İşe alım süreci, hem aday hem işveren için oldukça zorlu bir yolculuktur. Gelen pek çok başvuru arasından pozisyonunun gerekliliklerini karşılayan adaylar seçilir. İş yerindeki huzurun devamlılığı için şirketinize dâhil edeceğiniz kişi yalnızca nitelikli değil, takıma da uyumlu olmalıdır. Peki, bu süreci nasıl kolaylaştırabilirsiniz?
Referans kontrolü sizlere bu süreçte en çok fayda sağlayacak araç olabilir. Adayın öz geçmişinde belirttiği deneyim, beceri ve başarıları referansları üzerinden doğrulayarak potansiyel hayal kırıklıklarının önüne geçebilirsiniz.
Bu yazımızla “Referans nedir?”, “Referans kontrolü nasıl yapılır?” gibi soruların yanıtlarını öğrenebilir ve işe alım prosedürlerinizi geliştirebilirsiniz.
Referans Nedir?
Referans, bir adayın işe uygunluğuna dair kefillik süreci olarak düşünülebilir. İş dünyasında genellikle eski işyerinden üst pozisyonlarda birisi tarafından yazılır.
Adaylardan referans mektubu talebinde bulunacaksanız, referans mektubunda olması gerekenler ve değinilmesi önerilen belli noktalar yer alır. Örneğin söz konusu iş yerinde hangi pozisyonda, ne kadar süre çalıştığı ve hangi sorumlulukları üstlendiği gibi bilgiler referans mektuplarında mutlaka yer almalıdır. Ayrıca referans olan kişinin iletişim bilgilerine de mutlaka yer verilir.
Peki, referans dışı ne demek? Adaylar çevrelerindeki herkesi referans olarak gösteremez. Referansın mutlaka eski iş yerindeki bir ekip arkadaşı, müşteri ve yönetici gibi profesyonel bir kaynak olması gerekir. Adaylar akrabalarını, aile üyelerinden birini veya arkadaşlarını referans olarak gösteremez. Bu tarz referans gösterimleri referans dışı kabul edilir.
Referans Kontrolü Nedir?
İşveren olarak adayların öz geçmişindeki bilgileri doğrulamak ve haklarında daha fazla bilgi edinmek için referans kişileriyle iletişime geçerek referans kontrolü yapmanız gerekir. Böylece eski işverenleri veya ekip arkadaşlarıyla görüşerek söz konusu iş için gerekli niteliklere sahip olup olmadıklarını öğrenebilirsiniz. Referans kontrolü süresi, referans dışı olan referansları da tespit etmenizi sağlar.
Referans Kontrolü Nasıl Yapılır?
Referans kontrolünün etkili bir şekilde gerçekleştirebilmesi için bir ön hazırlık gerekir. Tüm referans görüşmelerini bu aşamada yapacağınız plan çerçevesinde yürüterek prosedürlerin eksiksiz yerine getirilmesini sağlayabilirsiniz:
1. Sorularınızı Hazırlayın
Bu plan dâhilinde verimli bir görüşme sağlamak için adayın iş deneyiminin belirli yönlerine odaklanan açık uçlu sorular hazırlamak gerekir. Böylelikle referansların otantikliğini doğal bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.
Sorular adayın bir ekiple çalışma performansı, değişen koşullara uyum sağlama ve son teslim tarihlerini karşılama becerilerine yönelik olabilir.
2. Referans Kontrollerinizi Planlayın
İkinci olarak referans kontrollerini bir takvim üzerinden günlere ve saatlere ayırabilirsiniz.
Böylelikle hem zaman yönetiminizi geliştirebilir hem de adaylar ve referansları arasında oluşabilecek bir karışıklığın önüne geçebilirsiniz.
3. Görüşmenin Seyrine Dikkat Edin
Referansı aradıktan sonra görüşmeyi nasıl sürdüreceğinizi de önceden planlayabilirsiniz. Bu planlama sayesinde kafa karışıklıklarının önüne geçebilir ve iş takibini kolaylaştırabilirsiniz.
Örneğin;
- Birinci adım: Kendinizi tanıtın. Nereden ve hangi amaçla aradığınızı belirtin.
- İkinci adım: Referansın görüşmek için müsait olup olmadığını öğrenin ve onayını alın.
- Üçüncü adım: Referansın eski çalışanını veya ekip arkadaşını hangi açıdan değerlendireceğini bilmesi için pozisyon hakkında şeffaf bir tanıtım yapın.
- Dördüncü adım: Önceden hazırladığınız soruları sırasıyla sorun.
İşe alım uzmanlarının referans kontrolü esnasında aktif olarak dinlemesi ve ayrıntılı notlar alması gerekir. Görüşme sonrasında herhangi bir anlaşmazlık veya yasal hak talebinde bulunulması durumunda eldeki bilgiler önemli bir kaynak olabilir.
Referans kontrolü prosedürü esnasında adaletli davranmaya dikkat edilmelidir. Her referans kontrolünün aynı prosedürle gerçekleştirilmesi, adaylar arasında eşitliğin sağlanmasına yardımcı olur.
Referans Kontrolü Esnasında Sorabileceğiniz Örnek Sorular
Referans kontrolünde kullanabileceğiniz bazı soru örneklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Adayın pozisyonunu doğrulayabilir misiniz?
- Adayı nasıl tanırsınız?
- Aday sizinle ne kadar süre çalıştı ve işten neden ayrıldı?
- Adayın güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?
- Adayın ekip arkadaşlarıyla ilişkisini nasıl değerlendirirsiniz?
- Adayın baskı ve stres altındaki çalışmasını nasıl değerlendirirsiniz?
- Adayın söz konusu iş için nitelikli olduğunu düşünüyor musunuz?
- İmkânınız olsa adayı yeniden işe almak ister misiniz? Neden?
- Aday hakkında başka bilmem gereken şeyler var mı?
İşe alımın yanısıra çalışma süresince de çalışanlarınızı desteklemek oldukça önemli. Bu aşamada Heltia uygulamasından yararlanabilir, bütünleyici dijitalleştirilmiş sağlık platformu ile ekibinize mental sağlık, beslenme ve fiziksel sağlık alanlarında çevrimiçi destek sunabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak ve demo sürecine başlamak için Heltia uygulamasını indirebilir, Ayarlar alanında yer alan "Şirketiniz için teklif alın" kısmından formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz, "Performans Değerlendirme Nedir, Nasıl Yapılır?" ve "Oryantasyon Ne İşe Yarar? (4 Önemli Öneri)" adlı yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.