Emzirme dönemi boyunca beslenme oldukça önemlidir. Çünkü annenin beslenmesi; üretilen sütün kalitesi ve miktarını, annenin ve bebeğin genel sağlığını doğrudan etkiler. Bu yazıda, emziren annelere birkaç beslenme önerisi paylaşmak istiyorum.
1. Dengeli Bir Beslenme Programı İzleyin
Emziren annelerin beslenmesi, bebeklerinin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için son derece önemlidir. Meyve, sebze, tam tahıllar, düşük yağlı proteinler ve sağlıklı yağlar gibi zengin besin öğeleri içeren bir beslenme programı annenin süt üretimini destekler ve kendi sağlığını korumasına yardımcı olur.
2. Bol Sıvı Tüketin
Emziren annelerin, günde en az 8 bardak su tüketmeleri önerilir. Bebeği etkileyebileceği için kafein veya alkol içeren içeceklerden kaçınılması gerekir.
3. Yeterli Kaloriyi Aldığınızdan Emin Olun
Emziren annelerin süt üretmek için ekstra enerjiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle günlük 300-500 ekstra kalori tüketmeleri önerilir. Uzmanlar bu dönemde sıkı bir diyet programı izlenmesini önermez. Çünkü bu durum süt üretimini azaltabilir.
4. Yeterli Miktarda Protein Tüketin
Protein, hem süt üretimi hem de annenin vücudunun kendisini onarabilmesi için gereklidir. İyi protein kaynakları arasında, yağsız etler, balık, kümes hayvanları, yumurta, baklagiller ve kuruyemişler bulunur.
5. Yeterli Miktarda Kalsiyum Alın
Kalsiyum, kemik sağlığı için önemlidir ve emziren annelerin günde 1.000-1.300 mg kalsiyum almayı hedeflemesi önerilir. Süt ürünleri, koyu yapraklı yeşillikler, tofu ve takviyeli gıdalar iyi kalsiyum kaynaklarındandır.
6. Takviye için Bir Uzmanla Görüşün
Bazı emziren anneler, kemik sağlığı için önemli olan D vitamini gibi belirli takviyelerden faydalanabilirler. Bebeğin beyin gelişimini destekleyebilen omega-3 yağ asitlerini içeren takviyeleri düşünebilirler.
7. Belirli Gıdaları Sınırlandırın
Bazı gıdalar sütün kalitesini etkileyebilir, bu nedenle emziren annelerin aşağıdaki gıdalardan uzak durmaları önerilir;
- Alkol: Bebeğinize zarar verebilir ve süt üretimini azaltabilir. Eğer tüketirseniz bebeğinizi yeniden emzirmeden önce vücudunuzun alkolü atması için beklemeniz önerilir.
- Kafein: Günde 200 mg’den fazla kafein tüketmek bebeğin huzursuz hissetmesine ve uyku düzeninin bozulmasına yol açabilir.
- Baharatlı yiyecekler: Baharatlı yiyecekler, bebeğinizi rahatsız edebilir veya gaz oluşumuna neden olabilir.
- Alerjik reaksiyonlara neden olan yiyecekler: Bazı bebekler belirli yiyeceklere alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle anneler bu yiyecekleri tüketirken dikkatli olmalıdırlar. Bunlar genellikle fındık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri ve soya gibi gıdaları içerir.
Son olarak her anne ve bebeğin benzersiz olduğunu, emzirme dönemi boyunca beslenme için tek bir yaklaşım olmadığını hatırlatalım. Emzirme dönemi boyunca sağlıklı beslenme, bir beslenme uzmanı veya emzirme danışmanıyla çalışarak sağlanabilir.
Emzirme Dönemi Örnek Beslenme Listesi:
Sabah:
- 1 dilim tam buğday ekmeği,
- 1 dilim beyaz peynir,
- 1 adet domates, 1 adet salatalık ve bol yeşillik,
- 1 çay bardağı süt ya da yoğurt
- 1 adet haşlanmış yumurta veya 2 adet yumurta ile kırılmış omlet,
- 1 adet muz, 1 çay bardağı şekersiz çay
Ara öğün:
- 1 adet elma veya armut, 1 avuç ceviz
Öğle:
- 1 porsiyon ızgara tavuk göğsü,
- 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği,
- 1 kase yoğurt
- 1 porsiyon sebzeli omlet,
- 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 adet mandalina
Ara öğün:
- 1 adet muz, 1 avuç badem
Akşam:
- 1 porsiyon ızgara somon,
- 1 porsiyon ıspanaklı pilav,
- 1 kase yoğurt veya 1 kase cacık
- 1 porsiyon sebzeli mercimek yemeği,
- 1 dilim tam buğday ekmeği,
Ara öğün:
- 1 adet portakal veya greyfurt, 1 avuç fındık
Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız “Haşimato Beslenmesi” yazımız da ilginizi çekebilir. Ayrıca Heltia uygulamasını indirerek online diyetisyen yardımı alabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.