Birçok kültürde başarı, mesleki eğitim ile doğrudan ilişkili görülür. Ancak modern dünyada başarının tek ölçütü bu değildir: Bilgiye herkesin eskisine göre çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabildiği bu dönemde artık başarı için belli “soft skill”lere ihtiyaç duyuluyor.
Bu yazıda “soft skills” kavramı hakkında tüm bilmeniz gerekenleri ele aldık; soft skill ne demek, nasıl kazanılır gibi soruları cevapladık, ince beceriler nelerdir örnekleri verdik. Umarız size ve kariyer yolculuğunuza fayda sağlayabiliriz. Keyifli okumalar ☺️
Soft Skill (İnce Beceri) Nedir?
Soft skills Türkçesi “ince beceriler” veya “ince yetenekler” olan, teknik olmayan becerileri tanımlayan bir kavramdır. Yani belli bir sektör veya iş spesifiğinde resmi olarak öğrenilen değil, genel olarak çalışma becerilerini etkileyen bireysel becerileri tarif eder.
Soft skills kavramını tam olarak göz önüne sermek için, “hard skills” ile olan farkını ele almamız daha açıklayıcı olabilir:
Hard Skills vs. Soft Skills: Hard Skills Nedir?
Hard skills, basitçe teknik beceriler demek. Bir işi yapabilmek için ihtiyaç duyulan, öğrenilebilen, seviyesi ölçülebilen ve kanıtlanabilen, didaktik yapıdaki yetenekler. Hard skills örnekleri olarak diplomalar, sertifikalar, eğitimler ve mesleki yeterlilik belgelerinin tamamı sayılabilir.
Soft skills ise buna karşın daha kişisel beceriler için kullanılan bir kavram. Bunlar iletişim ve organizasyon becerileri gibi elle tutulmayan ve resmi testlerce ölçülmesi zor olan beceriler. Yani soft skills eğitimler ile alakalı olmaktan çok, kişinin duygusal zekası ve çalışma adaptasyonu ile ilişkilidir.
Soft Skills Neden Önemlidir?
Soft skills olarak adlandırılan yetenekler “21. yüzyıl becerileri” olarak görülüyor, çünkü günümüzde değişim eskiye göre oldukça hızlı. Hem herkes resmi eğitimini gördüğü işi yapmadığı, hem de pozisyon ve sektör değişikliklerini kolaylaştırdığı için soft skill’lere gereklilik gözüyle bakılıyor. Aynı Charles Darwin’in de dediği gibi: “Hayatta kalacak olanlar en güçlü ya da en zekiler değil, değişimi en iyi yönetebilenlerdir.”
Genel olarak işe ve iş ortamına uyum sağlayabilmekle ilgili olan soft skill’ler, iş hayatında başarılı ve mutlu olabilmek için oldukça önemli.
Örneğin, soft skills konusunda eksikleri olan bir kişi:
- İnsanlarla iletişim kurmakta, ekibini yönetmekte ve anlamakta zorluklar yaşayabilir.
- Kendine yeteri kadar güvenmeyebilir, kararsız kalabilir.
- Değerlendirmelere ve olumsuz geri dönüşlere karşı açık olmadığı için bu tür durumlarda öfkelenebilir.
- Duygularını kontrol etmekte zorlanabilir ve bu nedenle yeteri kadar profesyonel davranamayabilir.
- Takım çalışmasında ekip arkadaşlarına uyum sağlayamayabilir.
- Fikir ayrılığı durumunda çatışma yönetimi yapamadığı için problemler yaşayabilir. Kendini düzgün bir şekilde ifade edemeyebilir.
- Zamanı verimli kullanamayabilir ve iş yaşam dengesi kurmakta zorlanabilir.
Soft Skills Örnekleri Nelerdir?
Kişilerin farklı becerileri, farklı alanlardaki kariyer hedeflerine fayda sağlayabilir. Bu nedenle de verebileceğimiz soft skill örnekleri, aslında oldukça uzun bir liste.
“Gelecekte ön plana çıkması beklenen, kişiyi adapte olma konusunda en fazla geliştirebilecek soft skills nelerdir?” diye soracak olursanız, iki ana grup altında soft skill listesi verebiliriz:
1. Bireysel Anlamda Önemli Olan Soft Skills
- Problem çözme, pratik çözümler üretebilme
- Organizasyon, düzen ve planlama becerileri
- Pozitif, yapıcı yaklaşıma sahip olma
- Zor durum ve zor insanlarla başa çıkabilme
- Girişkenlik
- Yaratıcı düşünme
- İş ahlakı ve etiklerine uyma
- Karar verebilme
- Detaycılık
- Sorumluluk bilincine sahip olma
- Özgüven ve öz farkındalık
- Stres yönetimi yapabilme
- İş yaşam dengesi kurabilme
2. Sosyal ve Çalışma Ortamı ile Alakalı Soft Skills
- Ekip çalışmasına yatkınlık
- Sosyal anlamda ortama uyum sağlayabilme
- Duygusal zekaya sahip olma
- Etkili sunum yapabilme ve ikna becerisi
- Geri bildirime açık olma ve yapıcı geri bildirim verebilme
- İyi ve etkili iletişim kurabilme
- Aktif dinleyicilik
- Sabırlı ve anlayışlı davranabilme
- Çelişki yönetimi yapabilme
- Başkalarından öğrenebilme ve öğrendiklerini uygulayabilme gibi beceriler size iş hayatında fayda sağlayabilecek soft skillsler arasındadır.
