JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Genel Bilgiler > Psikolojik Testler Nelerdir, Neden Çözülür? (6 Örnek)
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Psikolojik Testler Nelerdir, Neden Çözülür? (6 Örnek)

Paylaş:

Çoğumuz çevrimiçi testler çözerek kişiliğimiz hakkında daha fazla bilgi almayı, belli ölçümlerin sonuçlarını görerek eğlenmeyi severiz. Bu online test süreci de bir çeşit “öz değerlendirme”ye giriyor: Kendimizi ve düşünce yapımızı daha iyi tanıyor, tahminlerimiz doğru çıktığında seviniyor, çıkmadığında da daha derinlemesine düşünüyoruz. Böylelikle aslında öz farkındalık çalışmaları yapmış oluyoruz aslında.

Bunun bir diğer boyutu da psikolojik testler, yani psikolojik test soruları içeren, belli durum ve problemler hakkında bilimsel bazlı analiz yaptıran değerlendirmeler.

Bu yolla öz değerlendirmeler yapmak ve psikoloji testi çözmek, kişinin:

  • Sağlık kaygısı yaşıyorsa kafasından bazı problemleri ‘elemesine’,
  • Durumu hakkında daha çok bilgi edinmesine,
  • Belirtileri gösterip göstermediğinden, bunların anlamından biraz daha emin olmasına,
  • Gereken durumlarda profesyonel yardıma başvurmaya motive olmasına yardımcı olabiliyor.

Yani “Psikolojik testler nelerdir?” diye soracak olursanız, bunlara daha basit ve eğlenceli olan kişilik testleri ile aynı şekilde bakmamak gerekiyor. Psikolojik sorun testleri ve psikolojik bilinçaltı testleri ile bireyin farkındalık, değerlendirme ve tedavi süreci büyük ölçüde hızlanabiliyor.

Şimdi gelelim, bu süreçte öz değerlendirme yapmanıza yardımcı olabilecek bilimsel bazlı psikolojik test ve değerlendirmelere:

Psikolojik Bilinçaltı Testleri

1. Anksiyete Testi

Beck Anksiyete Ölçeği, anksiyete ve stres belirtilerini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılıyor. Bu psikolojik test ve değerleme yardımıyla kaygı yaşama düzeyi ve sıklığı ölçülebiliyor, anksiyete bozukluğu ve benzeri durumlara yatkınlık tespit edilebiliyor. Böylelikle kişi, kendi durumu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olarak psikolojik desteğe başvurmasının gerekli olup olmadığını daha net görebiliyor.

Anksiyete testine buradan ulaşabilirsiniz.

2. Depresyon Testi

Psikolojik ölçüm testleri arasında en sık başvurulanlardan biri de depresyon testi. Beck Depresyon Ölçeği yardımıyla birey; sık sık birbirine karıştırılan üzgünlük ve depresiflik arasındaki ayrımı kolaylaştırabilir, psikolojik ve fizyolojik belirtilerini saptayarak depresif bozukluklar yaşama ihtimalini değerlendirebilir.

Depresyon testine buradan ulaşabilirsiniz.

3. Öfke Kontrolü Testi

Öfke seviyesi ve sıklığı, bastırma eğilimi, bunun dışarıya nasıl yansıdığı gibi durumlar öfke kontrol problemlerini saptamakta önemlidir. Bu etmenler hakkında öz değerlendirme yapmak, temelli bir psikolojik test yardımıyla mümkündür.

Öfke kontrolü testine buradan ulaşabilirsiniz.

4. Uyku Hijyeni Testi

“Uyku hijyeni”, düzenli ve kaliteli bir uyku çekmeyi etkileyen tüm faktörlere verilen bir isim. Bu test ile bireyler uyku alışkanlıkları, çevresel faktörler ve davranışları hakkında daha detaylı bilgi edinebilir, uyku düzenlerinde yapabilecekleri iyileştiremeleri tespit edebilir ve gerekli durumlarda uyku bozuklukları için yardıma başvurabilir.

Uyku hijyeni testine buradan ulaşabilirsiniz.

5. Sosyal Anksiyete Testi

Sosyal anksiyete, maalesef birçok insanın hayatını olumsuz yönde etkileyen bir problem. Bu sebeple sosyal anksiyete bozukluğu ile ilişkilendirilen mental ve fizyolojik belirtiler hakkında öz değerlendirme yapmak, bireyi gereken yardımı almaya yönlendirebilir ve hayat kalitesini büyük ölçüde artırabilir. Liebowitz Sosyal Anksiyete Testi, bu konuda güvenilir ve öncül bir kaynaktır.

Sosyal anksiyete testine buradan ulaşabilirsiniz.

6. Obsesif Kompulsif Bozukluk Testi

OKB olarak da bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk; intruzif düşünceler, takıntılı ve tekrarlı davranışlar gibi belirtilerle kendini gösterebilen bir psikolojik rahatsızlık. Var olması halinde erken teşhisi ve ruh haline yardımcı olmak için tedavisinin sağlanması büyük önem taşıyor.

Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi’nin bir uyarlaması olarak bu testi çözmek, bireylerin belirti ve tepkilerini güvenilir bir ölçek yardımıyla değerlendirmesine yardımcı olur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk testine buradan ulaşabilirsiniz.

Daha fazla test için websitemiz üzerinden “Psikolojik Testler” sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Faydalı içeriklere ulaşmak için de Heltia Blog’a göz atabilir, “Yalan Söyleyen Çocuğa Yaklaşım Nasıl Olmalı?” ve “Klasik Koşullanma ve Pavlov’un Köpeği” gibi yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca Heltia uygulamasını indirerek online terapi yoluyla ruh sağlığınızı iyileştirmek için bir adım atabilir, uygulama içerisindeki ücretsiz içerik ve değerlendirmelerden faydalanabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 9 Temmuz 2024Güncellenme tarihi: 9 Temmuz 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Genel Bilgiler hakkında yazılar