Bir çikolatayı almaya nasıl karar verdiğinizi hiç düşündünüz mü? Çikolatanın ambalajı, rengi, sloganı, reklamı hatta adı satın alma eyleminizi etkileyen faktörlerdendir. İnsanlar o çikolatanın ne kadar lezzetli olduğu hakkında konuşsalar da bu imaj size hitap etmiyorsa ürünü satın almayabilirsiniz.
Kurumsal imaj da bir şirketin müşteriler nezdindeki algısını belirler. Doğru kurgulanmış bir imajla sadece müşterilerin değil, iş adaylarının ve diğer şirketlerin de dikkatini çeken başarılı bir kurum olabilirsiniz. Siz de kurumsal imaj hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve eksiklerinizi tespit ederek markanızı geliştirebilirsiniz.
Kurumsal İmaj Nedir?
Kurumsal imaj, müşterilerin bir şirketin ürünleri ve hizmetleri hakkındaki izlenimlerini, duygu ve düşüncelerini ifade eder. Başka bir deyişle markanızın kamuoyundaki algısına kurumsal imaj denir. Sosyal sorumluluk anlayışı, güvenilirlik ve kalite kurumsal imajı etkileyen önemli unsurlardır. Müşterilerinizin şirketiniz hakkındaki olumlu ya da olumsuz görüşleri de şirketinizin kurumsal imajından büyük oranda etkilenir.
Olumlu bir kurumsal imajın önemini şöyle sıralayabiliriz:
- Şirketin itibarını güçlendirir ve müşteri memnuniyetinin artmasına katkı sağlar. Olumlu ilişkiler sürdürdüğünüz, size güvenen müşterilerinizle düzenli olarak iş yapabilirsiniz.
- İyi bir kurumsal imaj sayesinde birçok farklı şirketin dikkatini çekebilir, diğer kişi ve kurumlarla iş birliği yapabilirsiniz.
- Kurumsal imaj fark yaratmanıza da yardımcı olur. Böylece diğer şirketler arasında öne çıkabilirsiniz.
Kurumsal İmaj Nasıl Oluşturulur?
İyi bir üretim ve satış performansının yanı sıra sahip olduğunuz değerlerin müşterinin zihninde canlanmasını sağladığınız zaman gerçek bir imaj oluşturmuş olursunuz. Bunun için şirketinizin çalışanlar, müşteriler ve rakip şirketler tarafından nasıl algılanmasını istiyorsanız bu algıya uygun değerleri, inançları ve ilkeleri öne çıkararak kurumsal imaj oluşturabilirsiniz.
Olumlu bir şirket imajı oluşturmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
1. Şirketinizin Vizyonunu Oluşturun
Rakipleriniz arasından sıyrılmak ve sadık bir müşteri kitlesi oluşturabilmek için kaliteli ürünler üretmekten ve iyi bir hizmet sunmaktan daha fazlasına ihtiyacınız var.
“İnsanlar sizi neden tercih etmeli?” sorusuna odaklanarak markanızın kimliğini ve vizyonunu ürünlerinize ya da sunduğunuz hizmetlere yansıtmanız gerekir. Böylelikle:
- Müşterilerinize sizi seçmeleri için bir neden sunarsınız.
- Pazarlama stratejilerinizi bu amaç doğrultusunda belirleyebilirsiniz.
- Reklam faaliyetlerinizi de bu amacı güçlendirmek üzere planlayarak müşterilerinizin sizi bu şekilde hatırlamasını sağlayabilirsiniz.
2. Şirket Kimliğinizi Belirleyen Araçları Geliştirin
Şirket ismi, görsel kimlik, kurumsal iletişim dili, logo, slogan, davranış kimliği veya özel mottonuz şirketinizi tanımlayan kimlik araçlarıdır. Tüm bu araçları özenle belirlemeli, markanızın amacını kimliğinizle aktarabilmelisiniz.
Göze ve kulağa hitap eden bu araçlar, ayrıca müşterilerinizin markanızla ilk karşılaşma noktalarıdır. Bu nedenle sizi yansıtmaları ve ilgi çekici olmaları önemlidir.
3. Çalışanlarınızı Kurumsal İmajınız Hakkında Bilgilendirin
Kimlik araçları gibi çalışanlarınız da şirketin birer temsilcisidir. Doğrudan müşterilerle etkileşime giren çalışanlarınızın davranışları da şirket imajını oluşturmada önemli bir rol oynar. Bu nedenle çalışanlarınızı şirketinizin amacı konusunda bilgilendirip şirket imajına uygun hareket etmeleri hususunda onlara çeşitli eğitimler verebilirsiniz.
