Diyabetler için Yemek Tarifleri
Belli bir beslenme düzeni uygulamanız gerektiğinde, yeni sağlıklı tarifler bulmanın zorlayıcı olabileceğinin farkındayız. Özellikle diyabetik bireyler için bu oldukça güç olabiliyor.
Merak etmeyin: Uzman Heltia diyetisyenlerimizin yardımıyla, birçok sağlıklı alternatiften oluşan bir diyabet yemek tarifleri listesi hazırladık.
Ancak öncelikle, diyabetten ve beslenmeyle nasıl bir ilişkisi olduğundan bahsedeceğiz.
Diyabet Nedir?
Diyabet, basitçe kanın içerisindeki glukoz miktarının artması olarak tanımlanabilir. Bunun sebebi glukoz emilimini gerçekleştiren insülin hormonunun görevini yerine getirememesidir.
Nasıl ve neden gerçekleştiğine göre diyabet, iki ana tip şeklinde incelenir:
Tip 1 Diyabet
- Bağışıklık sisteminin pankreasa saldırdığı ve dolayısıyla bu organdaki insülin üretimini kısıtladığı bir otoimmün rahatsızlıktır.
- Bireyin yedikleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkmaz.
- Sebebi tam olarak bilinmese de, genetik ve çevresel bazı faktörlerle ilişkilendirilir.
- Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkar.
- Ömür boyu sürer, “iyileşmesi” gibi bir durum yoktur. Bireyin düzenli insülin enjeksiyonu ile belirtilerin kontrolü sağlanır.
Tip 2 Diyabet
- Vücudun insülin direnci geliştirmesi ile glukoz emiliminin azaldığı bir metabolik rahatsızlıktır. Tip 1’in aksine insülin üretimi devam eder.
- Beslenme düzeni, fiziksel hareketsizlik ve bazı genetik faktörler ile ilişkilendirilir.
- Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar.
- Tedavisi belli yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı gerektirir.
Bunun dışında hamilelik döneminde ortaya çıkan gestasyonel diyabet, bilimsel literatürdeki yeri hala tartışılmakta olan Tip 3 diyabet gibi farklı diyabet çeşitleri de vardır. Ancak “şeker hastalığı” denildiğinde genellikle Tip 1 ve Tip 2 diyabetten bahsediyor oluyoruz.
Şeker Hastaları Ne Yemeli, Ne Yememeli?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Tip 1 diyabet sağlıksız beslenme sebebiyle ortaya çıkmıyor. Ancak her iki tipte diyabet için de uzmanlar, sağlıklı bir beslenme düzeni korumak başta olmak üzere belli yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı öneriyor. Çünkü sebebi her ne olursa olsun, glukoz emiliminin yavaş olduğu bir durumda fazla şeker tüketmek vücudu negatif etkileyebiliyor.
Uzmanların önerilerine göre, diyabet hastalarının en çok dikkat etmesi gereken noktalar aşağıdaki gibi:
- Rafine ve basit şekerlerden olabildiğince uzak durmak,
- Öğün atlamamak, sık sık ve küçük miktarda öğünler tüketmek,
- Sağlıklı bir vücut ağırlığı korumaya dikkat etmek,
- Doymuş ve trans yağların tüketimini kısıtlamak,
- Rafine karbonhidratların tüketimini kısıtlamak,
- Fazla miktarda tuz tüketmemek,
- Beyaz un, pirinç vb. yerine tam tahıllı ve kepekli alternatifler tercih etmek,
- Kolesterol ve benzeri diğer kalp-damar rahatsızlıklarına karşı dikkatli olmak,
- Lif tüketimini artırmak,
- Düzenli egzersiz yapmak.
Diyabet veya insülin direnci olan bireylerin tüketilmesi en çok önerilen besinler de şu şekilde:
- Yulaf
- Kinoa
- Meyveler
- “Yalın” proteinler (Deniz ürünleri, derisiz beyaz etler, fasulye, tofu vb.)
- Tam tahıllar ve lifler
- Yeşil yaprakli sebzeler
Bu süreçte işinize yarayabileceğini düşündüğümüz, diyabet dostu besinler içerek diyabetik tarifler listemizi aşağıda paylaştık:
Diyabet Hastaları İçin Yemek Tarifleri
1. Kabaklı Yulaflı Pankek
Diyabet yemek tarifleri listemizde ilk olarak bir kahvaltı alternatifi var 🙂
Bu tuzlu pankekler, diyabete uygun olmakla birlikte oldukça düşük kaloriyle bol miktarda protein içerir. Bu sebeple kilo kontrolü ve/veya sporcu beslenmelerine de rahatça dahil edilebilir.
Kabaklı yulaflı pankek tarifini burada bulabilirsiniz.
2. Tavuklu Kinoa Salatası
Kinoa, yukarıda da belirttiğimiz gibi diyabetik bireyler için oldukça faydalı bir besin. Hem bol miktarda lif içeriyor, hem de uzun süre tok tutuyor. Bu sebeple kan şekerini düzenlemeye ve sağlıklı beslenmeye büyük ölçüde katkı sağlayabiliyor.
Bu tarif hem sağlıklı yalın protein, hem de kinoa içeriğiyle diyabet ve çölyak bireyler için oldukça uygun. Aynı zamanda sindirim ve boşaltım sistemlerinin çalışmasını da destekleyebilecek, hafif ama tok tutan bir öğün sunuyor.
Tavuklu kinoa salatası tarifini burada bulabilirsiniz.
3. Kinoalı Kabak Dolması
Üçüncü sıraya yine diyabet beslenmesine uygun kinoalı kabak dolmamızı dahil ettik.
Bu dolmada pirinç yerine kinoa kullanıldığı için kalp-damar sağlığını destekleyici, diyabet dostu bir alternatif sunuyor. Üstelik vegan ve çölyak/glüten hassasiyeti beslenmelerine de tamamen uygun, sağlıklı bir yemek.
Kinoalı kabak dolması tarifini burada bulabilirsiniz.
4. Yulaflı Yoğurt Çorbası
Diyabet hastaları için çorba tarifleri arasına rahatça ekleyebileceğimiz bu tarif, hem dolaşım hem de sindirim sistemlerini desteklemek için birebir. Kan şekerini düzenlemenin yanında kolesterol gibi kalp-damar hastalıklarında da etkili olabilir. Özellikle yaz aylarında soğuk da tüketebileceğiniz bu çorbayı mutlaka deneyin deriz.
Yulaflı yoğurt çorbası tarifini burada bulabilirsiniz.
5. Ispanak Salatası
Diyabetik yemek tarifleri listemizde son olarak ıspanak salatamız var. Ispanağın çiğ olarak kullanıldığı bu salata tarifi demir emilimi için oldukça faydalıdır. Bu da birçok açıdan kalp-damar rahatsızlıklarını önleyici rol oynar. Aynı zamanda tahıl olarak karabuğday kullanıldığı için de diyabetik bireyler için diğer alternatiflerden daha faydalı olacaktır.
Ispanak salatası tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
6. Fasulye Borani
Diyabetler için tarifler listemizde son olarak fasulye borani var.
Fasulye diyabete yardımcı bir yalın protein olduğu gibi, bağışıklık sistemi ve metabolizmamız için de çok önemli bir besin. Fasulye tüketimini artırmak için oldukça kolay ve besleyici olan bu tarifi mutlaka denemenizi öneririz.
Fasulye borani tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Umarım diyabetik tarifler listemizi beğenmişsinizdir. Şimdiden afiyet olsun! 🥗
Şeker hastaları için yemek tarifleri listemizi beğendiyseniz “Diyabet Hastaları için Tatlı Tarifleri” listesine göz atabilirsiniz. Uzman Heltia diyetisyenlerinin hazırladığı tariflerin tamamına da “Sağlıklı Tarifler” kategorisinden ulaşabilirsiniz.
Böyle bir rahatsızlıkla mücadele etmek, maalesef diyabet tarifleri takip etmekten çok daha fazlasını gerektirebilir. Heltia uygulamasını indirerek online diyetisyen görüşmeleri yapabilir, diyabet dahil her türlü beslenme düzeninize uygun kişisel planınızı oluşturabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.