Ön saf ve servis çalışanları doğrudan müşteriyle veya hizmet alan grupla etkileşime girer ve yüz yüze iletişim kurar. Yani aslında müşterilerle ilişkinin en ağır kısmını omuzlanan, uzun saatler boyunca çalışan ve zorlu iş ortamlarında varlık gösteren bu çalışanların mental sağlığını desteklemek büyük önem taşır. Gelgelelim müşterilere ve işyerinin verimliliğine odaklanılırken bu çalışanların yaşadığı sorunlar genelde göz ardı edilir.
Ön saf ve servis çalışanlarının yüz yüze geldiği sorunları fark etmek, bunlara çözüm üretmek ve bu süreçte onlara gereken metal sağlık desteğini sunmak sağlıklı bir iş ortamı yaratmanın olmazsa olmazlarındandır.
Ön Saf ve Servis Çalışanı Derken Kimler Kastedilir?
Bu tabir akla ilk olarak sağlık çalışanlarını getirse de başka pek çok alanda ön saf ve servis çalışanlarını görmek mümkündür. Bu çalışanların yer aldığı bazı meslek gruplarını şöyle sıralayabiliriz:
- Sağlık hizmeti: Doktorlar, hemşireler ve hastalara tedavi sağlayan diğer sağlık çalışanları.
- Kamu güvenliği: İtfaiyeciler, polisler ve diğer güvenlik çalışanları.
- Eğitim ve çocuk bakımı: Öğretmenler, özel eğitim uzmanları ve benzeri çalışanlar.
- Ulaşım: Toplu taşıma çalışanları.
- Garson, vale, çağrı merkezi çalışanı, sekreter, resepsiyonist gibi müşteri hizmetleri çalışanları da ön saf ve servis çalışanı olarak değerlendirilir.
Bu çalışanlar düzensiz vardiyalarla çalışabilir, sinirli müşterilerle iletişim kurmak zorunda kalabilir, ücretli izne çıkamayabilir veya görevlerinde minimum özerkliğe sahip olabilir. Tüm bu olumsuz durumlar çalışanda stres, kaygı, depresyon veya tükenmişlik gibi mental sağlık sorunlarının görülmesinde etkili olabilir.
Şimdi gelelim, kurumların bu durumu düzeltmek için atabileceği bazı adımlara:
Ön Saf/Servis Çalışanlarının Mental Sağlığını Desteklemek İçin Yapılabilecekler
1. Şirketinizin ve Pozisyonun Mental Sağlık Risklerini Tespit Edin
Muhtemel mental sağlık sorunlarını önleyebilmek için öncelikle çalışanların karşılaştığı temel mental sağlık risklerini tespit edebilirsiniz. Söz konusu riskleri belirleyebilmek için çalışma şartlarıyla ilgili şu durumları göz önünde bulundurmalısınız:
- Kurumunuzda gece vardiyası uygulanıyor mu?
- Kurumunuz uzun çalışma saatleri mi uyguluyor?
- Çalışanlar yaptıkları işte mental sağlıklarını riske mi atıyor?
- Yapılan iş fiziksel olarak yorucu mu veya mental olarak yıpratıcı mı?
Bu tarz durumları değerlendirmek, çalışanların ihtiyaçlarını daha kolay belirlemenize yardımcı olabilir.
Çalışanların karşılaştığı temel mental sağlık sorunlarını tespit ettikten sonra bu problemleri doğrudan ele alabilir ve risklerin oluşturacağı sorunları hafifletebilmek için çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz. Örneğin:
- Kurumunuzda gece vardiyası uygulanıyorsa beslenme, uyku düzeni ve sosyal yaşam dengesini gözeten bir çalışma planı düzenleyebilirsiniz.
- Durumunu yönetmekte güçlük yaşayan çalışanlara destek olmak için uyum sağlama konusunda kaynak sunabilirsiniz.
- Görev dağılımını çalışanların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yapabilirsiniz.
- Çalışanlarınız kaldıramayacakları kadar sorumluluk almak durumunda kaldıysa yeni elemanlar alarak yüklerini hafifletmeyi düşünebilirsiniz.
2. Çalışanlardan Sık Sık Geri Bildirim Alın
Ön saf ve servis çalışanları şirketin yüzünü temsil etseler de kurum bünyesinde genelde arka planda kalırlar. Kurumun merkezindeki gelişmeleri ve haberleri çoğunlukla sonradan öğrenir. Mequilibrium şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, ön saflarda çalışan personel işverenin sunduğu fırsatlardan diğer çalışanlara göre %22 daha az haberdar oluyor.
Özellikle şirketin çalışanlara sağladığı faydalar hakkında yeterince bilgi edinemeyen bu çalışanlar, söz konusu imkânları değerlendiremediği gibi kendilerini dışlanmış da hissedebilirler. Şirketle çalışan arasındaki bu kopukluk çalışan bağlılığını da ister istemez olumsuz etkiliyor.
- Çalışanın şirketle bağını ve çalışan performansını artırmak için çalışanlardan sık sık geri bildirim alabilirsiniz. Geri bildirimlerle çalışanların bilgi eksiklerini ve ihtiyaçlarını tespit edebilirsiniz. Elde edilen verilere göre iyileştirmeler yaparak çalışanların mental iyi oluş hâllerini destekleyebilirsiniz.
- Geri bildirimler çalışanların alanlarına özgü anketler veya soru formları üzerinden özelleştirilebilir. Geri bildirimler neticesinde elde edilebilecek spesifik verilerle çalışanların mental sağlığının desteklenmesi süreci daha hızlı bir şekilde yürütülebilir.
3. Yönetici ve Ekip Liderlerine Mental Sağlık Eğitimi Verin
- Araştırma verilerine göre diğer çalışanlara kıyasla ön saf ve servis çalışanları arasında kaygı %33, depresyon ise %61 daha yüksektir. Ancak bu kaygılı ruh hâline rağmen diğer çalışanlara oranla bir stres sorunu yaşamadıklarını belirtmeye %64 daha eğilimlidirler.
- Fakat tabii ki ön saf çalışanlarının yardım istemekten çekinmesi, yardıma ihtiyaç duymadıklarını anlamına gelmeyebilir. Araştırma verilerinin ortaya koyduğuna göre ön saf ve servis çalışanlarının daha yakından ilgilenilmeye, daha yoğun bir iletişime ihtiyaçları olabilir.
- Bunu sağlamakta yöneticilerin payı oldukça büyüktür. İyi bir yönetici çalışanlarla arasında kuvvetli bir iletişim ortamı yaratır, çalışanlarını tanır, hâl ve tavırlarından iyi olup olmadıklarını anlayabilir. Yöneticilerde bu hızlı anlayış kabiliyetinin geliştirilmesi için mental sağlık konusunda eğitim sunmak faydalı olabilir.
Bu konuda daha detaylı bilgi için “İyi Bir Yönetici Olmak İçin 5 Tavsiye” adlı yazımıza da Heltia Blog üzerinden göz atabilirsiniz.
4. İşyeri Güvenliğini Artırın
Güvensiz çalışma ortamları çalışanların mental sağlıklarını olumsuz etkileyen önemli risk faktörlerindendir. Sürekli hastalık, kaza veya zararlı kimyasallara maruz kalma gibi durumlar hakkında endişe duyan çalışanların mental sağlığı da bundan olumsuz etkilenir. Kendini huzursuz hisseden çalışanların üretkenliği düşebilir, kaygı ve isteksizlik yaşama ihtimalleri artabilir.
Çalışanların mental sağlığını desteklemek amacıyla işyerini daha güvenli hâle getirebilirsiniz. Tüm çalışanlara ilk yardım eğitimi verebilir, deprem ve yangın gibi durumlar için acil toplanma noktaları oluşturulmasında çalışanların görüş ve önerilerine başvurabilirsiniz.
5. Heltia ile Çalışan Esenliğini Artırın
Çalışanın bireysel refahını artırmak onu desteklemenin en iyi yollarından biridir. Çalışan esenliği çalışanların stresi yönetebilmelerini, işlerini bir amaç duygusuyla yapmalarını ve tüm bunları yaparken de pozitif bir ruh hâline sahip olmalarını kapsar. Çalışanın iyi oluş hâlini desteklemek için onlara beslenme, uyku düzeni, kişisel bakım, iş ve sosyal yaşam dengesinin yanı sıra stres yönetiminin dikkate alındığı teşvik araçları sunabilirsiniz.
Çalışanlarınıza ihtiyaçları doğrultusunda mental sağlık, fiziksel sağlık ve beslenme hizmetlerine erişim ön saf ve servis çalışanlarını desteklemeye yardımcı olabilir. Bu çalışanların yaşadığı sıkıntıları fark edip gerekli yardımı sağlayarak yalnızca onların mental sağlığını değil, şirketinizin sunduğu hizmetlerin kalitesini de artırabilirsiniz.
Bunun için Heltia ile iletişime geçebilir, online terapi ve online diyetisyen hizmetleri gibi yan haklar sunabilirsiniz. Ücretsiz geniş içerik kütüphanemizden de faydalanabilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz, “Turnover Nedir, Nasıl Hesaplanır?” ve “2024 İnsan Kaynakları Trendleri” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.