JavaScript is required
/
Pilavı Yeniden Isıtmak Hakkında Merak Edilenler

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

29 Haziran 2024

- Sağlıklı Beslenme

Pilavı Yeniden Isıtmak Hakkında Merak Edilenler

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Pilav, birçok kültürde ana yemek olarak sıkça tüketilen ve sevilen bir yiyecektir. Öyle ki çoğu zaman fazla pişirip kalanı ertesi günlerde tüketiyoruz. Fakat birçoğumuz dünden kalan pilavı yeniden ısıtarak sağlık risklerine maruz kalabileceğimizi bilmiyoruz.

Ben de bilinçlendirmeye yardımcı olmak adına bu yazımda ısıtılmış pilav yenir mi, pilav nasıl yeniden ısıtılır gibi sorulara cevap vermek istiyorum.

Pilavın İçerisindeki Bacillus Cereus Bakterisi Nedir?

Pişmemiş pirinç gıda zehirlenmelerine neden olabilen Bacillus cereus bakterisinin sporlarını içerebilir. Bu bakteri pirinç tanelerine toprak, su veya depolama koşullarından bulaşabilir. Ayrıca, işleme süreçlerinde hijyen kurallarına uyulmaması da bulaşmaya neden olabilir.

  • Eğer içerisinde spor bulunduran bir pirinçten pilav yapılmışsa oda sıcaklığında uzun süre bırakılmanın etkisiyle sporlar bakteriye dönüşecektir. Bu bakteriler sıcaklığın etkisiyle hızla çoğalarak zehirlenmeye neden olan toksinler üretir.
  • Pişirilmiş pirinç oda sıcaklığında ne kadar uzun süre bırakılırsa bakteri ve toksinlerin pirinci riskli hale getirme olasılığı o kadar yüksektir.
  • Pirinç pilavı zehirlenmesinin belirtileri genellikle mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve hafif ateş gibi sindirim sistemi problemleridir. Semptomlar genellikle birkaç saat içinde başlar ve hafif ile orta şiddette olabilir. Ancak bazen daha uzun sürebilir veya daha ciddi olabilir. Bacillus cereus kaynaklı gıda zehirlenmesi şüphesi varsa bu alandaki bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Dünden Kalan Pilavı Yeniden Isıtmak Gıda Zehirlenmesine Yol Açabilir mi?

Evet, bu durum pirinç pilavı zehirlenmesine neden olabilir. NHS (İngiltere Ulusal Sağlık Servisi), halkı bu konuda uyarıyor. Kalan pilavı yeniden ısıtarak tüketmenin insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini bildiriyor.

Ancak asıl tehlike pilavı yeniden ısıtmak değil pilavın piştiği andan itibaren saklanma koşullarıdır. En ideal koşulları da şu şekilde sağlayabilirsiniz:

  • Pişmiş pirinci dondurabilirsiniz ancak dondurucuya koymadan önce hızlı bir şekilde soğutmanız gerekir.
  • Eğer pilavı daha küçük kaplara bölüştürürseniz bu daha hızlı soğumasına yardımcı olacaktır. Bunu yapmak için pilav kabını soğuk suya koyabilir ve soğuduktan sonra kapağını kapatıp dondurucuda saklayabilirsiniz.
  • Pirincin pişirildikten sonra bir saat içinde dondurucuya koyarsanız bakterilerin çoğalmasını ve toksin üremesini engellemiş olursunuz. Dondurduğunuz pilavı tüketmeden önce ise buzdolabında çözdürmelisiniz.

Artan Pilav Nasıl Isıtılır?

  • Pilavı pişirip hemen servis etmek en iyisidir.
  • Artan pilavı hızla soğutup buzdolabında saklamak önemlidir. İdeal olarak, pilavın oda sıcaklığında bekletilme süresi 1 saati geçmemelidir.
  • Pilavı yeniden ısıttığınızda tamamen piştiğinden ve her bölgesinin eşit şekilde ısındığından emin olmalısınız.
  • Pilavı birden fazla kez ısıtmaktan kaçınmalısınız. Belki de gereğinden fazla pilav pişirmemek bu riski daha da azaltmanın bir yoludur.

Pişmiş pirinçten kötü, rahatsız edici kokular gelmemelidir. Islak veya sümüksü olmamalıdır. Tüm bunlarla birlikte renk değişikliği ve küf olmamasına dikkat etmelisiniz.

Kısacası, pilav nemli bir ortamda hızla çoğalabilen Bacillus cereus adlı bir bakteri türü için uygun bir besin kaynağıdır. Pirinç pilavı zehirlenmesi yaşamamak adına pilavı güvenli bir şekilde saklamak ve yeniden ısıtmak için yukarıdaki önerileri dikkate almalısınız.

Bu içeriğimizi beğendiyseniz “Temiz Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler” ve “Mindfulness: Bilinçli Farkındalık Nedir, Neden Önemlidir?” adlı blog yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Daha fazla içerik için Heltia uygulamasını indirebilir, online diyetisyen görüşmeleri ile kişiye özel beslenme planları oluşturabilirsiniz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu