JavaScript is required
/
Yoğun İş Hayatında Egzersize Yer Vermek İçin 6 İpucu

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Yoğun İş Hayatında Egzersize Yer Vermek İçin 6 İpucu

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Bir yandan çalışıp bir yandan da spor yapmak, zaman ve bütçe açısından oldukça zorlayıcı olabilir. Bu da kişiyi demotive edebilir, egzersize devam etme ve aktif kalmaya çalışma isteğini azaltabilir.

Böyle bir durumda sorumlulukları ve özel hayatınızı dengelemek, istediğiniz her şeye zaman ayırmak zor olabilir. Bu konuda tavsiyeler için “Sağlıklı Bir İş-Yaşam Dengesi Nasıl Kurulur?” adlı yazımıza ayrıca göz atabilirsiniz. Ancak bu yazıda özellikle egzersize zaman ayırmak, çalışma hayatına fiziksel aktiviteyi entegre etmekle ilgili ipuçlarına değineceğiz.

Gelin, iş hayatı ve egzersiz dengesi nasıl sağlanabilir birlikte inceleyelim:

1. Gerçekçi Egzersiz Hedefleri Belirleyin

Spor ve egzersiz yapmaya karar vermek bile sağlığınız için attığınız önemli bir adım. Ancak bu kararı uygulayabilmeniz için tabii ki hayatınızın içine nasıl dahil edeceğinizi bilmeniz gerekiyor.

Ne zaman, nasıl ve ne kadar egzersiz yapacağınızı önceden planlamak bu açıdan faydalı olacaktır. Bu süreçte de mutlaka yoğunluk durumunuz, ayırabileceğiniz zaman ve fiziksel sınırlarınızı göz önünde bulundurun. Böylelikle beklentileriniz daha ulaşılabilir olur, motivasyonunuzu daha uzun süre koruyabilirsiniz.

Zaman içinde de bu hedeflerinizi yeniden düzenleyebilir, kendinize daha uygun hale getirebilirsiniz. Ayrıca uzman fizyoterapistlerden destek alarak kişisel istek ve ihtiyaçlarınıza göre bir egzersiz planı da oluşturabilirsiniz.

2. Düzenli Olarak Mola Verip Ayağa Kalkın

Uzun süre sabit bir şekilde oturmak, ağrıya yol açabilir ve kas-iskelet sistemi sağlığınızı kötü etkileyebilir. Aynı zamanda postür ve duruş bozukluklarını da tetikleyebilir.

Masa başında uzun süre oturmanın zararlarını önlemek için çalışırken sık sık mola vermeyi, molalarınızda da ayağa kalkmayı ihmal etmeyin. Bu sırada kollarınızı ve bacaklarınızı da esnetebilirsiniz.

3. Ofis Hayatınıza Fiziksel Aktiviteyi Dahil Edin

Fiziksel aktiviteyi düzene oturtmanın ilk adımı, tekrarlı ve sık sık yapmak. Bu nedenle yoğun yaşantınızın içerisine aktifliği dahil etmek, bütün bir spor rutinine vaktiniz olmasa da hareketsizliği seçmemek güzel bir seçenek olacaktır.

Örneğin:

  • Ofiste oturduğunuz yerde sık sık esnemeyi, kaslarınızı çalıştırmayı ihmal etmeyin. Böylelikle gündelik yoğunluğun içerisinde az da olsa aktif kalabilirsiniz.
  • Egzersiz topu, esneme bandı, bilek güçlendirici yay gibi masa başında kullanılabilecek egzersiz aletlerine de şans verebilirsiniz.
  • Ofise gidiş ve gelişlerinizi değerlendirebilir, yürümeyi veya bisikletle gitmeyi deneyebilirsiniz. Bu durum mümkün değilse de toplu taşımadan birkaç durak önce inmek, arabanızı yürüme mesafesine park etmek de birer seçenek olabilir.
  • İşyerinin içerisinde olabildiğince asansör yerine merdiven kullanarak hareketli kalabilirsiniz.
  • Öğlen molanızda bir yürüyüş veya esneme rutinine yer verebilirsiniz.
  • Eğer evden çalışıyorsanız da alışveriş, yemek gibi sebeplerle yürümeyi tercih edebilir veya molalarınıza egzersiz yapmayı yedirmeye devam edebilirsiniz.

4. Sabah veya Akşam Saatlerini Değerlendirin

Özellikle en yoğun zamanlarda normalden sadece yarım saat erken kalkarak bile hafif esnemeler, sabah yogası gibi egzersizler yaparak vücudunuzu gün içinde zinde tutabilirsiniz.

Eğer gece kuşuysanız da aynısını yatmadan önce yapabilir, kaslarınızı rahatlatabilir ve rahat bir uyku çekebilirsiniz.

5. Kendinize Fazla Yüklenmeyin

Planlarınızın istediğiniz gibi yürümemesi, egzersize her zaman dilediğiniz kadar vakit ayıramamanız oldukça doğal. Bazı haftalar daha çok spor yapabilirsiniz, bazı haftalar işinize daha çok odaklanmanız gerekebilir. Hatta acil bir işiniz çıkabilir, hasta olabilirsiniz, hatta canınız egzersiz yapmak bile istemeyebilir.

Tabii ki istikrarınızı korumak ve düzenli egzersiz yapmak önemli. Ama “Zaten az zamanım var, egzersize öncelik vermeliyim” veya “Haftaya bu saatleri hemen telafi etmeliyim” gibi bir bakış açısı, egzersiz yapmaktan aldığınız keyfi azaltabilir ve bunu stresli bir deneyime dönüştürebilir. Bu nedenle böyle durumlarda kendinize iyi davranmak, pozitiflere odaklanmak da önemli.

6. Yöneticinizle Konuşun

Çalışanların sağlığı, iyi hissetmesi ve hatta işyerindeki performansları için fiziksel sağlıkları önem taşıyor. Bu sebeple şirketlerin çalışanlarının fiziksel sağlığını desteklemesi oldukça büyük bir fayda. Örneğin:

  • Egzersize daha rahat zaman ayırmanız için esnek çalışma opsiyonları sunmak,
  • Spor salonu üyeliğine, turnuva ve müsabakalara, ekipmanlara bütçe ayırmak,
  • Ergonomik ve aktif kalmayı destekleyici bir ofis düzeni yaratmak,
  • Fiziksel aktivite üzerine şirket etkinlikleri düzenlemek gibi opsiyonlarla her kurum, çalışanlarını bu yönde cesaretlendirecek adımlar atabilir.

Şirketinizden bu tarzda yan haklar talep ederek çalışma hayatınızla egzersizi dengelemek için daha fazla cesaretlenebilirsiniz. Ayrıca Heltia uygulamasını indirerek fiziksel ve mental sağlığınız için destek alabilir, online fizyoterapi seansları ile bireysel ihtiyaçlarınıza uygun bir egzersiz planı oluşturabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Yeni İş Ortamına Alışmak Konusunda 8 Tavsiye” ve “Evden Çalışan Ebeveynlerin Hayatını Kolaylaştıracak 8 İpucu” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu