Ekip ruhu; bir takımın parçası olan bireylerin aynı amaç için işbirliği ve takım çalışması içerisinde olması, birbirini destekleme veya birbirine yardım etme isteği olarak tanımlanabilir. Böylelikle birlikte yürütülen ekip çalışması güçlenir, bu da iş hayatında birçok pozitif sonuca yol açar.
İşyerinde güçlü bir ekip çalışması ortamı yakalamak;
- Ekip performansını iyileştirir,
- Yaratıcılığı artırır,
- Gizli kalan potansiyelleri ortaya çıkarmaya yardım eder,
- Ekip üyelerini sorumluluk almaya yöneltir.
Peki, tam olarak ekip çalışması nedir, takım çalışması ve ekip ruhu nasıl oluşturulur ve güçlendirilir?
İşyerinde ekip çalışmasını geliştirmek ve iyileştirmek için uygulayabileceğiniz 8 farklı ipucunu bu yazımızda bulabilirsiniz.
1. Ekip Üyeleri Arasındaki İletişimi Geliştirin
"İyi ekip çalışması nedir, nasıl başarılır?" diye soracak olursanız, bir ekibin birbiriyle uyumlu çalışmasının anahtarlarından biri şüphesiz ekip üyeleri arasındaki kaliteli iletişimdir.
- İdeal bir ekip iletişiminde bireylerin her birinin yargılanma korkusu yaşamadan kendini rahatlıkla ifade edebilmesi ve ekibinden yapıcı bir üslupla geri dönüş alabilmesi büyük önem taşır.
- Sözlü iletişimin yanı sıra sözsüz iletişim de ekip uyumu için ayrı bir yere sahip. Sözsüz iletişim unsuru olan vücut dili, jest ve mimikler; ekip arasındaki iletişimi güçlendirebileceği gibi negatif anlam ifade ederse uyum sorunlarına yol açarak kaliteli bir iletişime engel de olabilir.
- Ekibinizdeki bireyler arasında daha güçlü bir iletişim inşa etmek istiyorsanız duygusal zekâ becerisi ile ilgili çalışmalar yapabilirsiniz. Böylece ekip arkadaşlarınızın hem kendi hem diğer bireylerin duygularını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.
- Duygusal zekâ konusunda gelişen bir grupla uzun vadede ekip ruhunu ve bireyler arasındaki güveni güçlendirebilir, etkili bir iletişim dili oluşturabilir ve ortaya çıkan çatışmaları daha kolay yönetebilirsiniz.
Bunun için takım çalışması eğitimi verebilir veya ekip içerisindeki dinamikleri güçlendirecek etkinlikler yapabilirsiniz.
2. Kuralları Beraber Oluşturun
Liderlik ve takım çalışmasının geliştirilmesi arasında kuvvetli bir ilişki var. Ancak ekip çalışması ve liderlik, başta düşünülenin aksine çok otoriter bir açıdan ilişkilendirildiğinde bazen ters tepebiliyor.
Ekip içinde iş hayatını düzenleyen bazı kuralların bulunması, iyi bir atmosfer ve verimli bir çalışma için büyük önem taşır. Ancak üst makamdan yazılı veya sözlü olarak iletilen kurallar, çalışanlar tarafından yeteri kadar benimsenmeyebilir. Bunun önüne geçebilmek için herkesi ilgilendiren iş yeri kurallarına hep birlikte karar verebilirsiniz.
Ekibinizle fikir geliştirmek, ortaya çıkan kararları tartışmak ve analiz etmek için bir toplantı düzenleyebilir; tüm ekiple birlikte sağlıklı ve uygulanabilir kurallar belirleyebilirsiniz. Böylelikle kurallara daha fazla dikkat edilmesini ve kuralların daha fazla benimsenmesini sağlayabilir ve ekip ruhunu güçlendirebilirsiniz.
3. Ekip Arkadaşlarınıza Değer Verin ve Onları Takdir Edin
Bireyler, çabalarının fark edildiği ve adil şekilde ödüllendirildiği ekiplerde yer almaktan mutluluk duyarlar. Örgütsel bağlılık, ekip üyelerinin gerçekten önemsendiği ve değerli gördüğü bir ortamda, doğal olarak gelişir. İşyeri kültürünün benimsenmesini sağlamak, örgütsel bağlılığı artırmak ve ekip ruhunu güçlendirmek istiyorsanız şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Ekibinizdeki her bireye adil, dürüst ve saygılı bir şekilde yaklaşın. Ekip arkadaşlarınızın birbirine de aynı çerçevede davranmaları için onları motive edin.
- Ekibinize açık, anlaşılır ve birlikte ulaşabileceğiniz ortak bir amaç sunun.
- Bireyler arasında güven oluşturmayı birinci öncelik hâline getirin.
- Her ekip üyesinin katkısına önem verin.
- Çalışma arkadaşlarınızın zayıf yönlerine değil, güçlü taraflarına odaklanın. Böylece onlar bu yönlerini geliştirmeleri için destekleyebilir, yaptıkları işlerde daha başarılı olmalarına yardım edebilir, ekip çalışmasını güçlendirebilirsiniz.
- Her bir ekip üyesini dikkatlice dinleyin.
- Ekibinizin gösterdiği başarıları açık yüreklilikle takdir edin ve ekibinizi ödüllendirin.
4. Çatışmaları Doğru Yönetin
Ekibi oluşturan her bireyin kişiliği, benliği birbirinden farklıdır. Farklı kişiliklere sahip bireylerin zaman zaman çatışması oldukça doğal bir durum olsa da çözülemeyen ve uzayan çatışmalar, ekip ruhunu olumsuz etkileyebilir.
Çatışmaları yöneterek ekip ruhunu güçlendirebilmek için ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçmek adına önlemler alınması oldukça önemli. Ekip arkadaşlarınızın bu konuda kendilerini geliştirebilmesi için hep birlikte çatışma yönetimi eğitimlerine katılabilirsiniz. Ancak ekibinizde bir çatışma ortaya çıkarsa bunu sağduyu ile ele almalı ve zaman kaybetmeden sorunu çözmek için çaba göstermelisiniz. Ekipte bir çatışma meydana gelirse şu adımları izleyebilirsiniz:
- Çatışmanın taraflarını aktif olarak dinleyin ve onları anlamaya çalışın.
- Bireylerin birbirlerini suçlamadan nasıl hissettiklerini, beklentilerini veya düşüncelerini karşılıklı olarak paylaşmalarına yardım edin.
- Tarafların olaya bakış açılarına hakim olduktan sonra onlarla beraber etkili bir uzlaşma fikri oluşturmaya çalışın.
5. Ekip Olarak Elde Ettiğiniz Başarıları Hep Birlikte Kutlayın
Elde edilen bir başarıyı hep birlikte kutlamak, ekip üyelerini yakınlaştırır ve bireylerin birbiriyle daha sıkı bağlar inşa etmesine yardımcı olur. Ayrıca sıradaki ortak hedef için bireylerin motivasyon kazanarak daha üretken hâle gelmesini sağlar.
Eğer siz de ekibinizle uzun çalışmalar ve büyük emekler sonucunda bir başarı elde ettiyseniz ekip arkadaşlarınızın ortak beğenisine hitap edecek bir kutlama düzenleyebilirsiniz. Örneğin; bir öğle yemeği, akşam iş çıkışı birlikte zaman geçirmek veya hep birlikte kısa bir tatil yapmak gibi keyifli ve dinlendirici etkinlikleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle hem ekip ruhu ve morali artar hem de ekip çalışması ortamı pozitif olarak etkilenir.
6. Birlikte Aktiviteler Yapın
İş dışında ekip olarak aktiviteler yapmak, ekip üyelerini yakınlaştırabilir ve bireylerin birbirini daha iyi tanımasına yardım edebilir. Ekibinizle birlikte mesai dışında bowling, bilardo, kutu oyunları gibi oyunlar oynayabilir; hep birlikte karar vereceğiniz bir filmi izleyebilir veya gösterilere katılabilirsiniz.
Bu aktivitelerin yanı sıra ekibinizle kaliteli vakit geçirebilmek için öğle molalarında ya da iş çıkışlarında farklı takım oyunları oynayabilirsiniz. Örneğin, ekibinizi birkaç gruba ayırarak bilgi yarışması yapabilir ve kazanan grubu ödüllendirebilirsiniz. Bu bilgi yarışmasını geleneksel hâle getirebilirsiniz. Sadece fiziksel bir ortamdaki oyunları tercih etmek zorunda değilsiniz. Dilerseniz ekip olarak çevrim içi oyunları da deneyebilirsiniz.
