlem duyduğunuz zaman açıp bu sebeplere bakabilir ve süreci kolaylaştırabilirsiniz.
  • Sevdiklerinizle bol bol konuşun, uzak mesafe arkadaşlıkları sürdürün. Görüntülü konuşma seçenekleriyle istediğiniz her anı onlarla paylaşma imkânınız var.
  • Yeni şehrinizde arkadaşlar edinin ve sosyalleşin. Arkadaşlarınızla çeşitli aktivitelere katılıp oradaki kültüre adapte olma hızını da artırabilirsiniz.
  • Taşındığınız şehrin güzelliklerini keşfedin. Kültür turları, doğa yürüyüşleri gibi size keyif veren aktivitelerle çevrenizi tanımaya ve anlamaya vakit ayırın.

3. Yasal Düzenlemeler ve Bürokrasi

Kültürel değişikliğin farkındalığı kadar önemli bir diğer değişiklik, kanunlar ve düzenlemeler olabilir. Her ülkenin kendine has uygulamaları ve kanunları mevcuttur. Örneğin araç kullanıyorsanız taşındığınız ülkede ehliyetinizin geçerli olup olmadığını araştırmalısınız. Eğer değilse ehliyet almak için gerekli başvuru adımlarını gerçekleştirmeniz gerekir. Dolayısıyla pek çok şeyi baştan öğrenmeniz gerekebilir.

Bunun dışında araç satın alma, ev kiralama veya bankada hesap açma gibi bir dizi prosedür içeren işleri takip etmeniz gerekebilir. Bir süre evde kalacaksanız dahi çöplerin ayrıştırılması, çöp atma günleri gibi kuralları öğrenmeniz gerekecektir.

Tüm bu kuralları ve bürokratik işlemleri öğrenene kadar kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz. Yollarını ezbere bildiğiniz bir yerden yepyeni bir başlangıca adım atarken yaşayacağınız kafa karışıklığı ve yoğunluk oldukça doğal. Bu durumun önüne geçmek için:

  • Yeni ülkenizin kurallarını ve yasalarını araştırarak sizi nelerin beklediği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
  • İyi bir gözlemci olmak da süreci kolaylaştırabilir.
  • Ayrıca unutmayın ki daha önce de göç ettiğiniz ülkeye yeni gelen ve sizinle aynı deneyimi yaşayan pek çok kişi var. Yardım almaktan çekinmeyin. Şüpheye düştüğünüz konularda sosyal çevrenize veya meslektaşlarınıza danışarak süreci konforlu şekilde ilerletmeye odaklanabilirsiniz.

4. İklim Değişiklikleri

Özellikle Türkiye gibi dört mevsimin yaşandığı bir ülkeden göç ettiğinizde, gittiğiniz ülkenin iklimine uyum sağlamanız süre alabilir. Yeni ülkenizde tsunami, kasırga, toz bulutları, muson yağmurları veya çöl sıcakları gibi farklı hava olaylarıyla karşılaşabilirsiniz.

Bunun yanında çok uzun süren gece ve gündüz sürelerine, yüksek veya düşük mevsimsel sıcaklık değişimlerine maruz kalabilirsiniz. Bu durum mevsimsel depresyon yaşama riskinizi bile artırabilir.

Yeni bir ülkeye taşınmadan önce oradaki şaşkınlığınızı azaltmak için:

  • Yeni ülkenizin iklimini, sıcaklık dağılımını, hayvan ve böcek türlerini araştırabilirsiniz. Örneğin alerjik bir bünyeye sahipseniz neyle karşı karşıya kalacağınızı bilmek, önlem almanız için önemli.
  • İklim farklılığına alışmak için çevrenizle yeni aktiviteler yapmaya açık olun. Örneğin çok soğuk bir iklime gidiyorsanız belki de komşunuzla birlikte buz tutan sokaklarda kayak yapmayı öğrenebilirsiniz. Tropikal bir ülkeye taşındıysanız da hafta sonları spor yapacağınız harika alanlar keşfedebilirsiniz.
  • Bulunduğunuz ülkenin sunduğu doğal güzellikleri ve zevk alacağınız aktiviteleri deneyimleyerek uyum sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

5. Sağlık Hizmetlerindeki Farklılıklar

Yurt dışına taşındığınızda yaşanması muhtemel zorluklardan bir diğeri de sağlık hizmeti almak olabilir. Sağlık hizmetleri, ülkeden ülkeye farklılık gösterir ve tüm prosedüre hâkim olmanız zaman alabilir. Yabancı dilde anlaşmakta zorlanabilir veya gideceğiniz bölümden nasıl randevu alacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bunlara ek olarak sigorta ve ilaç temini gibi konularda da endişe duymanız normal.

Bu süreci kolaylaştırmak için yeni ülkenizin sağlık sistemini araştırabilirsiniz. Eğer düzenli takip edilmesi gereken bir sağlık sorununuz varsa bununla ilgili raporlarınızı yanınızda götürmeniz faydalı olur. Böylece yeni ülkenizdeki doktorunuz ile tüm bilgileri paylaşabilir ve birlikte tedavi sürecinizi planlayabilirsiniz.

Yurt dışına taşındığınız ilk dönemlerde adaptasyon süreci, endişe, kafa karışıklığı ve yalnızlık gibi zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Çeşitli sebeplerle yurt dışında yaşamaya başladıysanız bu konularda yalnız olmadığınızı unutmamalısınız.

Siz de yepyeni serüveninizde karşınıza çıkan problemlerle daha kolay başa çıkabilmek için profesyonel yardım arıyorsanız Heltia uygulamasını indirerek online terapi alabilir, istediğiniz yerden psikolojik desteğe ulaşabilirsiniz. Üstelik geniş içerik kütüphanesinden faydalanmak da tamamen ücretsiz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Ait Hissedememek Hakkında Merak Edilenler” ve “Tourette Sendromu Nedir?” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 2 Haziran 2024Güncellenme tarihi: 2 Haziran 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Genel Bilgiler hakkında yazılar