Birçok insanın zaman zaman tatlı yeme isteği duyması oldukça doğal bir durumdur. Ancak bu durum bazen bireylerin genel sağlık durumlarını olumsuz etkileyecek kadar yoğun bir tatlı krizi olarak da ortaya çıkabilir. Aşırı tatlı yeme isteğinin nedenlerini ve bu isteği durdurmanın yollarını öğrenmek sağlıklı bir yaşam sürdürmek açısından son derece önemlidir.
İçeriğimizden tatlı krizinin nedenleri ve bu soruna yönelik çözüm önerileri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Tatlı Krizi Nedir?
Tatlı yeme isteği, tatlı tüketme konusunda bireyin kendini kontrol etmekte zorlandığı bir durumdur. Bireyler bu durumu sıkça yaşadıklarında uzun vadede kilo alabilirler. Ancak tatlı krizini azaltmak için alınabilecek pek çok önlemle bu yoğun isteği kontrol altına almak mümkündür.
Şeker krizi hormonal eksikliklerden beslenme alışkanlıklarına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Tatlı krizlerinin arkasında yatan bazı nedenler şu şekilde detaylandırılabilir:
1. Serotonin Eksikliği
Serotonin, ruh hâlinin düzenlenmesinde görev alan bir nörotransmitterdir. Serotonin vücutta yeterli düzeyde salgılanmadığında bireyin serotonin üretimini teşvik eden yiyecekleri yeme isteği artabilir. Kurabiye ve patates cipsi gibi yüksek glisemik indekse sahip yiyecekler, kan şekeri ve serotonin seviyelerinde artışa neden olup bireyin iyi hissetmesini sağlayabilir.
"Serotonin Nedir, Nasıl Artar?" adlı blog yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
2. Yapay Tatlandırıcılar
Şeker yapay tatlandırıcılara kıyasla daha az tatlıdır. Sık sık yapay tatlandırıcı içeren gıdalar tüketen bireylerin tat algıları zaman içerisinde değişebilir. Bu tatlandırıcılara alışan bireyler daha tatlı yiyecekleri yeme isteği duyabilirler.
3. Yetersiz Beslenmek
İnsan vücudunun normal fonksiyonlarını sürdürmesi için farklı besin gruplarını belirli düzeyde alması gerekir. Gün içerisinde vücuda enerji sağlayacak yeterli düzeyde kaliteli karbonhidrat tüketmemek aşırı tatlı yeme isteğine yol açabilir.
4. Yetersiz Uyumak
İnsanların her gece yaklaşık 7 ila 9 saat uyumaları gerekir. Bazı bireyler uykularını almadıklarında açlık krizleri yaşayabilirler. Bunun nedeni yorgun olduklarında enerji için daha çok yemek yemek istemeleri ve hızlı enerji sağlayacak tatlı gibi alternatiflere yönelmeleri mümkün olabilir.
Tatlı Krizi Nasıl Durdurulur?
Bazen bireyler gece uyanıp tatlı yeme isteği duyacak kadar yoğun tatlı krizleri de yaşayabilirler. Bu durum sık yaşanmaya başlandığında ve bireyi psikolojik olarak rahatsız edecek kadar yoğun hâle geldiğinde krizlerle başa çıkmak için bazı etkili yöntemlere başvurmak gerekir.
Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Triptofan Bakımından Zengin Yiyecekler Tüketmek
Triptofan, serotonin üretiminde gerekli olan bir aminoasittir. Vücutta triptofan seviyeleri düşük olduğunda açlık hissi artabilir. Ancak triptofan bakımından zengin bir diyetle beslenmek ruh hâlini iyileştirmeye ve açlık krizlerini önlemeye yardımcı olabilir. Triptofan içeren yiyecekler arasında deniz ürünleri, yumurta ve kümes hayvanları gibi protein açısından zengin gıdalar bulunur. Ayrıca triptofan takviye şeklinde de alınabilir.
2. Uyku Düzeni Sağlamak
Her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmak kaliteli bir uykuyu destekleyebilir. Böylece yeterince dinlenmiş olan bireyler yorgun hissetmeyecekleri için gün içinde ani tatlı istekleri de yaşamayabilirler.
3. Sağlıklı Bir Atıştırmalık Tercih Etmek
Tatlı krizi geldiğinde şekerli bir yiyecek tüketmek yerine taze meyveler ve kuru yemişler gibi sağlıklı alternatifler tercih edilebilir.
Heltia Blog üzerinden "Sağlıklı Tarifler" kategorisine göz atabilir, bu konuda ilham alabilir ve alternatifler keşfedebilirsiniz.
4. Egzersize Yönelmek
Örneğin tatlı krizi geldiğinde 15 dakikalık bir yürüyüşe çıkmak bu isteği bastırmaya yardımcı olabilir.
Benzer bir şekilde hobilerinize zaman ayırmak, sevdiklerinizle zaman geçirmek gibi aktiviteler de pozitif anlamda dikkat dağıtıcı olabilir.
5. Destek Almak
Tatlı kriziyle baş etmek için izleyebileceğiniz yöntemlerden biri de kişisel ihtiyaçlarınıza uygun, sağlıklı bir beslenme programı uygulamaktır. Bu noktada Heltia uygulamasını indirerek online diyetisyen görüşmeleri yapabilirsiniz.
Aşırı Tatlı İsteği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Neden Yemekten Sonra Tatlı Yeme İsteği Olur?
Yemekten sonra tatlı yeme isteğinin birkaç nedeni olabilir:
- Protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin gruplarını yeterli düzeyde almamak bu nedenlerden biridir.
- Lezzetini sevmediği yiyecekler tüketen bireyler de kendilerini iyi hissetmek için damak tatlarına hitap eden bir yiyecek yemek isteyebilirler.
- Bazen de çocuklukta yemekten sonra tatlı tüketmek bir alışkanlık hâline gelerek yetişkinlikte de devam edebilir.
Tatlı Yeme İsteği Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Aşırı tatlı isteği kendi başına bir hastalık belirtisi olmayabilir. Ancak insülin direnci olan bireyler kan şekerlerini hemen yükseltecek tatlılara yönelebilirler. Bu durumda aşırı tatlı yeme isteği diyabetle ilişkili olabilir. Bunun teşhis edilmesi ve uygun adımların atılabilmesi için bir uzmana danışılması önemlidir.
Diyette Tatlı İhtiyacı Nasıl Giderilir?
"Şeker yeme isteğini ne keser?", diyette iken sıkça merak edilen bir konudur.
Diyet yaparken ani tatlı ihtiyacını karşılamak için elma veya armut gibi meyveler tercih edilebilir. Ayrıca küçük bir kâse muhallebi, kuru meyve veya bitter çikolata da tüketilebilir. Düzenli beslenmek, hormonları dengelemek ve yeterli uyumak şeker yeme isteğini azaltabilir.
Ani Tatlı Krizi Gelince Ne Yapmalı?
Ani tatlı krizine girince aşırı şekerli yiyecekler tüketmemek için sakız çiğnenebilir, elma gibi sağlıklı şeker içeren bir alternatif tercih edilebilir veya ufak bir parça az şekerli ev yapımı tatlı tüketilebilir.
Heltia uygulamasını indirerek online beslenme danışmanlığı alabilir, bireysel istek ve ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme programı oluşturabilir ve aşırı tatlı yeme isteğini profesyonel destek yardımıyla daha iyi yönetebilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz “Haşimato Beslenmesi Nasıl Olmalı?” ve “Karabasan Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?” yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.