Takım çalışması örnekleri arasında ekip olarak bir “challenge” konusu belirlemek de sayılabilir. Bu; meditasyon yapmak, yürümek, sağlıklı beslenmek veya kitap okumak üzerine olabilir. Böylece hem ekip üyelerinin kişisel gelişimlerine katkı sağlamalarına hem her gün iletişim içinde olmalarına yardımcı olabilirsiniz.
7. Yapıcı ve Teşvik Edici Bir Yaklaşım Benimseyin
Güçlü bir ekip çalışmasını etkileyen faktörlerden bir diğeri de ekibi yönetirken benimsediğiniz yaklaşım. Yapıcı ve teşvik edici bir yaklaşımı tercih ederek ekibinizi daha etkin ve başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.
Bunun için dikkat edebileceğiniz püf noktalarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Ekibinizi destekleyin ve üyelerin gelişimlerini teşvik edin.
- Eleştirilerinizi yapıcı bir üslupla dile getirin.
- Olumlu geri bildirimlerle ekip arkadaşlarınızı motive edin.
- Etkili ve sürekli iletişimi vurgulayarak bu konuda ekibinize örnek olun.
- Pozitif yaklaşımların ön planda tutulduğu bir çalışma ortamı oluşturmaya gayret edin.
- Samimi ve içten bir iletişim kurmak önemli ne kadar olsa da sağlıklı sınırlar belirlemeyi ihmal etmeyin.
- Her zaman haklı olmayabileceğinizi unutmayın ve sunulan önerileri iyi değerlendirin.
- Şeffaf olmak için özen gösterin.
- Değişime ve yeni fikirlere açık olun.
- Ekibinize güvenin ve ekip üyelerine yapabilecekleri sorumlulukları verin.
- Rekabete değil, işbirliğine ve yardımlaşmaya dayalı bir iş ortamı oluşturun.
- Ekibi yöneten kişi olarak kendinizi ekipten ayırmak yerine siz de takımın bir parçası olun ve onlarla beraber hareket edin.
8. Ekibinizin Mental Sağlığını Önemseyin
Bireyin iyi oluşu, ekibin iyi olma hâlini doğrudan etkiler. Bu nedenle gerek özel hayatında gerek iş yaşamında psikolojik zorluklar yaşayan bir ekip arkadaşınız varsa onun bir uzmandan mental destek almasına yardımcı olabilirsiniz.
İşveren ve yönetici pozisyonundaysanız, psikolojik iyi oluşu destekleyen uygulamalar ve yüz yüze ya da online terapiyi yan hak olarak çalışanlara sunabilirsiniz. Böylece çalışma arkadaşınız sorunlarının üstesinden daha kolay gelebilir, kendisini daha iyi hissedebilir, ekip içinde etkili ve verimli olabilir.
İyi bir ekip ruhunu yakalamak; başarı, verimlilik ve uyum için büyük bir gereklilik. Ancak ekip ruhunu güçlendirmek bir süreç işi olmasının yanı sıra fazlaca emek gerektirir. Ekibin parçası olan her bireyin biricik ve değerli olduğu bilinciyle hareket ederek ekibinizin hem beklentilerini hem yeteneklerini doğru analiz edebilirsiniz. Böylece başarılı, verimli, uyum içinde çalışan ve mutlu bir ekip inşa edebilirsiniz. Bunun için çalışanlara mental sağlık desteği sunmayı düşünebilir, psikolojik iyi oluş için çaba gösterme konusunda ekibinizdeki kişilere örnek olabilirsiniz.
Heltia ile çalışanlarınızın iyi oluşunu gözeten bir adım atabilir, insan odaklı kurum kültürünü besleyebilirsiniz. Heltia, yeni nesil dijitalleştirilmiş bir önleyici sağlık platformudur. Şirketlere; mental sağlık, beslenme ve fiziksel sağlık alanlarında kapsayıcı ve global en iyi örnekler baz alınarak tasarlanmış bir hizmet sunar. Daha detaylı bilgi almak ve demo sürecine başlamak için Heltia uygulamasını indirebilirsiniz.
Çalışanlara sağlanan mental sağlık desteğinin faydalarına dair detaylara göz atmak için "Neden Çalışanlarınıza Mental Sağlık Desteği Sunmalısınız?" yazımız inceleyebilirsiniz. Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız "Mental Sağlık Alanında Etiketleme" yazımız da ilginizi çekebilir.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.