JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Kaygı (Anksiyete) > Stresli Bir Olay Sonrası Çalışanları Desteklemek
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Stresli Bir Olay Sonrası Çalışanları Desteklemek

Paylaş:

Günümüzde çalışanlar yoğun iş yükünden işlerin zamanında yetiştirilmesi yükümlülüğüne, kişisel anlaşmazlıklardan işten atılma endişesine kadar pek çok konuda strese kapılabilir. İşyerinde veya çalışanın özel hayatında strese yol açan bir olayla karşılaşılması durumunda çalışanın mental sağlığı zarar görebilir. Bu durum iş performansını ve verimliliğini de olumsuz etkileyebilir.

Bu tür zorlu zamanlarda çalışanlar için gereken desteği sağlamak ve onlara yol göstermek hem şirketin hem çalışanın yararına olabilir. Bu anlamda strese yol açan olaylar yaşanmadan ve yaşandıktan sonra izlenebilecek çeşitli yollar söz konusudur.

Çalışanları Etkileyen Stresli Olaylar Neler Olabilir?

Çalışanları etkisi altına alabilecek çeşitli stres kaynakları mevcuttur. Bunları şöyle örneklendirebiliriz:

  • İş Yükü: Çalışanın kaldıramayacağı kadar işi üstlenmesi veya üstlenmek durumunda bırakılması, kısıtlı ve dar bir zaman diliminde iş teslimlerine zorlanması ve devamlı yeni işlerle görevlendirilmesi strese neden olabilir.
  • Şirket İçi Değişimler: Takım değişikliği, ekiplerin birleştirilmesi, liderin değişmesi veya işten çıkarmalar çalışanı etkileyebilir.
  • Kişilerarası İlişkilerdeki Sorunlar: İş arkadaşlarıyla, üstlerle veya müşterilerle yaşanabilecek anlaşmazlıklar stres kaynağı olabilir.
  • İş Yaşam Dengesi: Her iki tarafın sorumluluklarını üstlenmeye ve ikisini bir arada yürütmeye çalışmak, özel hayata zaman kalmaması gibi durumlar çalışanda strese yol açabilir.
  • Sağlık Sorunları: Kişisel sağlık sorunları, kronik rahatsızlıklar çalışanı strese sürükleyebilir.
  • Travmatik Olaylar: Birini kaybetmek, bir kaza geçirmek veya bu tür olaylara şahit olmak çalışanı büyük ölçüde etkileyebilir.
  • Maddi Sıkıntılar: Geçim sıkıntısı, maaşın yetmemesi veya borçlar çalışanı strese sokabilir.

İlk Adım: Stresli Olaylardan Önce Önlem Alın

Çalışanların hayatında stresli olaylar yaşanması kaçınılmazdır. Bunların iş akışını etkilemesini önlemek için şirkette buna karşı bir sistem oturtmak önem taşır. Bir sistemin olması şirket kaynaklı stres anlarının yaşanmasına da engel olur. Bu anlamda yapılabilecekleri şöyle örneklendirebiliriz:

  • İşyerinde pozitif bir atmosfer yaratmak, güven ve saygı temelli bir iş ortamı oluşturmak çalışanların stresle daha iyi başa çıkmalarına destek olabilir. Bu tür bir atmosfer yaratmak için adımlar atabilirsiniz.
  • Çalışanların stres yönetimi becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak eğitim programları düzenlemek kendilerini daha güçlü hissetmelerini sağlayabilir. Bu eğitimler olaylar karşısında bireylerin kontrolünü, direncini artırabilir ve öz güvenini olumlu yönde etkileyebilir.
  • Çalışanların dinlenmeleri ve yenilenmeleri için mola vermelerini ve izin kullanmalarını teşvik etmek mental sağlıklarını korumaya yardımcı olabilir. Bu, çalışanlarınızın tükenmesini önleyebileceği gibi stresli bir olay sonrasında ihtiyaç duydukları izni almak için sizinle konuşmaktan çekinmeyecekleri anlamına da gelebilir.
  • American Institute of Stress'in yaptığı bir ankete göre çalışanların %80'i işyerinde iletişim sorunları nedeniyle stres yaşıyor. Çalışanların görüşlerini almak ve ihtiyaçlarıyla önerilerini dinlemek iletişim sorunlarını gidermek yolunda etkili bir yöntem olabilir. Düzenli anketler veya toplantılar düzenleyerek çalışanlarınızın görüşlerini alabilirsiniz. Bu, çalışanların duyulduklarını ve değer verildiklerini hissetmelerine yardımcı olabilir.
  • Pozitif bir iş ortamı yaratmak, çalışanların moralini yükseltirken stresten uzaklaşmalarını da destekleyebilir. Bunun yanında takdir sözleri ve küçük jestler çalışanlara moral verebilir. Yöneticilerin atacağı bu küçük adımlarla çalışanların stresi hafifletilebilir.
  • Çalışanların duygularını ifade etmeleri ve streslerini azaltmaları için sanat atölyeleri mükemmel bir fırsat olabilir. Resim, heykel, seramik ya da müzik gibi çeşitli sanat dallarında atölyeler düzenleyerek çalışanların yaratıcı süreçlerle rahatlamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Şimdi gelelim, stresli olay yaşandıktan sonra atılabilecek adımlara:

Stresli Olaylar Sonrasında Çalışanları Nasıl Destekleyebilirsiniz?

APA "Work and Well-Being" araştırmasında işvereni tarafından desteklendiğini ve değer gördüğünü hisseden çalışanların ellerinden gelenin en iyisini yapma isteği duydukları (%91) ve çalıştıkları yeri tavsiye ettiklerini (%89) söylediği görülüyor. Buradan bakıldığında desteğin önemi yadsınamaz.

Bu anlamda yapabileceklerinizi şöyle örneklendirebiliriz:

1. Açık ve Empatik İletişim Kurun

Stresli bir olay sonrasında çalışanlarınızı desteklemek için atılacak adımlardan ilki, empatik bir yaklaşım göstermek ve onlarla açık iletişim kurmaktır. Çalışanların yaşadıkları duygusal zorlukları anlatmalarına olanak tanımak ve onları dikkatle dinlemek büyük bir destek göstergesidir.

Stres yaşayan çalışanların hissettiklerini anlamaya çalışarak onlara yalnız olmadıklarını hissettirebilirsiniz.

2. Anında Destek Sağlayın

Stresli olayın hemen ardından hızlı bir şekilde çalışana destek sunmak önemlidir. Anında sağlanan destek çalışanla yönetici arasındaki güven duygusunun pekişmesinde kilit rol üstlenebilir.

Çalışanla görüşerek neye ihtiyaç duyduğunu öğrenip ona yardımcı olmaya çalışabilirsiniz.

3. Düzenli Takip Edin ve İletişim Kurun

Stresli bir olayın ardından çalışanı düzenli olarak takip edebilirsiniz. Nasıl hissettiklerini dinlemek ve iyileşme süreçlerine dâhil olmak, ihtiyaç duydukları mental desteği sunmanızı ve süreci daha etkili yönetmenizi mümkün kılabilir. Takip görüşmeleri çalışanların kendilerini değerli hissetmelerini sağlar ve iyileşme süreçlerine olumlu katkı sunabilir.

4. İş Yükünü Yeniden Düzenleyin

Çalışanları desteklemek için iş yükünü yeniden düzenlemek oldukça faydalıdır. Toparlanabilmeleri için iş yüklerini hafifletmek ya da görevleri yeniden dağıtmak daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir. Yöneticiler stres sonrası çalışanların iş dağılımını gözden geçirebilir, gerektiğinde esneklik sağlayabilir.

Burada çalışanın fikrini almak önem taşır. Bazı durumlarda çalışanlar yaşadıkları stresli olaydan uzaklaşmak için kendilerini işlerini adamak isteyebilir, bu noktada görevlerinde azalmaya gitmek faydalı olmayabilir. İhtiyaca göre hareket etmek önem taşır.

5. Esnek Çalışma İmkânı Sağlayın

Esnek çalışma saatleri veya uzaktan çalışma seçenekleri sunarak çalışanların stresli olaylarla başa çıkmalarına yardımcı olabilirsiniz. Yaşanılan olumsuz durumun ardından iş yaşam dengesini yeniden kurabilmelerini desteklemek adına çalışma günlerinde ve saatlerinde düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu da yine çalışanla konuşarak alacağınız bir karar olabilir.

6. Anlayışlı ve Sabırlı Olun

Her çalışanın stresle başa çıkma yöntemi birbirinden farklıdır ve toparlanma süreçleri de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sabır göstererek ve ihtiyaçlarına duyarlı olarak anlayışlı bir tutum sergileyebilirsiniz. Çalışanların sorunlarına kulak vermek, yaşadıklarını anladığınızı göstermek, ihtiyaç duydukları kaynakları sunmak bu anlamda faydalı olabilir.

Ayrıca toparlanma süreçlerinin uzun olabileceğini göz önünde bulundurarak baskı yapmaktan kaçınabilir, yaşananları atlatmaları veya buna uyum sağlamaları için onlara zaman tanıyabilirsiniz.

7. Destekleyici Bir Kültür Yaratın

Açık iletişim kanalları, güven ve iş birliği, çalışanların stresli olaylarla daha iyi başa çıkmalarına katkı sağlar. Yalnızca yöneticilerin değil, ekip arkadaşlarının ve iletişimde olduğu tüm ekiplerin destekleyici tutumu, bireylerin huzur ve sakinliğini yeniden kazanmasına destek olabilir.

8. Psikolojik Destek Sunun

Yetkinliğiniz yeterli olmadığında veya uzman desteğine ihtiyaç duyduğunuzda çalışanlarınızın psikolojik ilk yardım eğitimi almış profesyonellerden destek almalarını sağlayabilirsiniz. Bu profesyoneller olayın etkilerini hafifletmek ve çalışanların duygusal iyileşmelerini hızlandırmak için gerekli donanıma sahiptir. Bu hizmeti sunarak çalışanların mental sağlığını koruma konusunda samimi ve ilgili olduğunuz mesajını verebilirsiniz.

Duygusal ve fiziksel açıdan zorlayıcı olabilecek yaşam deneyimlerinin çalışanlarınızın üzerinden bıraktığı stresin etkilerini azaltmak için alanında yetkin profesyonelleri bir araya toplayan Heltia'nın uzman ekibinden destek alabilirsiniz. Online terapi ile çalışanlarınızın iyi oluşlarını desteklemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Employee Recognition: Çalışanları Takdir Etmenin Önemi” ve “Nöroçeşitli Çalışanları Desteklemek İçin 6 Önemli Adım” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 5 Temmuz 2024Güncellenme tarihi: 2 Ağustos 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Kaygı (Anksiyete) hakkında yazılar