Birçok birey bazı dönemlerde işe gitme isteğinin ve motivasyonunun azaldığını fark etmiştir. Zaman zaman yaşanan bu durum oldukça normaldir ve genellikle geçicidir. Ancak kimi zaman işe gitmek istememe durumu uzun sürebilir ve zorlayıcı hâle gelebilir.
Eğer böyle bir dönemden geçiyorsanız, “İşe gitmek istemiyorum” diyorsanız, bahsedeceğimiz uygulamalar bu durumun etkilerini hafifletebilir ve işe yönelik yaklaşımınızı yeniden şekillendirebilir 👇🏻
1. İşe Gitmek İstememe Sebebinizi Belirleyin
Gün içinde "İşe gitmek istemiyorum, ne yapmalıyım?" sorusu zihninizi sürekli meşgul ediyor olabilir. Odağınızı bu sorudan biraz uzaklaştırıp aslında neden işe gitmek istemediğinizi belirlemek ilk adım olabilir. Bu sayede sorunu çözmek için ihtiyaç duyduğunuz çözüme bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Bahsedeceğimiz bazı nedenler, sizin de işe gitmekte zorlanma sebeplerinizden olabilir:
- İşyerinizdeki ortamla, kişilerle ya da görevlerinizle ilgili yaşadığınız sıkıntılar işe gitme isteğinizi azaltabilir. Örneğin narsisist bir yönetici ile karşı karşıya kalmak, mobbinge uğramak gibi durumlar ciddi derecede heves kırıcı olabilir.
- Kişisel hayatınızdaki çeşitli zorluklar işinize konsantre olmanızı güçleştirebilir.
- Sağlık sorunları da işe gitmek istememenin başlıca sebepleri arasında yer alır. Fiziksel ya da psikolojik bir sorun yaşarken iş hayatını sürdürmek zorlayıcı olabilir.
Nedeni (veya nedenleri) tespit ettiğinizde,soruna yönelik çözüm yolları bulmak kolaylaşabilir. Örneğin işe gitmek istememenizin sebebi mobbing yapan iş arkadaşınızsa bu konuda yöneticinizle konuşmak iyi bir fikir olabilir.
2. Hedeflerinizi Hatırlayın
Hedeflerinizi düşünmek ve bu doğrultudaki ilerlemenizi gözden geçirmek, "İşe gitmek istiyorum." demeye başlamanıza yardımcı olabilir.
- Örneğin hedefiniz arabanızı yenilemekse bu amaç için yaptığınız birikiminizi kendinize hatırlatmak, amacınıza ne kadar yaklaştığınızı fark etmek iyi hissetmenizi sağlayabilir.
- Kariyer hedeflerinizi değerlendirmek de size yeniden ilham vererek motivasyonunuzu artırabilir. Örneğin terfi alacağınız zamanı aklınıza getirmek ve terfiyi hak etmek için üstesinden geldiğiniz tüm zorlukları tekrar hatırlamak işinize daha sıkı sarılmanızı sağlayabilir.
3. Bir Mola Planlayın
Uzun süredir işe gitmek istemediğinizi fark ediyorsanız, bu durum fiziksel veya zihinsel olarak dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzun göstergesi olabilir.
Bunun için belirli bir süre izin almayı ve sevdiğiniz bir yere tatile gitmeyi de düşünebilirsiniz. Bu sayede kendinize ve ihtiyaçlarınıza daha fazla zaman ayırma fırsatı bulabilirsiniz.
Bu planı hemen uygulamanız mümkün değilse ileri bir tarih için tatil planı yaparak da motivasyonunuzu artırabilirsiniz.
4. Öz Bakımınıza Özen Gösterin
"Çalışmak istemeyen insan ne yapmalı?" sorusuna verilebilecek cevapların arasında öz bakıma daha çok vakit ayrılması da yer alabilir. Öz bakıma özen göstermek, direkt olarak problem çözümü sağlamasa da fiziksel ve zihinsel olarak daha iyi ve dengede hissetmenize yardımcı olabilir. Böylece işe gitmek istememek daha kolay başa çıkılabilir bir durum hâline gelebilir.
Öz bakım konusunda dikkat edebileceğiniz bazı uygulamalar şunlardır:
- Stres yönetimi teknikleri öğrenebilir, iş stresi ile daha efektif bir şekilde başa çıkabilirsiniz .
- Uyku hijyenine dikkat ederek kaliteli ve yeterli uyumaya özen gösterebilirsiniz.
- Keyif aldığınız hobiler edinerek bunlara düzenli zaman ayırabilirsiniz.
- Sağlıklı beslenmeye, hazır gıdalar yerine ev yemekleri yemeye dikkat edebilirsiniz.
- Düzenli egzersiz yaparak fiziksel ve zihinsel sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.
- Sosyal ilişkilerinizi geliştirerek destekleyici bir çevre edinebilirsiniz.
Bu sırada ayrıca sağlığınıza dikkat etmeyi ihmal etmemeli, herhangi bir rahatsızlığınız varsa düzenli tedavi almalısınız. Bunun için alanında uzman kişilerle görüşmek faydalı olabilir.
5. İş Değişikliğini Değerlendirin
Bazı durumlarda farklı yöntemlere başvurmanıza rağmen "İşe gitmek istemiyorum." düşüncesi zihninizi meşgul etmeye devam edebilir. Bu durumun belirli bir süre devam etmesi, çalıştığınız işin sizin için doğru iş olmadığı anlamına gelebilir. İş değişikliği yapmayı planlamak bu aşamada sorununuza çözüm olabilir.
Bahsedeceğimiz sorular üzerine düşünmek eyleme geçmeden önce size yardımcı olabilir:
- Mevcut işinizde neleri seviyorsunuz, neleri sevmiyorsunuz?
- Kariyer planınızı yeniden düzenleyecek olsaydınız aynı sektörde mi kalmak isterdiniz, farklı bir sektöre geçmek mi daha iyi olurdu?
- Becerilerinize ve isteklerinize uygun hangi işleri yapabilirsiniz?
- Profesyonel bağlantılarınızla iletişime geçerek onlardan iş değişikliğiyle ilgili nasıl destek alabilirsiniz?
6. Destek Alın
İşe gitmek istememe psikolojisi bireylerin gün içindeki verimliliğini, motivasyonunu ve yaşam enerjisini düşürebilir. Bu noktada kendinizi yalnız ve yorgun hissedebilirsiniz.
Heltia uygulamasını indirerek profesyonel destek alabilir, online terapi ile daha iyi hissedebilirsiniz. İşe gitmekle ilgili hislerinizi daha kolay yönetebilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz “Kariyer Planı Nedir, Nasıl Yapılır?” ve “Menisküs Nedir, Belirtileri Nelerdir, Neden Olur?” yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.