Bu listeye bakarak, soft skills için iş hayatına entegre edilmesi gereken sosyal ve bireysel becerilerdir de diyebiliriz. Kendini birey olarak geliştiren, yetiştiren ve “farkında” olan kişiler soft skills ile işverenleri ve iş arkadaşlarını etkileyebilirler.
Şimdi gelin, bu tarz becerileri nasıl edinebileceğinizden biraz bahsedelim:
Soft Skills Kazanmak İçin Neler Yapılabilir?
Aşağıdaki adımları uygulayarak, soft skill’lerinizi geliştirebilir ve başarıya giden yolda kendinize fayda sağlayabilirsiniz 👇🏻
1. Kendinizi Tanıyın ve Kabullenin
Bu tür becerileri geliştirmek için ise yapmanız gereken ilk şey kendinizi tanımak. Ama gerçekten tanımak: Tüm yönlerinizle, yatkınlıklarınız ve hatalarınızla kendinizi anlamak. Böylesine bir farkındalık kazandıktan sonra, ‘olumsuz’ olarak nitelendirebileceğiniz özellikler üzerine çalışmaya daha kolay başlayabilirsiniz.
Tabii ki, belli alanlarda hata veya eksikleriniz olması sizi ‘başarısız’ veya ‘kötü bir çalışan’ da yapmıyor. Bu farkındalığı kazanma sürecinizde kendinize şefkat göstermeyi unutmayın ❤️
2. Size Uygun Öğrenme Yöntemleri Keşfedin
Bu becerilerde uzmanlaşmanın kesin kuralları veya yöntemleri yok. Öğrenme ve içselleştirme şekillerinin değişebileceği gibi, bu becerilerin hayata yansıması ise her zaman aynı şekilde olmayabilir. Sizin anlık ruh halinize, iletişimde olduğunuz insanlara ve diğer dış etkenlere göre yansımaları değişebilir.
Bununla birlikte, birçok farklı şekilde kendinizi soft skills alanında geliştirebilirsiniz. Örneğin,
- Çalışma arkadaşlarınızı gözlemleyebilir, onların güçlü yanlarından ve problemlere yaklaşımından ilham alabilirsiniz.
- Uygulamalı olarak ve deneyerek öğrenebilirsiniz. Kendinizi belli soft skill’leri kullanmanız gerekecek olan durumlara isteyerek sokabilir, teorik bilgilerinizi uygulayabilirsiniz.
- İş hayatına dair gelişim kitapları okuyarak başta insan ilişkileri konusunda birçok farklı alanda beceri kazanabilirsiniz. (Başlangıç olarak Daniel Goleman’ın “İşbaşında Duygusal Zeka” kitabını öneririz.)
- Bir mentor ile çalışarak eksik olabileceğinizi noktaları daha iyi tespit edebilir, liderlik özellikleri ve empati içeren yönetim teknikleri konusunda mentorunuzdan destek alabilirsiniz.
3. Gelişiminizden Fayda Sağlayın
Soft skill’lerinizi geliştirmek, size seçimlerinizi daha güvenle yapma şansı tanıyabilir.
Mutsuz olduğunuz bir sektörde çalışmak yerine, soft skills ve ihtiyaç duyduğunuz teknik bilgileri veren eğitimler sayesinde rahat bir şekilde ilerleyebileceğiniz farklı bir sektöre geçiş yapabilirsiniz.
4. Öğrenmenin Bir Süreç Olduğunu Unutmayın
Bu konuda ve becerilerde uzmanlaşmak aslında sürekli devam eden bir yolculuk demektir.
Zaman zaman eksiklikler hissedebilir, hatta bazen becerilerinizi yetersiz bulabilirsiniz. Bunlar karşılaşılan durumların zorluklarına, o an içerisinde bulunduğunuz ruh haline göre yaşanması gayet normal durumlar. Ama sosyal becerilerinizden özgüven sayesinde bu olumsuz düşünceleri aşabilir, eksiklerinizi kendinizi objektif bir şekilde değerlendirerek bulabilir ve kendinizi geliştmeye devam edebilirsiniz.
5. Profesyonel Yardıma Başvurun
Kariyerinizde veya kişisel hayatınızdaki zorlanmalarınız, bazen mental sağlık problemlerine de işaret edebilir. Sadece soft skill’lerinizi geliştirerek çözemeyeceğiniz daha derin zorluklarla yüzleşiyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda profesyonel psikolojik destek almak, en etkili çözüm olacaktır.
Bunun için Helita uygulamasını indirerek online terapi görüşmeleri yapabilir, ruh sağlığınızı iyileştirme yolculuğuna hemen başlayabilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız, “İş Hayatında Mükemmeliyetçik: Etkileri ve Yenme Yolları” ve “İş Hayatında Tükenmişlik Sendromu Nasıl Yenilir?” başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.