İçeriğinde pek çok farklı mineral bulunan maden suyunun vücuda sağladığı pek çok yarar vardır. Yaz kış tüketilen maden suları elektrolit ihtiyacını karşılayarak ve sindirime yardımcı olarak kişinin özellikle yaz aylarında rahat hissetmesini sağlar.
Peki, maden suyu nedir? Kimlerin maden suyu içmesi sakıncalı olabilir? Maden suyu hakkında merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
1. Maden Suyu Nedir?
Maden suyu; içerisinde kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içeren doğal bir kaynak suyudur.
- Musluk suyuna göre mineral seviyesi daha fazla olan maden suyu, sağlık açısından yararlı olabilir.
- Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda mineraller içermeleridir. Musluk suyu veya soda ise bu mineraller içermez.
- Maden sularının içeriğinde yer alan minerallerin türleri ve miktarları elde edildiği kaynağa göre değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak maden sularının tatlarında değişiklik olması da mümkündür.
- Doğal maden sularının içerisine ekstra mineral eklenmesine izin verilmez. Ancak şişeleme esnasında içimi kolaylaştırıcı ve içeriği sabitleştirici etkileri olduğu için karbondioksit gazı eklenip çıkarılabilmesi mümkündür. Gerekli görüldüğü durumlarda arsenik gibi sağlığa zararlı maddeleri içecekten uzaklaştırabilmek adına arıtma işlemi yapılabilir.
- Maden sularının genellikle yeşil cam şişelerde bulunmasının nedeni içeriğindeki minerallerin güneşin ışınlarından korunmasıdır.
2. Kimler Maden Suyu Tüketmemeli?
Pek çok gıdada olduğu gibi fazla tüketildiği takdirde maden suyunun da tehlikeli olabileceğini unutmamak gerekir.
Özellikle ileri derece gastrit ve ülseri olanlar, kalp-damar hastalıkları ve böbrek rahatsızlığı yaşayanların aşırı tüketimden kaçınması öneriliyor. Dispepsi olarak adlandırılan ve karın bölgesindeki dolgunluk, şişkinlik, bulantı gibi sindirim problemlerinde ise maden sularının tüketimi sindirim problemlerini hafifletebilir.
Ayrıca herhangi bir sağlık problemi olmasa dahi yüksek miktarda maden suyu tüketmek vücuda zarar verebilir. Günde bir litreden fazla maden suyu tüketmek böreklerimizden atılması gereken mineral yükünü artırarak veya hipotermiye neden olabilir.
- Tüm maden sularında ortalama 100 mg/l ile 800 mg/l arasında sodyum minerali bulunur. Bu nedenle tuzlu gıdalardan uzak durması gereken bireyler maden suyu içeceği zaman sodyum değerini kontrol etmeli.
- Bu bireylerin daha düşük soydum içeren maden sularını tercih etmeleri gün içerisinde fazladan tuz almalarının önüne geçer ve tansiyon ve böbrek rahatsızlıklarından korunmalarına yardımcı olur. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerin de tuz tüketimine bağlı ödem şikayeti yaşamamak için düşük sodyumlu maden sularını tercih etmeleri önerilir.
3. Maden Suyu Tiroide Zararları mı? Tiroid Hastaları Maden Suyu Tüketebilir mi?
Su tüketiminin tiroid sağlığı üzerinde önemli etkileri vardır. Özellikle tiroid hastalarının en çok merak ettiği soruların başında maden suyunun tiroide zararının olup olmadığı gelir.
Tiroid bezlerinin doğru şekilde çalışabilmesi için yeterli seviyede iyot gerekiyor. Ancak troid nodülü, hipotiroid veya hipertiroid rahatsızlıkları olan bireylerin iyot tüketimi konusunda dikkatli olması gerekir. Çünkü yoğun tüketim hâlinde iyot, hastalığın şiddetini artırabilmektedir. Buna bağlı olarak maden suyu tüketiminde de dikkatli olmakta fayda vardır. Her bireyin vücudu ve ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Bunun için tüketim alışkanlığınızı doktorunuzun önerilerine göre şekillendirmenizi tavsiye ederiz.
4. Maden Suyu Demir Eksikliği Yapar mı?
Maden sularının geldiği kaynağa göre içerisinde bulunan minerallerin miktarında değişiklik olabileceğini belirtmiştik. Maden suyunun içerisindeki pek çok yararlı mineral arasında demir de bulunabilir. Dolasıyla maden suyunun demir eksikliğine neden olduğunu söylemek mümkün değildir. Hatta "demir eksikliğine ne iyi gelir?" diye sorulduğunda maden suyu cevabını vermek bile mümkündür.
Yorgunluk, halsizlik gibi semptomlara yol açabilen demir eksikliğinde bireylerin hekimlerine danışarak kendileri için uygun bir tedavi programı oluşturması son derece önemlidir.
5. Emziren Anne Maden Suyu İçebilir mi?
Maden suyunun emziren annelere ve hamileler için bilinen bir zararı yoktur. Maden suyu, içerisinde bol miktarda mineral olan tamamen doğal bir içecektir. İçerdiği mineraller vücudun dengesini sağlamaya destek olduğu için anne sütünü artırıcı bir etki de gösterebilir. Sıvı tüketiminin yoğun olması gereken emzirme döneminde maden suyu tüketilebilir. Ancak annenin herhangi bir sağlık sorunu bulunuyorsa mutlaka doktoruna danışması gerekir.
6. Maden Suyu İshale İyi Gelir mi?
Maden suyu, içerdiği mineraller sayesinde vücuda önemli bir katkı sağlar. Bunun yanı sıra, ishal gibi sıvı kaybının yoğun olduğu rahatsızlıklarda vücudun kaybettiği sıvıyı ona geri kazandırır.İshal döneminde elektrolit kaybının önüne geçmek için soydum ve klordan zengin maden suları tercih edilebilir. Maden suyunun içeriğinde bulunan magnezyum ise suyu bağırsaklara çekerek dışkı kıvamını yumuşatır. Bağırsak kaslarını gevşeterek bağırsak hareketlerini destekler. Bu sebeple ishal ve kabızlık durumlarında aşırıya kaçmadan maden suyu tüketmek semptomları hafifletebilir. Ancak etiket okumaya ve yaşanan probleme uygun maden suyunun tercih edilmesi gerekir.
7. Gece Yatmadan Önce Maden Suyu İçmek Faydalı mı?
Fiziksel ve mental sağlık için her bireyin sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekir. Maden suyunun kan basıncını düşürücü etkisi olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Dolayısıyla yatmadan önce maden suyu içmek rahat bir uyku uyumanıza katkı sağlayabilir. Ancak yapılan bu çalışmaların henüz yeterli bir düzeye ulaşmadığını belirtmekte fayda var.
Maden suyu genel itibariyle birden çok faydası olan bir içecektir. Ancak pek çok gıda ürününde olduğu gibi yoğun miktarlarda tüketilmemesi gerekir. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz varsa maden suyu tüketimi hakkında mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sağlıklı beslenme ile ilgili kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir uzman görüşü almak için Heltia uygulamasını kullanabilir, online diyetisyen görüşmeleri yapabilirsiniz.
Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Glütensiz Beslenme Rehberi” ve “Yağ Oranını Düşürmek için Öneriler” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.