Sağlıklı bir postürün fiziksel faydaları yaygın olarak biliniyor. Ancak mental sağlık ile, özellikle özgüvenimiz ile de güçlü bir ilişkisi olduğunu biliyor muydunuz?
Postürün ne olduğunu incelediğimiz yazılardan sonra, postür ve özgüven ilişkisini de ele almaya karar verdik. Gelin, bu bağlantıyı beraber keşfedelim:
Özgüvenli Hissetmenin Önemi
Kendine güven seviyesi daha yüksek olan bir birey:
- Gerginlik, korku ve stres gibi negatif duyguları daha az deneyimleyebilir. Deneyimlediği zamanlarda da yoğunluğu daha az olabilir ve kendini daha rahat telkin edebilir.
- Kendisiyle daha barışık olabilir, benlik algısı daha kesin olabilir.
- Daha kolay motive olabilir.
- Başardıkları konusunda daha çok heyecanlanabilir, kendisiyle rahatça gurur duyabilir.
- Önüne çıkan engellerle mücadele etmeye daha istekli yaklaşabilir, başarısızlıklar ile daha kolay başa çıkabilir.
- Kendisine karşı daha nazik olabilir.
- Koyduğu hedeflere ulaşacağına daha güçlü bir şekilde inanabilir.
- Sosyal ilişkilerinde bir iyileşme olabilir.
- Kendisini daha rahat ifade edebilir, başkalarının tepkilerine daha az duyarlı olabilir.
Bunların hepsi, günlük hayatı yaşayışımızı kolaylaştıran ve mental sağlığımıza yardımcı olan özelliklerdir. Bu sebeple özgüveninizi geliştirmek birçok açıdan faydalı olacaktır.
Peki, Postür ve Özgüven Arasındaki İlişki Nasıl?
Duygusal durumumuz genellikle direkt olarak beden dilimize yansır. Gerginlik, korku, üzüntü gibi durumlarda daha ‘içine kapanık’ olma eğiliminde oluruz, bu da nasıl durduğumuzu değiştirebilir. Yani bireyin hissettiği özgüven seviyesi direkt olarak postürüne yansıyabilir.
Öte yandan…
1. Zihinsel ve Fiziksel Sağlığınız Bağlantılıdır
Zihin ve bedeninizi iç içe geçmiş iki çark gibi düşünün. İkisinin iyiliği de birbirini etkiler, yani mental sağlığınız ve fiziksel sağlığınız arasında güçlü bir bağ vardır.
Bu da bize şunu gösteriyor: Duruş bozuklukları kas ve iskelet sisteminize kalıcı hasar verebileceği gibi mental durumunuz üzerinde de negatif bir etki yaratabilir.
2. Beden Diliniz, Özgüven Göstergesidir
Beden dili ve özgüven, birbirini besleyen bir döngünün içinde yer alır: İyi bir postür korumak özgüveni artırır, daha fazla özgüvene sahip olmak da iyi bir postür korumak istemeyi sağlar. Yani ikisi de birbirini ilerletme ve geliştirme eğilimindedir.
Hissettiğiniz özgüven düşük olsa bile, özgüvenliymiş gibi yapmak zamanla hislerinizi de etkileyebiliyor. İngilizcede bu durumu tarif eden bir aforizma bile var: “Fake it till you make it”, yani “sahiden olana kadar öyleymiş gibi yap”. Bunu kullanarak özgüvenli hissetmiyor olsanız bile sağlıklı ve kendinden emin gözüken bir postür korumak, zamanla öyle hissetmenize yardımcı olabilir.
3. Dışarıdan Nasıl Algılandığımızı Etkiler
Postür, yeni tanıştığınız insanların size karşı ilk izlenimini de büyük ölçüde etkileyebilir. Çünkü:
- Kendinden emin gözüken bir beden diline sahip olmak karşıdakinin sizinle olan iletişimini kolaylaştırır.
- Sosyal etkileşimlerinizdeki gelişmeyi gözlemlemek de kendinize duyduğunuz güveni büyük ölçüde artırabilir.
Bununla bağlantılı olarak, kendimizi nasıl algıladığımız da postürümüzle bağlantılı olabiliyor. Örneğin Ohio State Üniversitesi’nin 2009 yılında yaptığı bir araştırmada, 72 farklı kişinin kendi pozitif ve negatif özelliklerini değerlendirmeleri istenmiş. Bu kişilerin yarısına dik oturmaları söylenirken yarısı masada eğik bir pozisyondaymış. Sonuç olarak, dik duran insanların kendileri hakkında daha pozitif bir görüş sergilediği ve cevaplarına daha çok güvendikleri tespit edilmiş.
“Özgüvenli Postür” Nasıl Sağlanır?
Her bireyin ‘ideal’ postürü kas ve iskelet yapısı, yaş, cinsiyet gibi özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak özgüvenli gözüken bir postürün genel olarak üç temel ögesi vardır: Dik duruş, geride olan omuzlar ve dengeli ağırlık dağılımı. Bunun için atabileceğiniz bazı adımları sizin için aşağıda listeledik:
- Ayna veya video aracılığıyla postürünüzü sık sık incelemek, neyi nasıl düzeltebileceğinizin farkında olmak
- Postür bozukluklarına sebep oluyor olabilecek çeşitli eklem, kas veya kemik problemlerinin tedavisini sağlamak
- Fiziksel olarak aktif olduğunuz bir yaşam tarzı sürdürmek (Özellikle postür yoga, koşu gibi denge ve hizalama odaklı sporlarla ilişkilendiriliyor)
- Kaslarınızın esnekliğini ve dayanıklılığını korumaya çalışmak
- Evde ve işyerinde ergonomik bir oturma düzeni kurmak
- Postür analizi ve gerekli olabilecek sonraki adımlar için bir uzmana danışmak
- Uzman fizyoterapist yönetiminde postür düzeltme egzersizleri uygulamak
Postür Düzeltmek Hakkında
Son olarak küçük bir notumuz var: Postür ve özgüveninizi birlikte düşünmek her ne kadar faydalı olsa da, postürün tek başına bir belirleyici olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bir kişinin kendine olan güvenini psikolojik iyi oluş, deneyimler ve sosyal etkileşimler başta olmak üzere birçok faktörün birleşimi şekillendirir. Yani postürün ana işlevi destekleyici ve artırıcı olmak.
Ancak özgüveninizle bağlantısından bağımsız olarak, sağlıklı bir postür korumak birçok açıdan avantajlı. Kötü postür düzeltmede ve doğru postürü sağlamada da egzersiz önemli bir rol oynuyor. Dik durmak, dayanıklılığınızı artırmak ve vücut esnekliğinizi sağlamak için belli fizyoterapi egzersizleri oldukça faydalıdır. Bu süreci en etkili şekilde yürütmek için Heltia fizyoterapistleri ile görüşebilir, kişisel ihtiyaçlarınıza uygun bir egzersiz planı oluşturabilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız, “Postür Düzeltme Hakkında Doğru Bilinen 4 Yanlış” ve “Spor Performansı Anksiyetesi ile Başa Çıkmak” başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.
Kaynaklar:
Briñol P, Petty R.E., Wagner B. “Body Posture Effects on Self-Evaluation: A Self-Validation Approach”. European Journal of Social Psychology. 2009. 39(6): 1053–64.
Ohio State University. “Body Posture Affects Confidence In Your Own Thoughts, Study Finds." ScienceDaily. 2009.