JavaScript is required
/
İşe Alım Sürecini Geliştirmek İçin Uygulayabileceğiniz 6 Strateji

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

İşe Alım Sürecini Geliştirmek İçin Uygulayabileceğiniz 6 Strateji

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Etkili bir işe alım süreci yürütmek oldukça hassas bir süreç. Kurum kültürüne uygun olan, karşılıklı beklentilerin oluşacağı kişileri aramak, seçmek ve işe adapte etmek kritik olabilir. (Bu konuda daha fazla bilgi için “İnsan Kaynakları İşe Alım Süreci Nasıl İşler? (13 Adımda)” adlı yazımızı Heltia Blog üzerinden inceleyebilirsiniz.)

Bu yazıda işe alım sürecini geliştirmek, daha etkili ve adil bir işe alım süreci yürütmek için atabileceğiniz birkaç adımdan bahsedeceğiz:

1. İdeal Adayınızın Özelliklerini Belirleyin

İşe alım sürecine başlamadan önce, aşağıdaki soruları kendinize sorabilirsiniz:

  • İş gücünüzde hangi eksiklerin doldurulması gerekiyor? Pozisyonun gereksinimleri tam olarak ne?
  • Adaydan ne gibi beklentileriniz olacak?
  • Nasıl bir eğitim ve çalışma geçmişine, hangi özelliklere sahip adaylar arıyorsunuz?
  • Hangi soft skill ve hard skill’ler sizin için öncelikli, hangileri değil?
  • Nasıl bir bütçeniz var? Vaat edebileceğiniz maaş, beklentilerinizle örtüşüyor mu?

Böylelikle beklentilerinizi daha iyi ölçebilir, başvuruları daha rahat değerlendirebilir ve sizin için en doğru kişiyi işe almayı kolaylaştırabilirsiniz.

2. Hedef Kitlenize Karar Verin

İdeal adayınız ve işe alım amacınız hakkında daha net bir fikir oluşturduktan sonra, iş ilanını hangi mecralardan duyuracağınızı seçebilirsiniz.

LinkedIn ve iş arama siteleri tabii ki her zaman güvenli birer seçenek. Ancak bunlar her zaman kriterlerinize uymayabilir ve hedef kitlenize tam olarak ulaşmayabilir.

Örneğin freelance bir pozisyon açığınız varsa freelancer platformlarına yönelebilir, staj ve yeni mezun ilanları için belirlediğiniz üniversitelerin kariyer sayfalarını tercih edebilirsiniz.

3. İlanı Olabildiğince Net Hazırlayın

Kendinizi net olarak ifade ettiğinizde adaylara doğru bir değerlendirme yapmaları için fırsat tanımış olursunuz. Unutmayın ki sizin adayları seçtiğiniz kadar onlar da sizi seçiyor.

Bu sebeple:

  • Kurum, kurum kültürü ve değerleri hakkında bilgi,
  • Pozisyonun gereksinimleri,
  • Çalışma şartları,
  • Çalışacak kişinin görev ve sorumlulukları,
  • Adayın bulundurmasını istediğiniz ve beklediğiniz özellikler,
  • Maaş aralığı ve sunduğunuz yan haklar gibi bilgilerin ilanda net olarak yer alması oldukça önemli.

4. Eşitlikçi Bir Değerlendirme Süreci Uygulayın

Maalesef günümüz iş dünyasında adayların tamamen adil bir muamele görmesi, eşit fırsatlara sahip olması çok ender rastlanan bir durum olabiliyor. Oysaki gelen başvuruları değerlendirirken tarafsız olmak, adayların kimlikleri üzerinden yargılarda bulunmamak bu sürecin temel bir parçası.

Daha detaylı bilgi almak ve kurumunuzda bu konuda uygulayabileceğiniz başka adımları görmek için “İşyerinde Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık” adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

5. Adımları Uzun Vadeli Düşünerek Atın

Çalışanları işe almak kadar işte tutmak, sizinle çalışmaya devam etmek istemelerini sağlamak da sürecin bir parçası.

Bunun için oryantasyon sürecinin iyileştirilmesi en önemli faktörlerden. Çalışanların işe daha hızlı adapte olması, sorumluluklarını ve görevlerini belirleyebilmesi ve kurum içerisindeki kültüre daha hızlı entegre olması buna bağlı olabilir. Kurum içerisindeki aidiyet duygusu da böylelikle güçlenebilir.

6. Süreci Düzenli Olarak İyileştirin

Zaman içerisinde işe alım pratiklerinizi güncellemek, gittikçe daha iyi bir süreç yaratmak size olumlu yansıyacaktır. Bunun için oryantasyon sürecini yeni tamamlamış kişilerden geribildirim isteyebilir, aldığınız feedbackler doğrultusunda da eksiklerinizi tespit edebilirsiniz. Böylelikle sonraki işe alımlarda daha sorunsuz bir süreç yürüterek çalışanların adaptasyonunu daha hızlı sağlayabilirsiniz.

Çalışanlarınızı daha iyi desteklemek için de Heltia ile iletişime geçebilir, dijital sağlık çözümleri ile kapsamlı bir destek sunabilirsiniz. Çalışanların online terapi, diyetisyen ve fizyoterapi hizmeti alması ile mental ve fiziksel sağlıklarını geliştirmelerine katkıda bulunabilir, hem iyi oluşlarını hem de kurum içerisindeki performansı iyileştirebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “İşyerinde Psikolojik Güvenlik Nasıl Sağlanır?” ve “Çalışanlara Sunabileceğiniz En İyi Yan Haklar” adlı blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz. Daha fazlası için Heltia Blog’daki “İnsan Kaynakları Yönetimi” kategorisini de keşfedebilirsiniz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu