JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Çalışan Esenliği > İletişimde Geri Bildirim: Tanımı, Etkileri, Örnekleri
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

İletişimde Geri Bildirim: Tanımı, Etkileri, Örnekleri

Paylaş:

Etkili liderliğin kritik bir adımı olan geri bildirim; çalışanları motive etmenin ve şirketi ileriye taşımanın anahtarıdır. Ancak iş yerindeki bazı olumsuz durumlarla ilgili çalışanlara geri bildirim vermek her zaman kolay olmayabilir. Olumlu neticeler elde etmek için geri bildirimlerde uygun dil kullanımı büyük önem taşır.

Siz de yaşanabilecek olumsuzluklardan kaçınmak için geri bildirimin ne demek olduğunu daha detaylı öğrenebilir, yapıcı geri bildirim verme örneklerini inceleyerek iş hayatınızda daha etkili bir iletişim dili kullanabilirsiniz.

İletişimde Geri Bildirim Nedir?

Geri bildirim; iş yerindeki çalışanların davranışlarına, becerilerine, performanslarına bağlı olarak yöneticinin ya da ekip liderinin yapıcı bilgi ve tavsiye vermesine dayanır. Aynı şekilde herhangi bir olumlu ya da olumsuz durumda çalışanlar da yöneticilerine geri bildirimde bulunabilirler.

İletişiminizi etkili kılmanın önemli araçlarından biri olan geri bildirim, hem şirketteki işleriniz hem ilişkileriniz açısından düzenleyici bir mekanizma görevi görür. Örneğin iş arkadaşınızı projesinin başarısından dolayı tebrik edeceğiniz ya da raporları eksik teslim ettiğinde uyaracağınız zaman gerçekçi ve yapıcı geri bildirimlerde bulunarak ekip üyeleriyle ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu geri bildirimler daha iyi bir iş akışı sağlayarak hedeflerinize daha kısa sürede ulaşmanıza da katkıda bulunabilir.

Geri Bildirimin Etkileri Nelerdir?

Geri bildirimde bulunurken kullanılan dil ve üslup, iletişimin kalitesini belirler ve alıcının tepkisini etkiler. Profesyonel bir dil ve nazik bir üslupla kurulan iletişim, alıcının mesajı kabul etmesini ve üzerine düşünmesini sağlar.

Kullanılan iletişim diline bağlı olarak geri bildirimin olumlu ve olumsuz etkilerinden söz etmek mümkündür:

Geri Bildirimin Olumlu Etkileri

  • Motivasyonu arttırma,
  • Öz güveni güçlendirme,
  • Aidiyet duygusunu hissettirme.

Geri Bildirimin Olumsuz Etkileri

  • Stres ve anksiyeteyi tetikleme,
  • Öz saygıyı zedeleme,
  • Motivasyon düşüklüğüne neden olma.

Olumsuz ifadelerin sebep olabileceği etkiler nedeniyle geri bildirimde bulunurken dikkatli olmak gerekir. Geri bildirimde bulunurken dikkat edebileceğiniz noktaları ve farklı geri bildirim örneklerini yazımızdan ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Geri Bildirim Örnekleri

Son olarak da farklı şekillerde ve durumlarda kullanabileceğiniz iletişimde geri bildirim örnekleri vereceğiz:

1. Pozitif Geri Bildirim Örneği

Olumlu geri bildirimlerinizi şu noktalara dikkat ederek daha etkili kılabilirsiniz:

  • Gerçekçi olun.
  • Kişisel ayrıntılara yer verin.
  • Samimi davranın.
  • Karşınızdaki kişiyi önemsediğinizi hissettirin.

Örnek: Ekip üyelerinden biri her toplantıya hazırlanarak geliyor ve önemli katkılarda bulunuyor.

“Zeynep, pek çok toplantımızda olduğu gibi dünkü ekip toplantısında da yaptığın yorumlarla tartışmaya farklı bir bakış açısı kazandırarak büyük katkı sağladın. Bu olumlu tavrın tüm departmanda hissediliyor!”

Bu geri bildirim yaklaşımı, çalışanlara düşünce ve görüşlerine değer verildiğini hissettirmenin en etkili yollarından biridir. Bu şekilde ekip arkadaşlarınıza yaratıcı ve dinamik bir çalışma kültürüne aktif olarak katkıda bulunduklarını hissettirebilirsiniz.

2. Negatif Geri Bildirim Örneği

Negatif geri bildirimde bulunurken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Aşırı genelleme yapmaktan kaçının.
  • Karşınızdaki kişiyi yargılamayın.
  • Varsayımlarda bulunmayın.
  • Yapıcı bir dil kullanın.

Örnek: Ekip üyelerinden biri proje teslim tarihlerini sürekli kaçırıyor.

“Alp, genel iş akışında gecikmelere neden olmamak için kişisel performansına uygun ve gerçekçi bir zaman çizelgesi geliştirmeyi deneyebilirsin. Ayrıca projelerin son teslim tarihlerini kaçırmamak için işlevsel zaman yönetimi stratejileri üzerine çalışabilirsin.”

Bu yaklaşımla çalışanların performanslarını artırabilmek için proaktif çözüm geliştirmelerinin önemini hatırlatabilir ve yapıcı alternatiflerle öneride bulunabilirsiniz.

Zayıf iletişim becerileri, iş ortamında bazı problemlere sebep olabilir. Özellikle iletişim sorunu yaşayan ekip üyelerine pozitif bir tutumla negatif geri bildirimde bulunmak itici bir güç oluşturabilir. Bu yaklaşımla, iş birliğinin ve fikir alışverişinin önemini de hatırlatabilirsiniz.

3. Yöneticiye Geri Bildirim Örneği

Yöneticinize ya da ekip liderine geri bildirimde bulunurken şu hususlara dikkat edebilirsiniz:

  • Sorunu kişiselleştirmeyin.
  • Objektif olun ve spesifik örnekler verin.
  • Konuyu kısa tutun.

Örnek: “Geçen ay yürütülen proje kapsamında geniş hedefler belirlediğiniz için teşekkür ederiz. Bu hedeflere ulaşmak için çalışırken hangisinin ekibimiz için en önemli olduğundan emin olmadığımı fark ettim. Gelecekte her hedefin öncelik sırasını belirtebilir misiniz?”

Yöneticiler de zaman zaman olumlu ya da olumsuz geri bildirimlere ihtiyaç duyar. Doğru zamanda yapıcı bir iletişim diliyle verdiğiniz geri bildirimler, yaptığınız işleri iyileştirmenizi ve daha olumlu sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.

4. Mülakat Sonrası Geri Bildirim Örneği

Mülakat sonrası adaylara geri bildirimde bulunurken şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Dürüst ve duyarlı olun.
  • Pozitif bir tavır benimseyin.
  • Gerçekçi ve uygulanabilir öneriler sunun.

Örnek: “İletişiminiz ve kendinizi ifade etme derinliğiniz son derece başarılıydı. Mesleki alanınıza hâkimiyetinizi ve teknik bilgi birikiminizi en uygun şekilde gösterdiniz. Ancak güncel gelişmelere hâkimiyet konusunda aradığımız kriterleri sağlayamadığınızı gördük."

Verimli bir geri bildirim süreci oluşturmak hem çalışanların hem şirketin ilerlemesine katkı sağlar. Bunun için insan odaklı bir kurum kültürü benimsenmelidir. Bu noktada size birçok farklı hizmet sunan iyileştirici ve önleyici sağlık platformu Heltia'dan yararlanabilirsiniz, çalışanlarınıza mental sağlık, beslenme ve fiziksel sağlık alanlarında kapsamlı ve dijitalleştirilmiş destek sunabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için Heltia uygulamasını indirebilir, Ayarlar alanında yer alan "Şirketiniz için teklif alın" kısmından formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, "Kurumsal İmaj Nasıl Oluşturulur ve Yönetilir?" ve "Kurum Kültürü Nedir? (Etkili Kurum Kültürü Örnekleri)" yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 9 Nisan 2024Güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Çalışan Esenliği hakkında yazılar