4. Kurumsal İmajınızı Güçlendirecek Tanıtım Faaliyetleri Düzenleyin
Şirketinizin amacını gazete, televizyon, sosyal medya ve benzeri mecralarda reklam vererek duyurabilir, tanınırlığını arttırabilirsiniz. Şirketin amacına uygun çeşitli reklam ve tanıtım stratejileri geliştirmek kurumsal imajın geliştirilmesine de katkı sağlar.
Örneğin açık arttırma veya bağış toplama etkinliği gibi faaliyetler olumlu bir kurumsal imaj oluşturmanıza yardımcı olabilir.
5. Müşterilerinizden Geri Bildirim Talep Ederek Yeni Düzenlemelerde Bulunun
Kurumsal imajınız hakkında çalışanlarınız veya müşterilerinizden geri bildirim almaya özen gösterebilirsiniz. Siz her ne kadar markanızın iyi olduğunu düşünseniz de markanızın farklı bir pencereden değerlendirilmesi gelişiminizin önünü açabilir.
Bunun için aldığınız geri bildirimleri dikkatle inceleyerek hatalarınızı kabul edip marka imajının zedelenmemesi için yeni düzenlemelerde bulunabilirsiniz. Bu tavrınız çalışanlarınızı ve müşterilerinizi önemsediğinizi de gösterir.
Kurumsal İmaj Nasıl Yönetilir?
Müşteriler, çalışanlar ve diğer şirketler tarafından algılanan kurum imajını korumak ve iyileştirmek için yeni stratejiler geliştirmeye kurumsal imaj yönetimi denir. İmaj yönetimi kapsamlı bir strateji planı hazırlanarak mümkün olur. Bu strateji planında şu hususların belirlenmesi ve uygulanması gerekir:
- Müşteri İlişkileri Yönetimi: Bir kurumu ayakta tutan temel bileşen müşterilerdir. Dolayısıyla müşterilerle iyi ilişkilerin kurulması ve sorunların pozitif bir tutumla çözülmesi, kurum imajını korumanın ve iyileştirmenin en önemli basamağıdır. Bu noktadan hareketle kurumsal imaj yönetiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için müşteri ilişkileri yönetimi süreci planlanmalıdır.
- Çalışan İlişkileri Yönetimi: Kurum kültürünün, değerlerinin ve imajının en önemli temsilcisi çalışanlardır. Çalışanların sizi en iyi şekilde temsil edebilmesi için çalışan bağlılığının ve motivasyonunun yüksek olması gerekir. Bu noktada çalışanların kurum imajı ve değerleri hakkında eğitim almalarını sağlayarak kurumsal imajın sürdürülebilirliğine katkı sağlayabilirsiniz.
- Sosyal Medya Platformlarının Yönetimi: Şirket imajının sergilendiği ve markanın büyümesine olanak sağlayan en önemli mecralar sosyal medya platformlarıdır. Bu mecralar müşterilerle doğrudan ilişki kurulan alanlar olduğu için bu platformlarda kurum imajının fonksiyonel bir şekilde yansıtılması gerekir. Bunun için düzenli içerik üretimine ve müşterilerle etkili bir iletişim kurulmasına dikkat edilmelidir.
- Şirket Markasının Yönetimi: Marka imajının sürekli güncellenmesi ve şirket amacı doğrultusunda geliştirilmesi marka değerini artıran unsurlardandır. Markanın zihinlerde oluşturduğu olumlu algının sürdürülebilmesi için kurumsal imaja ve marka amacına uygun marka yönetimi stratejileri geliştirmeye dikkat edilmelidir.
Kurumsal imaj yönetimini etkili kılan bu bileşenler dışında medya ilişkilerinin düzenlenmesi, sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesi ve kriz anlarında işlevsel çözüm önerileri sunulması gibi adımlar da imaj yönetimine katkı sağlar.
Dışarıya verdiğiniz imajın yanında çalışanlarınıza verdiğiniz imaj, onlara verdiğiniz değeri yansıtmak da önemli. Bunun için dijitalleştirilmiş bütünsel sağlık platformu Heltia üzerinden çevrimiçi mental sağlık, beslenme ve fiziksel sağlık alanlarında destek sunabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak ve demo sürecine başlamak için Heltia uygulamasını indirebilir, Ayarlar alanında yer alan "Şirketiniz için teklif alın" kısmından formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz, "Performans Değerlendirme Nedir, Nasıl Yapılır?" ve "Referans Kontrolü Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler" adlı yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.