JavaScript is required
/
İş Hayatında Kendini Geliştirme Yolları (8 Etkili Öneri)

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

17 Ağustos 2024

- Kişisel Gelişim

İş Hayatında Kendini Geliştirme Yolları (8 Etkili Öneri)

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Kendini geliştirmek istemek, insan doğasının bir parçası. En güzel yanlarından biri de ne. yaparsanız yapın, nereye giderseniz gidin edindiğiniz bu yeni becerileri yanınızda taşıyor olmanız. Örneğin iletişim ve dinleme becerileriniz iyi ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir. Öğrendiğiniz bir yabancı dil kariyer basamaklarını hızla tırmanmanızı, bazen de yepyeni bir rota oluşturmanızı sağlayabilir.

Kişisel gelişim özellikle de iş hayatında oldukça önemli bir yer tutabiliyor. Siz de "İş hayatında kendimi geliştirmek için ne yapmalıyım? Bir insan kendini nasıl geliştirmeli?" diye düşünüyorsanız, CV'ye yazılacak beceriler arayışındaysanız bu yazıdan faydalanabilirsiniz.

Öncelikle kişisel gelişimi tanımlayarak başlayalım:

Kendini Geliştirmek Nedir, Neden Faydalıdır?

Kişisel gelişim; bireylerin zihinsel, sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel anlamda daha iyi olmak için çabalaması olarak da düşünülebilir. Bu iyi olma hâli de bireyin yaşam kalitesinin artmasına, hayallerine yaklaşmasına ve iş hayatında daha başarılı olmasına katkı sağlayabilir.

İnsanlar vakitlerinin ve zihinlerinin önemli bir kısmını işlerine ayırırlar. Bu sebeple işlerine harcadıkları enerjinin geri dönüşü, oldukça motive edici olur.

İş hayatında kendini geliştirmenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kendini geliştirme çabası, bireyin hem doğuştan sahip olduğu yeteneklerinin hem sonradan edindiği becerilerinin üzerinde çalışmasına olanak sağlayabilir.
  • Yeni bilgiler ve beceriler kazanıldığında iş performansındaki verimlilik ve etkinlik artabilir. Artan bilgi birikimi sayesinde daha kısa sürede daha kaliteli işler yapılabilir.
  • Bireyler yeni şeyler öğrendikçe daha önce farkına varmadıkları yeteneklerini keşfetme fırsatı bulabilirler. Bu sayede daha önce denemedikleri konularda ve alanlarda çalışmayı deneyebilir, konfor alanlarından çıkabilirler.
  • Duygusal anlamda gelişen bireyler, iş hayatındaki tutumlarının ve davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğini daha kolay fark edebilirler. Bu sayede işyerinde daha sağlıklı ilişkiler geliştirmek için adım atabilirler.
  • Kendini geliştirmek ve bunun etkilerini görmek, bireylerin zihinsel sağlığını ve özgüvenini olumlu yönde etkileyebilir.
  • Profesyonel anlamda gelişen çalışanlar, geleceği planlarken daha sağlıklı ve özgüvenli adımlar atabilirler. Bu sayede bireyler terfi etmek gibi kariyer hedeflerinde ya da yeni iş fırsatları karşısında nasıl bir yol izleyecekleri konusunda net bir plan yapmaya başlayabilirler.

İş Hayatında Kendini Geliştirme Yolları Nelerdir?

İş hayatını genel yaşantı ve alışkanlıklardan ayrı olarak düşünmek mümkün değil. Bu sebeple bireyin zihin ve beden sağlığına iyi gelebilecek, genel kültürüne ve bilgi birikimine katkı sağlayabilecek her aktivite iş hayatını da olumlu olarak etkileyebilir.

Siz de bunun için bir adım atmak istiyor, "İş hayatında kendimi geliştirmek istiyorum, ancak nereden başlayacağımı bilmiyorum." diyorsanız, aşağıda detaylandırdığımız kendini geliştirme yollarından faydalanabilirsiniz:

1. Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Analiz Edin

Kariyeriniz, uğraşlarınız, yetenekleriniz, alışkanlıklarınız, iletişim becerileriniz, duygusal zekânız ve daha birçok faktör yaşam kaliteniz üzerinde belirletici olabilir. Bu sebeple güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirerek hangi alanlarda kendinizi geliştirmek istediğinizi belirlemeniz önemlidir.

Bu tarz bir öz değerlendirme yaparak:

  • Çabalarınızı nereye yönlendireceğinizi daha iyi bilebilir,
  • İstek ve ihtiyaçlarınız konusunda karar verme teknikleri uygulayabilir,
  • Enerjinizi ve zamanınızı daha etkili kullanabilirsiniz.

2. Gerçekçi Hedefler Belirleyin

Ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler belirlemek, kendinize karşı nazik olmanın etkili bir yolu. Vaktinizi, kaynaklarınızı, enerjinizi ve isteklerinizi göz önünde bulundurarak, ****"Bu hafta kendim için ne yapabilirim?" veya "Bu senenin sonunda kendime katmış olmak istediğim özellikler ya da yetenekler neler?" gibi sorularla yola çıkmayı deneyebilirsiniz.

