JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Duygular > Gurbette Aile Özlemi Nasıl Giderilir?
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Gurbette Aile Özlemi Nasıl Giderilir?

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

Yeni bir hayata adım atan pek çok bireyin yaşadığı ortak duygulardan biri, gurbette aile ve arkadaş özlemidir. Bu duygunuzu kontrol altına alarak hem yeni ülkenize alışma sürecinizi destekleyebilir hem yeni deneyiminize karşı heyecanınızı taze tutabilirsiniz.

Siz de bu duyguyla nasıl başa çıkabileceğinizi merak ediyorsanız gelin, bu duruma karşı ne yapılabilir ve aile özlemi nasıl geçer birlikte inceleyelim:

Yurtdışında Yaşarken Aile ve Arkadaş Özlemi Nasıl Giderilir?

1. Yaşadığınız Duyguları Kabul Edin

Yeni bir ülkeye göç ettikten sonra gelen aile ve arkadaş özleminin tetikleyebileceği mutsuzluk, huzursuzluk ve endişe insan doğasına ait duygulardır. Böyle durumlarda duygularınızı yok saymak yerine yüzeye çıkarmak ve kabul etmek size daha iyi gelebilir.

Bu süreçte duygularınızla daha barışık olmak için:

  • Bir gün boyunca sevdiğiniz şeyleri yiyip evde dinlenebilir, hislerinizi anlamlandırmaya çalışabilirsiniz.
  • Duygusal farkındalık çalışmaları yapabilir, derin nefes egzersizleri ve meditasyon gibi aktivitelerle rahatlamaya çalışabilirsiniz.
  • Taşınma ve yeni bir hayata başlama sürecinizin pozitif taraflarına odaklanmayı deneyebilirsiniz.
  • Taşınma, yurt dışında yaşama, adaptasyon süreciniz ve gurbette aile özlemiyle ilgili hislerinizi döktüğünüz bir günlük tutabilirsiniz.

2. Yeni Rutinler Oluşturun

Size tanıdık gelecek bir şeyler arıyorsanız kendinize günlük rutin oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Uzun yıllar yaşadığınız evden, ortamdan ve insanlardan uzak bir yere taşınmak, endişeli ve kararsız hissetmenize yol açabilir. Yeni yaşamınıza ait hissetmek ve duygularınızı sakinleştirmek için rutin adımlar belirleyin ve bu adımları uygulamak için istikrar gösterin.

Örneğin her sabah uyandığınızda kendinize sıcacık bir fincan çay demleyin veya güne odanızı havalandırarak başlayın. Yürüyüş yapmak veya sevdiğiniz bir sporla ilgilenmek için kendinize zaman ayırın.

Bu süreçte “önceki hayatınızda” yapmayı sevdiğiniz şeylere de yer verin. Böylelikle tamamen yabancılaşmaktan kurtulabilir, daha rahat aidiyet duygusu kazanabilirsiniz. Bu, özellikle de yurtta aile özlemi deneyimleyen, üniversitede aile özlem nasıl geçer diye düşünen kişiler için faydalı bir başa çıkma metodu olabilir.

3. Yeni Arkadaşlar Edinin

Aile ve arkadaş özlemini gidermenin yollarından biri size kendinizi iyi hissettiren arkadaşlar edinmek olabilir. Elbette kimse kimsenin yerini tutmaz ancak yeni yaşam alanınızda yeni insanlarla tanışmak size iyi gelebilir. Bu konuda “Sosyal Çevre Kurmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler” adlı yazımıza da danışabilirsiniz.

Özellikle sizinle benzer şekilde yurt dışına taşınmış, benzer süreçler yaşamış bireylerle tanışmak iyi bir strateji olabilir. Birlikte bu duygularınız üzerine konuşabilir, hem birbirinize destek olabilir hem de yepyeni anılar biriktirebilirsiniz. Böylece yaşadığınız olumsuz duyguların yanında heyecan verici duygular hissederek dengeyi bulabilirsiniz.

4. Sevdiklerinizle İletişimi Kesmeyin

Özlemle baş etmenin en önemli adımlarından biri, sevdiklerinizle iletişimi sürdürmeniz. Fiziksel olarak uzakta olmanız aranızdaki bağın kopması gerektiği, bulunduğunuz yerde aslında tamamen “yalnız” olmanız gerektiği anlamına gelmez.

  • Görüntülü sohbetler, grup sohbetleri veya sesli iletişim kanalları sizi sevdiklerinizle bir arada hissettirebilir.
  • Gün içerisinde aralıklı olarak mesajlaşmak da hızlı ve kolay bir iletişim yoludur.
  • Bu süreçte yeni hayatınızdaki deneyimlerinizi, işinizi veya karşılaştığınız ilginç olayları onlarla paylaşın, onlardan fikir alın. Böylece tanıdığınız ve güvendiğiniz insanlardan destek alabilir, onlarla daha derin konuşmalar yapabilirsiniz.
  • Mümkün oldukça da işinizden izin talep ederek sevdiklerinizin yanına kısa bir seyahat planlayabilirsiniz. Gidip gelebilmenin, tekrar yanlarında olabilmenin getirdiği farkındalık, özlem duygunuzla baş etmenize yardım edebilir.

Sevdiklerinizle bağınızı sürdürmek hakkında daha fazla bilgi için “Uzak Mesafe Arkadaşlıkları İçin 4 Öneri” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

5. Sevebileceğiniz Bir Mekân Keşfedin

Günlük uğraşlarınızı bitirdiğinizde nefes almak, etrafı izlemek veya sadece dinlenmek için tercih edeceğiniz bir mekân belirleyin.

  • Burası rahat hissettiğiniz, istediğinizde ziyaret edebileceğiniz bir yer olsun. Örneğin bir kafe, restoran, kütüphane, mağaza olabilir.
  • Zaman içerisinde buraya alışabilir, eski hayatınızı çok özlediğinizde ve negatif hisler sizi boğmaya başladığında buraya sığınabilirsiniz.
  • Yakın arkadaşlarınızı götürmek isteyeceğiniz, her uğradığınızda artık çalışanların size selam verdiği bir mekânda vakit geçirmek size iyi gelebilir.
  • Aynı zamanda burası, yeni ülkenizde yeni arkadaşlar edinmek için harika bir yöntem olabilir :)

6. Yardım Almaktan Çekinmeyin

Aile ve arkadaş özleminin yanında birçok sebepten dolayı yurt dışında yaşamak, kendinizi yalnız ve huzursuz hissetmenize sebep olabilir. Özellikle de ana dilinizde kendinizi ifade etmekte zorlanmak, hislerinizi daha da çok içinize atmanıza ve kötüleşmelerine yol açabilir.

Bunun pek çok birey tarafından yaşanan yaygın bir duygu olduğunu unutmamalısınız. Nerede olursanız olun kendinizi ifade edebilmek, bu duygularla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek için Heltia uygulaması üzerinden online terapi yoluyla destek alabilirsiniz.

Gurbette Aile Özlemi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Aile Özlemi Nedir?

Aile özlemi, aileden uzakta yaşamanın veya aile üyeleriyle uzun süre görüşememenin yarattığı yoğun bir duygu durumudur. Özellikle başka bir şehirde veya ülkede yaşayan, eğitim ya da iş nedeniyle ailesinden ayrılan kişilerde sıkça görülür. Aile özlemi, sevgiye, destek arayışına ve güvene duyulan ihtiyaçla bağlantılıdır. Bu duygu, çocukluk anılarından ve aileyle geçirilen güzel anlardan beslenir ve kişide yalnızlık veya eksiklik hissi yaratabilir.

Özlemek Acı Verir mi?

Evet, özleme duygusu bazen acı verici olabilir. Özellikle derin bir bağ kurulan bir kişiyi, yeri veya zamanı özlemek, yakın zamada görüşemeyeceğiniz bir pozisyonda olduğunuzu bilmek bu acıyı daha da yoğun hale getirebilir.

Özlemek, beyin kimyasalları üzerinde de etkili olabilir; ayrılık sırasında salgılanan stres hormonları, özlem duygusunu tetikleyerek kişide stres, üzüntü ve hüzün gibi hisler yaratabilir. Ancak bu acı, aynı zamanda kişiyi sevdiklerine değer vermesi için de motive eden bir duygu olarak görülebilir.

Memleket Özlemi Neden Olur?

Memleket özlemi; bireyin doğup büyüdüğü, kültürel bağlarını ve anılarını taşıdığı yere karşı duyduğu özlem olarak tanımlanır. Bu özlem genellikle şu nedenlerden kaynaklanır:

  • Bireyler, doğdukları ve büyüdükleri yerde kendilerini ait hissettikleri için oradan uzakta olduklarında memleket özlemi duyarlar. Yani evden memleketten uzaklaşmak, aidiyet duygusunun azalmasına yol açan bir durum olabilir.
  • Çocukluk anıları, arkadaşlıklar ve ailenin varlığı memleketle güçlü bir bağ oluşturur. Örneğin üniversitede aile evini özlemek de bununla bağlantılı olabilir.
  • Memleketin kültürüne, yemeklerine, diline olan alışkanlıklar, farklı bir ortamda zorlanmaya yol açabilir ve evi ve aileyi özlemek gibi durumları tetikleyebilir.
  • Memleket, bireyler için güven hissinin güçlü olduğu bir yer olabilir, bu da uzak kalındığında memleket özlemini daha da artırır.

Hasret ve Özlem Arasındaki Fark Nedir?

Hasret ve özlem, sık sık karıştırılsa ve birbirine çok yakın gibi görünse de farklı duygusal tonlara sahip iki ayrı kavramdır. İkisi de bir kişiye, yere veya duruma duyulan içsel bir eksiklik hissini ifade eder, ancak anlamlarındaki bazı nüanslar ile ayrışırlar.

Hasret, kalıcı ve ulaşılması zor veya imkansız olan varlıklar için hissedilen bir eksikliktir. Kıyasla daha derin ve yoğun bir duygu olarak tarif edilebilir. Özlem ise daha hafif ve daha kısa süreli bir uzaklık duygusunu ifade eder ve genellikle ulaşılabilir şeylere yöneliktir. Örneğin memleketine bir gün dönme ihtimali olan bir kişi memleket özlemi çekerken, geçmişteki çocukluk günlerine dair özlem çok daha derin bir "çocukluk hasreti" olarak tarif edilir, çünkü çocukluğa geri dönmek mümkün değildir.

Özlem Duygusu ile Nasıl Başa Çıkılır, Özlem Hissi Nasıl Geçer?

Ev özlemi ve aileyi özlemek gibi durumlarla baş etme, özlem hissini tamamen yok etmek zor olabilir. Ancak bu duyguyu hafifletmek için bazı adımlar atabilirsiniz:

  • Duygularınızı kabul etmek, bu duyguya karşı daha sağlıklı bir tutum geliştirmenize yardımcı olur. Bu duygunun doğal olduğunu hatırlamak önemlidir.
  • Aile veya arkadaşlarınızla telefon veya video görüşmeleri yapmak, sevdiklerinizle iletişimde kalmak özlemi hafifletebilir.
  • Fotoğraflara bakmak, eski anıları hatırlamak özlemi gidermede etkili olabilir.
  • Duygularınızı bir deftere yazmak, onları anlamanıza ve yönetmenize yardımcı olabilir.
  • Düzenli bir günlük rutin, zihinsel olarak daha stabil hissetmenizi sağlayabilir.
  • Egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve yeterince dinlenmek, zihinsel olarak daha güçlü olmanıza yardımcı olur. Fiziksel sağlığınızı koruyarak mental iyi oluşunuzu da geliştirmeye katkı sağlayabilir, bütünsel bir yaklaşım izleyebilirsiniz.
  • Yaşadığınız yerde yeni sosyal bağlar kurarak oraya aidiyet hissetmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca boş zamanlarınızı hobilerle veya ilginizi çeken aktivitelerle doldurmak, özlem duygusundan uzaklaşmanıza yardımcı olabilir.
  • Sevdiklerinizle buluşmak için plan yapmak, özlem duygusunu geçici olarak hafifletebilir.

Bu durumla başa çıkmakta zorlanıyor, günlük yaşantınızın olumsuz etkilendiğini düşünüyorsanız hislerinizi yönetmek için uzman desteğine başvurabilirsiniz. Heltia uygulaması üzerinden online terapi yoluyla destek alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Sosyal Çevre Kurmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler” ve “Duygusal İhtiyaçlar Nelerdir, Neden Önemlidir, Nasıl Karşılanır?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 3 Mart 2024Güncellenme tarihi: 7 Kasım 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Duygular hakkında yazılar