JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Sağlıklı Beslenme > Soğan ve Sarımsak Nasıl Saklanır?
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Soğan ve Sarımsak Nasıl Saklanır?

Paylaş:

Soğan ve sarımsak, mutfağımızın iki vazgeçilmezi. Hem lezzet verici hem de sağlık açısından faydalı olan bu iki malzeme, doğru şekilde saklandığında daha uzun süre tazeliğini korur. Böylelikle de yemeklerimizi tatlandırmaya daha fazla devam edebilir.

Peki, soğan ve sarımsağı nasıl saklamalısınız? İşte size en etkili soğan ve sarımsak saklama yöntemleri:

Kuru Soğan Nasıl Saklanır?

Çoğumuz soğanları poşet içerisinde, sarımsak ve patateslerle birlikte mutfak tezgahının altında saklarız. Oysaki soğanlar doğru şekilde muhafaza edilmediğinde çabucak çürüyebilir ve hatta diğer yiyeceklerin bozulmasına neden olabilir. Kısacası soğanın sağlıklı ve taze kalması, doğru saklama yöntemlerine bağlıdır.

O zaman soğan uzun süre nasıl dayanır bir bakalım:

  • Soğanları saklamak için ideal olan yer serin ve kuru bir ortamdır. Doğrudan güneş ışığı almayan bir depo veya mutfak dolabı, soğanların tazeliğini daha uzun süre korumasına yardımcı olabilir.
  • Güneş ışığı, soğanların çabuk çürümesine ve filizlenmesine neden olabilir.
  • Soğanları saklamak için plastik kaplar yerine havalandırma delikleri bulunan sepetler veya fileler kullanmak daha iyidir. Bu şekilde soğanların etrafında havalandırma sağlanabilir ve çürümeleri önlenmiş olur.
  • Patates ve soğanlar aynı yerde saklanmamalı. Çünkü soğan etilen gazı üretir ve bu durum patateslerin hızlı olgunlaşmasına ve filizlenmesine neden olur.
  • Kabukları soyulan soğan buzdolabında saklanabilir.
  • Soğan kabuklu olarak buzlukta saklanmamalıdır. Soyulmuş ve doğranmış soğan buzlukta saklanabilir.
  • Soğanlarınızı düzenli olarak kontrol edin ve çürümeye başlayanları hemen ayıklayın. Böylece, çürük olanlar diğerlerini etkilemeden önce uzaklaştırılabilir.

Şimdi de sarımsak uzun süre nasıl saklanır, hangi koşullarda tazeliğini daha çok korur ona bakalım:

Sarımsak Nasıl Saklanır?

Sarımsak, lezzetli olmasının yanı sıra sağlık açısından da pek çok faydası bulunan bir besindir. Doğru şekilde saklanmadığında çabuk bozulabilir ve tadını kaybedebilir. Sarımsak nasıl saklanır sorusunun cevabı ve en iyi saklama yöntemleri:

  • Sarımsağın uzun süre dayanması için en ideal ortam kuru, karanlık ve hava alabilen bir ortamdır.
  • Sarımsağı sakladığınız yerin nemden uzak olması önemlidir. Aksi halde küflenme riskiyle karşılaşabilirsiniz.
  • Sarımsağı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak çabuk bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle saklama yerini güneş ışığından uzak tutmak önemlidir.
  • Sarımsağı plastik torbalara koymak, havasız bir ortam oluşturabilir ve küflenmeye neden olabilir. Bunun yerine hava alabilen torbalar veya fileler kullanın.
  • Soyulmamış sarımsak nasıl saklanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Kabuklu sarımsağın buzdolabında saklanması önerilmez.
  • “Peki, soyulmuş sarımsak nasıl saklanır?” diyorsanız: Soyulmuş sarımsaklar buzdolabında saklanabilir. Diğer gıdalara koku sinmemesi için bir kap içerisinde saklayabilirsiniz. Buzdolabında sarımsağın tadı zamanla acılaşmaya başlayacaktır.
  • Sarımsakları saklarken köklerini kesmeyin. Köklerini bırakmak, tazeliklerini daha uzun süre korumalarına yardımcı olabilir.

Yukarıdaki bilgilere ek olarak şunu da belirtmek isteriz: Soğan ve sarımsak aynı kap içerisinde saklanmamalıdır. Bu şekilde saklamak, sarımsakların daha hızlı filizlenmesine ve bozulmasına neden olabilir. Ayrı olarak sarımsak ve soğanı çok daha uzun süre saklayabilirsiniz.

Bahsedilen yöntemleri uygulayarak mutfaklarınızda daha uzun süre taze ve lezzetli soğan ve sarımsak bulundurabilirsiniz. Ek olarak soğan ve sarımsak seçerken çürük olmayan, sağlam ve kuru olanları tercih etmek saklama süresini uzatmaya yardımcı olur.

Beslenme konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak ve beslenme rutininiz için uzman desteği almak isterseniz Heltia uygulamasını indirerek online diyetisyen desteğine ulaşabilir, kişiselleştirilmiş bir beslenme programı oluşturarak fiziksel sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “İşyerinde Günlük Kafein Miktarını Dengeleme Yolları” ve “Zeytinyağı Nasıl Saklanır? (7 Etkili Yöntem)” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 7 Temmuz 2024Güncellenme tarihi: 7 Temmuz 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Sağlıklı Beslenme hakkında yazılar