JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Genel Bilgiler > Tourette Sendromu Nedir?
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Tourette Sendromu Nedir?

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Feyza Nur Yılmaz onaylı içerik

Gündelik hayat içinde bazı sesleri istemsiz çıkarıyor ya da çeşitli hareketleri tekrarlı ama kontrol duygusundan uzak bir şekilde yapıyor olabilirsiniz. Aynı şekilde bunu çevrenizde gözlemliyor olabilirsiniz.

Bireyin isteği dışında meydana gelen bu ses ya da hareketler, gündelik hayat içinde çoğu zaman zorlayıcıdır. Bu durumun altında yatan sebep Tourette Sendromu olabilir.

Peki tam olarak Tourette Sendromu nedir, neden olur? Bu yazıda Tourette Sendromu hakkında bilgi veriyor, sıklıkla sorulan soruları yanıtlıyoruz 👇🏻

Tourette Sendromu Nedir?

Tourette Sendromu; istemsiz tik ve tekrarlayan sesler ile karakterize bir nörolojik rahatsızlıktır. İlk olarak 1985 yılında Fransız Doktor Gerard Gilles de la Tourette tarafından tanımlanmıştır.

Çoğunlukla 2 ila 5 yaşları arasında ilk semptomlar gözlemlense de, sonraki dönemde görülmeleri de mümkündür.

Tourette Sendromu Neden Olur?

Tourette Sendromu’nun nedeni konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor. Fakat konu üzerinde yapılan araştırmalar, sinir uyarılarını iletmekte olan kimyasalların bu durumuna neden olabileceğini düşündürüyor.

"Tourette Sendromu genetik mi?" merak edenler için de, ailesinde Tourette Sendromu öyküsü bulunan kişilerin sendromu geliştirme riskinin artabildiğini belirtmek mümkün.

Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tourette Sendromu’nda belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Fakat genel anlamda ortaya çıkabilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüz ekşitme,
  • Göz kırpma,
  • Kafa sallama,
  • Eşyalara ya da insanlara dokunma,
  • Boğaz temizleme,
  • Zıplama,
  • Yürüyerek daire çizme,
  • Havlama, bağırma,
  • Omuz silkme,
  • Gözleri hızlı bir şekilde hareket ettirme,
  • Kendi etrafında dönme,
  • Görülen hareketleri tekrarlama.

Tourette Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tourette Sendromu tanısının konulabilmesi için uzman bir psikiyatrist veya nöroloğa gidilmelidir. Özellikle 1 yıldan fazla süredir tikleri devam eden hastaların nöroloğa görünmesi son derece önemlidir.

Temel olarak psikiyatristler ve nörologlar, Tourette Sendromu tanısı koyabilmek için iş birliği içerisinde olur.

Tourette Sendromu Teşhisi Nasıl Konulur?

Tourette Sendromu’nun tedavisinin yapılabilmesi için ilk olarak hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Tiklerin uzun süredir devam etmesi hastalığı düşündüren önemli belirtiler arasında yer alır. Bunun yanı sıra Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ve elektroensefalogram (EEG) çekilerek hastalığın farklı bir rahatsızlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenir.

Tourette Sendromu Testi Var mı?

Tourette Sendromu’nun teşhis edilebilmesi için spesifik bir tanı testi bulunmaz. Bunun yerine hastanın hikâyesine bakılır. Görülen belirti ve bulgular da dikkate alınarak teşhis koyulur.

Tourette Sendromu Sonradan Olur mu?

Tourette Sendromu’nda belirtiler genellikle 2-5 yaşlarındaki çocuklarda görülür. Bunun yanı sıra Tourette Sendromu belirtilerinin 10-12 yaşlarda görülmesi de mümkündür. Bu yaşlarda sonradan ortaya çıkan Tourette Sendromu’nun çok daha ciddi ilerleyebileceği düşünülür. Bu tiklerin yetişkinlikte sonradan geliştiği çok nadir görülür.

Tourette Sendromu ile İlgili Filmler Nelerdir?

Bazı yapımlar, Tourette Sendromu’na yer vermiştir. Bu filmler arasında komedi, dram türündeki Trainwreck: My Life as an Idiot; Bollywood yapımı “Hıçkırık”; 2008 yılında yayımlanan “Front of the Class” Tourette Sendromu’nu işleyen filmler arasında yer alır.

Tourette Sendromlu Ünlüler Kimlerdir?

Billie Eilish, David Beckham, Dan Aykroyd, Mozart, Tim Howard; Tourette Sendromu’na sahip ünlülerden bazılarıdır.

Dank Aykroyd'un semptomları, uygulanan terapiler sayesinde 14 yaşında azalmış. Semptomun görüldüğü ünlüler arasında yer alan Dash Mikoh; nesneleri koklama ya da onlara dokunma gibi belirtilere sahipmiş.

Tourette Sendromu Tedavisi Nedir?

Hastalığın doğrudan bir tedavisi bulunmaz. Bununla birlikte "Tourette Sendromu nasıl geçer?" sorusu dâhilinde, tiklerin hafifletilmesini sağlayan davranışsal tedaviler gerçekleştirilebilir. Öte yandan ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Gördüğünüz gibi Tourette Sendromu semptomları, kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle Tourette Sendromu için davranışsal tedavilerin yanında, beraberinde getirebileceği psikolojik olumsuzluklar için de destek almak önemlidir.

Tourette Sendromunun yol açabildiği sosyal ve psikolojik problemlerle baş ediyorsanız, siz de mental sağlığınızı geliştirmek için Heltia uygulamasını indirebilir, yetkin uzmanlardan destek alabilir ve iyileşme yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Konfor Alanından Nasıl Çıkılır?” ve “Çocuğunuz Özgüvenli mi, Sınırsız mı?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 30 Ocak 2024Güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Genel Bilgiler hakkında yazılar