JavaScript is required
/
İşyerinde Su İçmenin Önemi

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

İşyerinde Su İçmenin Önemi

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

İşyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmanın ve verimliliği artırmanın birçok önemli adımı vardır. Bunlardan biri de olan yeterli su tüketimi, hem kişinin sağlığı hem de işyeri performansı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Bu yazımda işyerinde su tüketiminin önemini ve su tüketim yollarının artırılması konusu ele alacağım.

Yeterli Miktarda Su Tüketmenin Faydaları

1. Hidrasyon ve Enerji Sağlar

Hidrasyon kısaca vücudun yeterli miktarda su alması anlamına gelir. Aşırı terleme, yetersiz su tüketimi, kusma, ishal gibi durumlarda vücut su kaybeder. Hidrasyonun sağlanması için kaybedilen suyun dengelenmesi gerekir.

Vücudumuzun yaklaşık %60'ı su ile doludur. Hücrelerin, dokuların ve organların doğru çalışması için gerekli olan bir sıvıdır. Bu nedenle hidrasyonun sağlanması vücudumuz için önemlidir. Gün içerisinde yeterli su tüketimiyle hidrasyonu sağlayabiliriz.

Araştırmalar, hafif dehidrasyonun bile enerji seviyelerini düşürebileceğini ve yorgunluk hissini artırabileceğini gösteriyor. Bu nedenle düzenli su tüketimi, iş günü boyunca enerji seviyelerini yüksek tutmaya yardımcı olabilir ve iş verimliliğini artırabilir.

2. Beyin Performansını Artırır

Susuz kalmak konsantrasyon eksikliğine, hafıza sorunlarına ve dikkat dağınıklığına neden olabilir. İyi bir hidrasyon ise bilişsel yetenekleri artırır, odaklanmayı kolaylaştırır ve karar verme süreçlerini iyileştirir. Bu da işyerinde daha verimli ve etkili olmamızı sağlar.

Bilimsel çalışmalar, yeterli su tüketiminin bilişsel fonksiyonları artırdığını göstermektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde hafif dehidrasyonun bile konsantrasyon, hafıza ve dikkat üzerinde olumsuz etkileri olabileceği ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla işyerinde düzenli su tüketerek düşünme ve konsantrasyon üzerinde olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

3. Stresi Azaltır

İşyerinde yaşanan iş stresi, çalışma motivasyonumuzu ve genel iyilik halimizi etkiler. Yeterli su içmek ise:

  • Stres hormonlarının salınımını düzenler,
  • Sinir sistemini sakinleştirir,
  • Duygusal dengeyi korumamıza yardımcı olur.

Tüm bunlar, stresle daha etkin bir şekilde başa çıkmamızı sağlar.

4. Sağlık Sorunlarını Önler

Susuz kalmak, baş ağrılarından sindirim problemlerine kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Yeterli su içmek ise böbrek sağlığını korur, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Böylece işyerinde hastalıklara yakalanma riski azalır.

İşyerinde Su Tüketiminin Artırılması İçin Öneriler

Gün içinde yeterli miktarda su içmek için bazı öneriler:

  • Telefonunuza veya ofis bilgisayarınıza su içme hatırlatıcıları ayarlayarak belirli aralıklarla su içmeyi hatırlatabilirsiniz. Bu hatırlatıcılar, su içmeyi düzenli bir alışkanlık haline getirmenize yardımcı olacaktır. Bunun için akıllı cihazlarınıza çeşitli uygulamalar da yükleyebilirsiniz.
  • Masanızda görebileceğiniz yerlere ‘Su iç’ yazılı hatırlatıcı notlar asabilirsiniz.
  • Çalışma masanızda su içebileceğiniz, yeterli miktarda su koyabileceğiniz bir su şişesi bulundurarak suya erişimi kolaylaştırabilirsiniz. Böylelikle su içmek için sürekli olarak su aramak yerine yanınızda bulunan suyu içmeyi tercih edebilirsiniz.
  • Suyu tatlandırmak için içerisine elma, tarçın, nane yaprağı, limon gibi lezzetler atabilirsiniz.
  • Belirli aktivitelerle su içmeyi ilişkilendirerek su içme alışkanlığınızı artırabilirsiniz. Örneğin, her telefon görüşmesi yaparken veya e-posta kontrol ederken birkaç yudum su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.
  • Su içmenin önemini ve sağlık faydalarını kendinize hatırlatarak su içmeye motive olabilirsiniz.

Bu önerileri deneyerek gün içinde su içme alışkanlığınızı artırabilir ve hidrasyonunuzu sağlayabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz “Glisemik İndeks Değerinin Beslenmedeki Önemi” ve “Zeka Testleri ve Zihinsel Değerlendirmeler” adlı blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Beslenme konusunda daha fazla içeriğe ulaşmak için ise Heltia uygulamasını indirebilirsiniz. Online diyetisyen yardımıyla size özel bir beslenme planı oluşturabilir; size özel makale, video, yönlendirmeli meditasyon ve egzersizlerin yer aldığı içerik dünyasıyla tanışabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kaynaklar:

Armstrong, L. E., Ganio, M. S., Casa, D. J., Lee, E. C., McDermott, B. P., Klau, J. F., ... & Maresh, C. M. (2012). Mild dehydration affects mood in healthy young women. The Journal of nutrition, 142(2), 382-388.

Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews, 68(8), 439-458.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu