JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Duygular > Sevdiklerini Kaybetme Korkusu ile Baş Etmek
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Sevdiklerini Kaybetme Korkusu ile Baş Etmek

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Merve Özmeral onaylı içerik

Ailemizin, sevgilimizin ya da yakın arkadaşlarımızın hep yanımızda ve sağlıklı olmasını arzu ederiz. Onları bir gün kaybetme ihtimali aklımızdan geçtiğinde korku ve kaygı duygularını hissetmek çok normal. Ancak kimi zaman bu düşüncenin yarattığı korku, günlük hayatınızı olumsuz etkileyecek duruma gelebilir. Böyle bir durumda bu korku ile baş etmenin etkili yollarını bulmak gerekiyor.

Peki, her insanın dönem dönem aklından geçebilecek sevdiğini kaybetme korkusu neden olur ve kaybetme korkusu nasıl geçer?

Sevdiklerini Kaybetme Korkusu Nedir, Neden Olur?

"Tanatofobi" yani ölüm korkusu, ölümden veya ölüm sürecinden duyulan korkuyu ifade eden bir kavramdır. Tanatofobisi olan bir birey, kendi ölümünden ya da sevdiği birinin ölümünden korkabilir. Tanatofobinin bir türü olan kaybetme korkusu, sevdiğimiz birinin ölme ihtimalini düşündüğümüzde ortaya çıkan kaygı ve stres durumudur.

Yetişkinlerde anne babayı kaybetme korkusu, sevgiliyi kaybetme korkusu ve benzeri korkular her bireyin zaman zaman yaşayabileceği duygulardır. Fakat sevdiklerinin hayatına dair somut bir tehdit olmasa da sürekli bu korkuyla ve endişe ile dolu olmak kaygı bozukluğu belirtisi olabilir.

Peki, kaybetme korkusu neden olur?

Ölümün tahmin edilemezliği kişiyi güvensiz hissettirebilir. Bireyin yaşadığı olaylar da tetiklenmesine neden olarak bu korkuyu uyandırabilir ve durum bir kaygı bozukluğuna dönüşebilir.

Sevdiklerine bir şey olacak korkusu yaşamanın nedeni olabilecek bazı olaylar şunlardır:

  • Ani bir kayıp yaşamak ya da bir kayıba şahit olmak,
  • Sevilen birinin ağır bir hastalığa yakalanması,
  • Küresel olarak deneyimlenen savaş, salgın hastalık ya da afet durumları,
  • Depresyon,
  • Daha önceki kayıplar ve travmatik deneyimlerden arta kalan hisler.

Sevdiklerini Kaybetme Korkusu Normal midir?

Ölümün kaçınılmazlığı ve belirsizliği, sevdiklerini bir daha göremeyeceği korkusu insanları endişeye sürükleyebiliyor. Sevdiklerini kaybetme düşüncesi her insanın hissedebileceği doğal bir korku. Bazı bireyler hayatlarının erken evrelerinde, bazıları ise ilerleyen yaşlarında sevdiklerini kaybetme korkusuyla baş etmeye çalışıyor.

Bireyin günlük hayatını olumsuz etkilemediği sürece kaybetme korkusu normaldir. Ancak ağırlaştığı ve düzenli olarak negatif hislere sebep olduğunda, birey yakınlarını kaybetme korkusu hastalığı içerisine girmiş olur ve durumu ağırlaşabilir.

Sevdiklerini Kaybetme Korkusunun Belirtileri Nelerdir?

Sevdiklerini kaybetme korkusu ya da daha genel bir bakışla tanatofobi, DSM-5'te listelenmiş değildir. Kaybetme korkusunun belirtileri, fobi belirtileri ile benzerlik gösterebilir.

Daha spesifik bir şekilde, anksiyete bozukluğunun fiziksel semptomlarını gösterdiği de görülebilir. Bu semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Nefes darlığı,
  • Kalp atışında hızlanma,
  • Mide bulantısı,
  • Baş ağrısı,
  • Yorgunluk veya uykusuzluk,
  • Sosyal ortamlardan kaçınma.

Kısacası bu hem fiziksel hem de mental belirtiler gösteren, farklı alanlarda uzman desteğine başvurmayı gerektirebilen bir durumdur. Sevdiklerini kaybetme korkusu anksiyete ile de ilişkilendirilir.

Peki, bu konuyla nasıl baş edilir ve sevdiğini kaybetme korkusu nasıl yenilir?

Sevdiklerini Kaybetme Korkusu Nasıl Yenilir?

Korku ve kaygı çoğu zaman belirsizlikten kaynaklanır. Kendimizin ve sevdiklerimizin geleceğine yönelik hissettiğimiz belirsizlik, birçok bireyi kaygıya sürükleyebilir. Doğru bir kaygı yönetimi ile hissettiğimiz endişenin sağlıksız bir boyuta ulaşmasını engelleyebiliriz. Peki, birini kaybetme korkusu nasıl yenilir?

1. Yalnız Olmadığınızı Bilmelisiniz

Öncelikle bu hisleri yaşayan tek kişi olmadığınızı bilmelisiniz. İnsan var olduğu günden beri kayıpları da deneyimliyor. Korkularınız hakkında konuşmak ve sizinle birlikte pek çok kişinin bu kaygıları yaşadığını görmek size yalnız olmadığınızı hatırlatabilir. Sizinle aynı kaygıları yaşayan bir destek grubuna katılabilir ya da terapist ile görüşebilirsiniz.

2. Neleri Kontrol Edebilirsiniz?

Neyi kontrol edip neyi kontrol edemeyeceğinizi belirlemek çok faydalı olabilir. Korku duyduğumuzda özellikle çok kontrolcü olma eğilimine sahip olabiliriz. Bu kontrol ihtiyacı huzursuzluğa yol açabilir. Bununla başa çıkmak için kontrol edebileceklerinizi belirleyip onlarla ilgili aksiyon alabilirsiniz.

3. Korku ve Endişelerinizin Nedenini Anlamaya Çalışın

Korkularınızın kaynağında ne olduğunu bilmek onlarla mücadele etmenize yardımcı olabilir. Örneğin geçmiş deneyimleriniz nedeniyle yoğun bir kaygı yaşıyorsanız bulunduğunuz ana odaklanabileceğiniz çalışmalar yapmak kaybetme korkusuyla baş edebilmenize yardımcı olabilir.

4. Kendinize Karşı Sabırlı Olmalısınız

Kendinize karşı sabırlı olarak bu süreci neden yaşadığınızı ve nasıl atlatacağınızı bulabilirsiniz. Endişeleriniz sizi ele geçirmeye başladığında kendinize şefkat göstermelisiniz.

5. Uzman Desteği Alabilirsiniz

Kaygıyla baş etmek her zaman bireysel olarak yapabileceğimiz bir şey olmayabilir. Böyle durumlarda bir uzmandan destek alabilirsiniz. Uzman terapist, kaygılarınızın altındaki nedenleri bularak size özel bir tedavi süreci oluşturur. Tedavi sayesinde düşünce kalıplarınızı değiştirebilir, geçmiş travmalarınızla yüzleşebilir, düşüncelerinizi kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz.

Sevdiklerinizi kaybetme korkusu günlük hayatınızı etkilemeye başladıysa kendiniz için yapabileceğiniz en önemli şey bir uzmandan destek almak olabilir. Heltia uygulamasını kullanarak online terapi desteği alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ““Daddy Issues” ve “Mommy Issues” Hakkında Bilmeniz Gerekenler” ve “Psikolojide Özür Dilemenin Önemi” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 16 Kasım 2023Güncellenme tarihi: 18 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Duygular hakkında yazılar