JavaScript is required
/
Employee Recognition: Çalışanları Takdir Etmenin Önemi

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Employee Recognition: Çalışanları Takdir Etmenin Önemi

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Çalışma hayatında işletmelerin başarısı büyük ölçüde çalışanlarının bağlılığına ve motivasyonuna bağlı. Bu bağlamda çalışanı tanıma ve ödüllendirme anlamına gelen “employee recognition”ın önemi giderek daha fazla anlaşılıyor. Maddi ödüller verilmesinden ziyade çalışanın değerinin görüldüğü ve takdir edildiği bir pratiğin uygulanması şirket kültürünü güçlendirir, çalışan bağlılığını artırır ve bireysel performansı geliştirir.

Bu yazımızda employee recognition nedir, şirkete katkıları nelerdir ve şirket içerisinde nasıl uygulamaya dökülebilir detaylarıyla inceleyeceğiz.

Employee Recognition Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü tükenmişliği bir sağlık sorunu olarak değil, bir iş sorunu olarak sınıflandırıyor. Çalışanlar desteklenmediğinde ortaya çıkan bu tükenmişlik, duygusal kopukluktan verimsiz çalışmaya uzanan pek çok olumsuz sonucu doğuruyor. 

Çalışanların motivasyonunu ve performanslarını artırmak içinse devreye employee recognition, yani çalışanların çabalarını görmek ve takdir etmek girer. Bu şekilde çalışanlar hem daha yüksek bir iş tatmini yaşar hem de daha verimli çalışır.

Employee Recognition Neden Faydalı?

Employee recognition’a önem vermenin kurumlara yaptığı diğer katkılar şöyle örneklendirilebilir:

1. Çalışan Bağlılığını Artırır

İşvereni tarafından çabaları fark edilen çalışanlar kendilerini şirketin bir parçası olarak görür. Bu durumda da şirkete olan sadakatlerinde artış gözlemlenir.

Employee recognition yönteminin uygulandığı işyerlerinde çalışan devri azalırken uzun vadede işletme maliyetlerinde de düşüş yaşanması muhtemeldir.

2. Şirket Kültürünü Güçlendirir ve İtibar Kazandırır

Güçlü bir şirket kültürü oluşturmanın temel taşlarından biri olan employee recognition, çalışanların ortak değerler etrafında birleşmesini sağlar ve onları iş birliğine teşvik eder. Çalışanlar arasındaki pozitif ilişkilerin artmasına fayda sağlarken genel iş ortamında da iyileşme yaratır.

Şirket kültürünü performans takdiri ile bağdaştırmak, aynı zamanda şirketin dışarıdan nasıl algılandığını ve itibarını da doğrudan etkiler. Şirket, böylelikle yetenekli adayları kendisine çeker ve çalışanlarına değer veren bir kurum olarak pozitif imaj yaratmış olur.

3. Performansı Artırır

Çalışanların tanınması, onların profesyonel gelişimlerini doğrudan teşvik eder. Çünkü çoğu kişinin iş performansı, ödüllendirme ve fark edilmeyle doğrudan ilişkilidir.

Employee recognition ile:

  • Çalışanların kendilerini değerli hissetmeleri,
  • Yüksek motivasyonla çalışmaları,
  • Verimlilik artışı gibi durumların yaşanma olasılığı da artmış olur.

4. Yenilikçiliği Teşvik Eder

Çoğu çalışma ortamında işverenden alınacak takdir, çalışanlar arasında verimli bir rekabet yaratır. Bu da yaratıcı çözümleri, yenilikçi düşünceleri ve yeni fikirler üretip ‘öne çıkmaya’ daha fazla istek duymalarını beraberinde getirir. Böylelikle hem çalışanların işyerindeki motivasyonu artmış hem de kurumun büyümesi hızlanmış olur.

Çalışanların tanınması, onların profesyonel gelişimlerini doğrudan teşvik etmiş olur. Çalışanların yeteneklerini geliştirerek kariyerlerinde ilerlemeleri için gerekli motivasyonu sağlar.

Şimdi gelelim, kurumların bunu nasıl uygulayabileceğine:

Employee Recognition Nasıl Yapılır, Çalışanlar Nasıl Takdir Edilir?

Çalışanlara bu şekilde olumlu bir yaklaşım yapmanın faydalı olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak yine de pek çok şirket bu anlamda etkili stratejiler hayata geçirmekte zorluk yaşayabiliyor. Çalışanlarınıza onların çabalarını ve katkılarını fark ettiğinizi göstermek için eyleme dökebileceğiniz çeşitli yöntemler söz konusu.

İşte employee recognition’ı şirketinize uyarlamak için uygulayabileceğiniz birkaç efektif öneri:

1. Kapsamlı Bir Plan Yapın

  • Çalışanlarınızı tanıma ve ödüllendirme kriterlerini belirleyin. Hangi davranışların veya başarıların takdir gerektirdiğine karar verin, bu davranışların nasıl ödüllendirileceğini seçin.
  • Çeşitli anketlerle ve geri bildirimlerle çalışanlarınızın bu konudaki tercihlerini öğrenin. Planlama sürecine onları da dâhil edin.
  • Bu planlama sürecinde çalışanlarınıza sunacağınız maddi ve manevi ödüller arasında denge kurun.
  • Tüm çalışanları eşit şekilde değerlendirerek adil bir yönetici olduğunuzu gözler önüne serin.
  • Lider olarak tanıma ve ödüllendirme konusunda çalışanlarınıza örnek teşkil edin. Şirket bünyesindeki diğer liderleri çalışanlarını takdir etme konusunda eğitin ve başarılarını destekleyin.
  • Bu süreci takip ederek ve düzenli geri bildirimler alarak da gerekli düzenlemeleri yapabilir, recognition yönteminizi geliştirebilirsiniz.

2. Herkesin İçinde Teşekkür Edin

Employee recognition için yöneticilere iş düştüğü bir gerçek. Yapılan bir araştırma, yöneticilerden gelen samimi bir teşekkürün çalışanın daha iyi işler üretmesini %37'lik oranda tetiklediğini ortaya koydu.

Örneğin bir projenin tamamlanmasında büyük rol oynayan bir çalışana tüm ekibin önünde teşekkürlerinizi sunabilirsiniz. Haftalık veya aylık toplantılarda çalışanlarınızın başarılarını ve katkılarını da dile getirebilirsiniz. Bu tür sözlü takdirler, çalışanların kendilerini değerli hissetmelerini sağlarken iş motivasyonunu da artırır.

3. Özel Teşekkür Notları Gönderin

Bir çalışanın performansını takdir ettiğinizi göstermenin en samimi yollarından biri, ona el yazısıyla yazılmış bir teşekkür notu göndermek olabilir. Küçük ve kişisel bir not, çalışan için büyük bir motivasyon kaynağı hâline gelebilir. Bu, çalışanın yaptığı işin gerçekten fark edildiğini ve değerinin bilindiğini gösterir.

4. Ödül ve Bonuslar Sağlayın

Tabii ki işyerindeki motivasyonu artırmanın en etkili motivatörlerinden biri maddi imkanlar. Ödül ve bonuslar çalışanları daha yüksek performans göstermeye, iş arkadaşlarından daha iyi olmaya, yeni çözümler geliştirmeye teşvik edebilir.

Deloitte'in "The Practical Magic of Saying 'Thank You'" adlı raporuna göre, çalışanların takdir edilmeyi en çok tercih ettiği yollar aşağıdaki gibi:

  • %47: Yeni büyüme/gelişme olanakları,
  • %23: Maaş artışı,
  • %21: Yüksek performans değerlendirmeleri,
  • %10: Bonuslar.

Gördüğünüz gibi maaş burada tek belirleyici unsur değil. Yılın çalışanı ödülleri, performans bonusları veya hedeflere ulaşıldığında verilen küçük hediyeler de bu açıdan faydalı olabilir.

5. Eğitim ve Gelişim Fırsatları Sunun

Çalışanlarınızın profesyonel gelişimine yatırım yapmak da önemli bir Employee recognition yöntemidir.

Çalışanlarınızın kariyer hedeflerine ulaşmaları için onlara eğitim programları, atölyeler veya konferanslar gibi fırsatlar sunabilirsiniz. Bu gelişim fırsatları çalışanlarınızın uzun vadeli başarılarını önemsediğinizi gösterir.

6. Çalışma Saatlerini ve Sistemini Esnetin

Başarılarını kutlamak için çalışanlarınıza esnek çalışma saatleri veya ekstra izin kullanma imkânı sunmak onların iş-yaşam dengesini geliştirmelerini destekler. Sunulan bu tür avantajlar çalışanların motivasyonunu artırırken şirkete olan bağlılıklarını da güçlendirir.

7. Çalışanlarınıza Mental Sağlık Desteği Sunun

Kurum içerisinde kapsamlı bir mental sağlık desteği sunmak, çalışanlarınızı işyeri içerisinde motive etmenin bir adım ötesine geçer. Böylelikle onların iyi oluşunuzu önemsediğinizi hissettirebilir, profesyonellerden yardım almalarını kolaylaştırabilirsiniz.

Siz de çalışanlarınızın performansları ve ruh sağlıkları üzerinde olumlu etki oluşturabilmek için Heltia ile iletişime geçebilir, daha sağlıklı ve dengeli bir iş ortamı kurgularken uzman desteği alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz "Nöroçeşitli Çalışanları Desteklemek İçin 6 Önemli Adım" ve "Introvert Çalışanların 12 Güçlü Özelliği" adlı yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu