JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Sağlıklı Beslenme > Protein Kaçağı Neden Olur?
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Protein Kaçağı Neden Olur?

Paylaş:
YazarHeltia
Diyetisyen Ecem Alaca onaylı içerik

Organların işlevini tam olarak yerine getirmesi, vücudun kusursuz şekilde işlemesi ve yaşamın sekteye uğramadan devam etmesi anlamına gelir. Vücudumuzdaki ufak bir aksaklık ise tüm rutinimizi alt üst edebilir. Protein kaçağı da başta ufak bir aksaklık gibi görünebilir ancak tedavi edilmediği zaman ciddi problemlere yol açabilir.

Sizde de protein kaçağı varsa hipertansiyondan nefropatiye kadar pek çok hastalığın habercisi olabilen bu rahatsızlık hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. “Protein kaçağı ne demek?”, “Protein kaçağı geçer mi?” ve “Protein kaçağı nasıl tedavi edilir?” gibi soruların cevaplarını inceleyerek bu problemle nasıl başa çıkacağınızı öğrenebilirsiniz.

Böbrekte Protein Kaçağı Nedir?

Böbrekler kanın temizlenmesi ve vücudun sıvı dengesinin korunmasını sağlar. Vücuttaki sıvı fazlası ve zararlı maddelerse idrar aracılığıyla vücuttan dışarı atılır. Yetişkinlerde günlük 150 miligrama kadar proteinin idrarla dışarı atılması normal kabul edilir. Bu miktarın 150 miligramı geçmesi durumu ise protein kaçağı olarak adlandırılır.

Vücutta Protein Kaçağı Neden Olur?

Protein kaçağı geçici ve kalıcı olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilir. Bu iki durumun nedenleriyse birbirinden oldukça farklı.

Geçici protein kaçağı, genellikle iyi seyirli olup ciddi bir böbrek rahatsızlığına işaret etmez. Ancak idrarda protein kaçağ neden olur diye soracak olursanız, bu durumun potansiyel nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Stres,
  • Yoğun Egzersiz,
  • Ateş,
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu,
  • Yeteri Kadar Su İçilmemesi.

Kalıcı protein kaçağı ise genel olarak ağır böbrek rahatsızlıklarında ve sistemik sorunlarda ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın nedenleri de şu şekillerde olabilir:

  • Böbrek Hastalıkları,
  • Kanser Türleri,
  • Hipertansiyon,
  • Romatizmal Rahatsızlıklar,
  • Diyabet,
  • İlaçlar,
  • Enfeksiyonlar.

Geçici ve kalıcı protein kaçağının yanı sıra gebelikte de protein kaçağı problemi yaşanabilir. Hamilelikte yaşanan protein kaçağı sorunu, gebelik zehirlenmesinin önde gelen bulgularından biridir. Erken doğuma sebep olabileceği için hipertansiyonun eşlik ettiği protein kaçağının ciddiyetle ele alınması gerekir.

Tüm bu nedenleri göz önünde bulundurduğunuzda aklınıza “Peki, protein kaçağı hangi tahlilde belli olur?” sorusu gelebilir. Protein kaçağı için öncelikle tam idrar tahliliyle tarama yapılır ancak bazı durumlarda protein kaçağı idrar tahlilinde tespit edilemeyebilir. Böyle bir durumda 24 saatlik idrarda protein ölçümü testine başvurulabilir.

Böbrekte Protein Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Yaygın görülen bazı protein kaçağı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sık idrara çıkma,
  • Ödem,
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi,
  • Baş ve eklem ağrısı.

Ayrıca idrarda protein kaçağı belirtileri de gözlemlenebilir:

  • İdrar miktarında değişiklik,
  • İdrar renginde değişiklik,
  • İdrarın köpüklü veya bulanık olması.

Protein kaçağı semptomları, bireyin genel sağlık durumu ve söz konusu problemin temel nedenlerine bağlı olarak değişebilir. Aynı zamanda yukarıdaki belirtilerin çoğu, protein kaçağının farklı rahatsızlıklarla karıştırılmasına neden olabilir. Bu nedenle doğru teşhisin konması ve en uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için bir uzmana başvurmak gerekir.

Protein Kaçağı Nasıl Tedavi Edilir?

İdrarda protein kaçağı tedavisi; bireyin genel sağlık durumu, böbrekte protein kaçağının temel nedenleri ve semptomların şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bireye özgü hazırlanan tedavi planı, protein kaçağını ve böbreklerdeki fonksiyon kaybını azaltmayı ya da durdurmayı amaçlar.

"Protein kaçağına ne iyi gelir?" diye merak ediyorsanız, bu çerçevede uygulanabilen tedavi yöntemlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

1. Diyette Protein Kısıtlaması

Beslenme düzeni, pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi protein kaçağı sorununda da tedavi sürecini destekleyebilir. Bazı durumlarda böbrek sağlığını desteklemek için spesifik diyet düzenlemeleri yapılarak protein kısıtlamasına gidilebilir. Protein kaçağı olanların yorumlarına göre diyet düzenlemesi, bu süreçte uygulanan en yaygın tedavi yöntemlerinden biri.

2. Kan Basıncı Kontrolü

Yüksek kan basıncı böbreklerin fonksiyonunu etkileyeceği için kan basıncının kontrol altına alınması öncelikli tedavi yöntemlerinden biridir. Bu çerçevede bireye uygun diyet tavsiye edilebilir ve ilaçlardan destek alınabilir. Aynı zamanda stresi azaltmak için hayat tarzında bazı değişiklikler yapılması önerilebilir.

3. İlaç Tedavisi

Protein kaçağı probleminin altında yatan temel neden tespit edildikten sonra buna uygun ilaç tedavisi belirlenir.

Stresli dönemlerde ya da kronik rahatsızlıklar esnasında ortaya çıkabilen protein kaçağı, vücudunuzu daha iyi dinlemeniz ve sağlıklı bir yaşam biçimi edinmeniz için bedeninizin size uyarısı olabilir. Vücudunuza nasıl kulak verebileceğinizi ve yaşam tarzınızı nasıl değiştirebileceğinizi merak ediyorsanız Heltia uygulamasından yararlanabilir, online diyetisyen görüşmeleri yaparak kişisel bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Protein Kaçağı Olanlar Ne Yemeli Ne Yememeli” ve “Omega-3 Ne İşe Yarar, Nelerde Bulunur?” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 13 Eylül 2023Güncellenme tarihi: 20 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Sağlıklı Beslenme hakkında yazılar