Gece yemek yemek, birçok kişinin kurtulmak istediği bir alışkanlık, çünkü bu alışkanlık obezite ile ilişkilendiriliyor. Bunun yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına neden olabildiği de ifade ediliyor.
Geç saatlerde, akşam yemeğinden sonra, uyku arasında ya da uykudan hemen önce yenen bazı gıdalar kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Fakat hafif atıştırmalıkların bazı gruplar için olumlu tarafları olduğu da düşünülüyor.
İşte gece yemek yemek hakkında merak edilenler!
Gece Yemek Yeme İsteğinin Altında Yatan Sebepler
Gece yemekleri bazı durumlarda son derece cazip gelir. Fakat gece yenen yemek, insan sağlığını tehdit edebilir. Ayrıca uyku arasında ya da geceleri ortaya çıkan yeme isteğinin nedenleri, sadece açlıkla ilgili olmayabilir.
Geç saatlerde yenen yemeklerin çok büyük oranda kişiye haz verecek türde yağlı, tuzlu veya şekerli içeriğe sahip olması, bu durumun altında fizyolojik etkenlerin yanında psikolojik nedenlerin de olabileceğini gösterir. Bu nedenle "Gece yemek yeme alışkanlığından nasıl kurtulurum?" derseniz ilk olarak bu isteğin altında yatan ana nedenleri öğrenmelisiniz.
Gece yemek yeme isteği ve altında yatan nedenleri genel hatlarıyla şu şekilde listeleyebiliriz:
- Kan şekeri dengesizliğine sebep olan diyabet ve reaktif hipoglisemi gibi sağlık sorunları
- Ruhsal değişimler, Anksiyete ve Depresyon gibi psikolojik sorunlar,
- Uyku düzensizlikleri,
- Gün içinde öğün atlamak,
- Çok düşük kalorili diyetler takip etmek,
- Kısıtlayıcı beslenme alışkanlıklarına sahip olmak,
- Gün içerisinde yeterli enerji ve protein almıyor olmak.
Bunların yanı sıra gece yemek yeme isteği olan kişiler üzerine yapılan çalışmalar, bu kişilerin çok büyük oranda gün içerisinde stres ve kaygı ile mücadele içerisinde olduğunu da ortaya koydu.
Gece Yemek Yemenin Zararları
Gece yemek yemenin bir soruna dönüşüp dönüşmediğini anlamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Örneğin geç saatlerde ya da uyku arasında yemek yeme isteğinin gelmesi, gün içerisinde harcadığınız enerjiyi karşılayacak besinleri tüketmediğiniz için ortaya çıkabilir. Ancak gece yemek yemek kronik bir durum hâline geldiyse vücut için zararlı olabilecek sonuçlara yol açabilir. Bunlardan bazıları:
- Kan şekerinin yüksek seyretmesine ve tip 2 diyabete neden olabilir.
- Kalp, damar hastalıkları ve obezite risklerini artırabilir.
- Hafızayı olumsuz yönde etkileyebilir.
- Vücudun ertesi güne hazırlanmasını güçleştirebilir.
- Uyku düzensizliklerine sebep olabilir.
- Hamilelikte gece yemek yemek, gaz ve reflü gibi şikâyetlerin artmasına yol açabilir.
Benzer şekilde gece belli bir saatten sonra meyve gibi doğal şeker kaynaklarını tüketmek de baz sorunları beraberinde getirebilir.
Gece Yemek Yemek Kilo Aldırır mı?
Geç saatlerde ya da uyku arasında yenen yemekle ilgili en çok merak edilen sorulardan biri, "Gece yemek yemek neden kilo aldırır?" sorusu.
- Uyku arasında ya da geceleri yenen yemek; kalp, damar ve sindirim sistemlerinin bozulmasına neden olabilir. Gece yemek yemek açlık tokluk hormonlarının çalışma sisteminin bozulmasına, pankreasın doğru çalışmamasına, sindirim sisteminin bozulmasına ve kandaki kötü kolesterolün yükselmesine sebep olabileceği için kilo alımını tetikleyebilir. Ayrıca geceleri genellikle metabolizma hızı yavaşladığı için bol yağlı, karbonhidrat ağırlıklı ve şeker oranı yüksek gıdaları tüketmek de kilo alımına sebep olabilir.
- Bu noktada akıllara "Gece yatmadan önce yoğurt yemek zayıflatır mı?" sorusu gelebilir. Yoğurt, açlığı bastırabilir. Bu nedenle gece yatmadan önce yoğurt yemek kişinin uyumadan önce daha fazla yemesini önleyebilir. Ancak bu durum herkeste aynı etkiyi göstermeyebileceği için bir uzmanla görüşmek faydalı olur.
- Bazı bireyler için ise gece yemek yemek bir tercih edin bir ihtiyaç olabilir. Özellikle sirkadyen ritmi dengesiz olan gece çalışmak durumunda olan doktor, hemşire, polis, gece bekçileri normalde uyanık olmamamız gerken gece saatlerinde çalışmak zorunda kaldığı için güçsüz kalmamak için protein ve lif içeriği yüksek gece ara öğünleri tüketmek durumunda kalabilirler.
Gece yemek yemek kronik bir durum hâline geldiği zaman bu durum bir soruna dönüşebilir.
Eğer "Gece yemek yememek için ne yapmalıyım?" sorusuna bir cevap arıyorsanız, bu konuda uzman desteğine başvurabilirsiniz. Heltia uygulaması üzerinden yaşadığınız sorunu aşmanıza yardımcı olacak kişisel sağlık danışmanınızı seçebilir ve destek alabilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz, “Gıda Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” ve “Aşırı Düşünme Tuzağı: Ruminasyon Nedir, Nasıl Başa Çıkılır?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.