Bu sorulara cevap ararken kısa ve uzun vadede farklı değerlendirmeler de yapabilirsiniz:

  • Kısa vadede örneğin izlemek istediğiniz bilim konulu belgeseli o hafta sonu izlemeye karar verebilir ya da ertelediğiniz yabancı dil kursuna yazılmak için seçeneklerinizi araştırmaya başlayabilirsiniz.
  • Uzun soluklu bir plan oluşturmak ve planı takip etmek ise hedefleriniz için çabalarken daha iyi odaklanmanıza yardımcı olabilir.

3. Yeni Bağlantılar Kurun

Mesleki veya kişisel olarak tanıştığınız insanlar sayesinde kariyerinizde size yardımcı olacak profesyonel bağlantılar kurabilirsiniz. Bu bağlantılar aynı zamanda farklı konulara ve alanlara dair yeni fikirlerle tanışmanıza, kendinizi düşünmediğiniz açılardan geliştirmenize de yardımcı olabilir.

Bunun için sektörel etkinliklere, profesyonel organizasyonlara, seminerlere ve kurslara katılabilirsiniz. Daha detaylı öneriler için “Sosyalleşmek İçin Neler Yapılabilir? (6 Farklı Öneri)” adlı blog yazımıza da göz atabilirsiniz.

4. Kendi Kendinize Öğrenin

Gelişmek istediğiniz konulara yönelik olan kitaplardan ve diğer kaynaklardan faydalanarak yeni bilgiler ve beceriler öğrenmeyi kendinize özel bir deneyim hâline getirebilirsiniz.

  • Öğrenme şeklinizi, vaktinizi ve hızınızı kendinize göre ayarlamak, devamlılık sağlama şansınızı artırabilir.
  • Bireysel çabanızla yeni beceriler, bilgiler edinmek özellikle de bazı konularda sizin için daha rahat olabilir.
  • Romanlar, araştırma kitapları ya da çalışma alanınızla ilgili kitapları okumak bilgi birikiminizi artırmanıza, zihninizi canlandırmanıza ve eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca internet üzerinden ulaşabileceğiniz yazılı ya da görsel kaynaklar aracılığıyla yeni bilgiler ve beceriler edinebilirsiniz.

5. Kurslara Katılın

Belirli konulara özel düzenlenen yüz yüze veya çevrim içi kurslar, kişisel gelişim hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

İhtiyacınıza ve çalışma alanınıza yönelik olarak yabancı dil, zanaat, yazılım geliştirme, grafik tasarım, pazarlama stratejileri ve diksiyon gibi kurslara veya eğitim seminerlerine katılabilirsiniz. Bu sayede bir uzman aracılığıyla yeni şeyler öğrenebilir, alanınızda uzmanlaşabilir ve CV’ye eklenecek beceriler kazanabilirsiniz.

6. Sosyal Becerilerinizi Geliştirin

Etkili iletişim, problem çözme ve ekip çalışmasına uyum da dâhil olmak üzere çeşitli sosyal beceriler iş hayatınızı kolaylaştıracak niteliklerdir. Aktif dinleme pratikleri yapmak, duygusal zekânızı geliştirmek, empati kurma davranışınızı pekiştirmek ve başkalarıyla iş birliği yaparak çalışmayı önemsemek bu anlamda faydalı yöntemler olabilir.

Özellikle de kariyer alanında “soft skill”lerinizi geliştirmek çok önemli olabilir. Bunun için “Soft Skills Nedir, Neden Önemlidri, Nasıl Geliştirilir?” yazımızdan faydalanabilirsiniz.

7. Yeni Bir Hobi Edinin

Bir spor, dans, resim, tiyatro, fotoğrafçılık ya da müzik aleti kursuna katılmak ya da bireysel olarak istediğiniz hobilerle uğraşmak, aslında kendinize vakit ayırmanız anlamına gelir.

8. Destek Alın

Kendinizi geliştirmek konusunda çabalarınızın yetersiz kaldığını düşünüyorsanız, daha çok gelişme göstermek istiyorsanız başkalarının bakış açıları sizin için ilham kaynağı olabilir. Bir çalışma arkadaşınızdan veya yöneticinizden fikir alabilir, benzer durumlar karşısında nasıl bir yol izlediklerini, kendilerini geliştirmek için neler yaptıklarını öğrenebilirsiniz.

Günlük yaşamınızda ve iş hayatınızda kendinizi geliştirmek, bu sayede yaşam kalitenizi artırarak zihin ve beden sağlığınızı daha iyi hâle getirmek istiyorsanız uzman desteğine de başvurabilirsiniz. Heltia'nın profesyonel ekibi "Kendimi geliştirmek istiyorum" diyenlerin yanında olarak yetkin uzmanlardan online terapi hizmeti sunuyor, ücretsiz içerikleri ile de iyileşme sürecinizi destekliyor. Heltia uygulamasını indirerek kendinizi geliştirme ve daha iyi hissetme yolculuğuna hemen başlayın!

Bu yazımızı beğendiyseniz, Heltia Blog’un “Kişisel Gelişim” kategorisinden benzer içeriklere erişebilirsiniz. Ayrıca “Önyargı Nedir? Önyargı Örnekleri Nelerdir?” ve “Temel İnançlar ve Genellemeler Nasıl Değiştirilebilir?” adlı yazılara da göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu