JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Sağlıklı Tarifler > Şeker Hastaları için Tatlı Tarifleri
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Şeker Hastaları için Tatlı Tarifleri

Paylaş:
YazarHeltia
Diyetisyen Didem Tosun onaylı içerik

Gün geçtikçe daha fazla insan sağlıklı diyabetik tatlılar tüketmeyi tercih ediyor. Sizin de diyabetiniz varsa, veya şeker tüketiminizi azaltmak istiyorsanız, Heltia ailesi olarak hazırladığımız diyabet tatlı tarifi listesine göz atabilirsiniz.

Ancak tariflere başlamadan önce, diyabet rahatsızlığını ve beslenmemiz ile bağlantısını biraz daha yakından tanıyalım:

Diyabet Nedir?

Diyabet, veya genelde bildiğimiz adıyla “şeker hastalığı”, kandaki glukoz miktarının yükselmesi ile oluşan bir kronik rahatsızlıktır. Glukozun hücreler tarafından emilimini sağlayan insülin hormonunun düzgün çalışmaması ile meydana gelir. Yani şeker hastaları için tatlı yemek, belirtilerini tetikleyebilen bir durumdur.

Diyabet Türleri Nelerdir?

Kan şekerindeki artış, iki farklı sebepten meydana gelebiliyor. Diyabet de bu sebeplere göre iki ana tür altında inceleniyor:

  • Tip 1 diyabet: Bağışıklık sisteminin pankreasa saldırması, bunun sonucunda da pankreasın insülin hormonundan yeterince üretememesi ile oluşur. Genellikle genç yaşlarda kendini gösteren Tip 1 diyabet, genetik yatkınlıkla ve belli çevresel faktörlerle ilişkili olmakla birlikte sebebi tam olarak bilinmemektedir. İnsülin enjeksiyonu ile tedavi edilirler.
  • Tip 2 diyabet: Tip 1’in aksine Tip 2 diyabet, metabolik bir rahatsızlıktır. Vücut hücrelerinin insülin direnci geliştirmesi ve yeterli miktarda glukoz emilimi sağlayamaması ile meydana gelir. Belli yaşam tarzı değişiklikleri gerektirir.

Bu ikisinin ana farklarını özetlememiz gerekirse, Tip 1 diyabet otoimmün bir rahatsızlıktır ve yediklerimiz sebebiyle oluşmaz. Tip 2 ise beslenme düzenini iyileştirme, egzersiz gibi durumları önceliklendirerek kontrol altına alınabilir.

Diyabet ve Beslenme İlişkisi

Tabii ki, her iki durumda da kan şekerini belli sınırlar içerisinde tutmak gerekiyor. Kandaki glukoz miktarının zaten yüksek olduğu durumlarda daha da çok şeker tüketmek, belli negatif etkilerin oluşma riskini artırır. Bu sebeple her iki tipte diyabeti olan bireylerin belli beslenme düzeni değişiklikleri uygulaması oldukça önemlidir.

Diyabeti olan bireylerin tatlı konusunda dikkat etmeleri gereken ana noktalar şu şekilde:

Şeker

İnsülin direnci olan veya geliştirmekte olan bir vücutta kan şekeri zaten yükselmeye meyillidir. Şeker miktarı yüksek olan besinler tükettikçe bu durum daha da fazla negatif etki yaratabilir.

Ana olarak:

  • Tatlılar
  • Şekerli içecekler
  • Abur cuburlar gibi besinlerin eklenmiş rafine şeker miktarı yüksektir.

Basit Karbonhidratlar

Şeker hastalarının yememesi gereken yiyecekler arasında en başta bunlar geliyor. Çünkü toz şeker, süt şekeri ve meyve şekeri gibi basit karbonhidratlar, kan şekerini hızlıca yükseltir. Bu da doygunluk hissi yaratmayı geciktirip daha çok yemeye sebep olabildiği gibi, kan şekeri kontrolü yapmayı da zorlaştırır. Bu sebeple özellikle:

  • Eklenmiş şekerli besinler
  • Hamur işleri
  • Sütlü ve şerbetli tatlılar
  • Tatlandırıcılı meyve suları gibi besinler diyabetik bireyler için zararlı olabilir. "Şeker hastaları hangi tatlıları yiyebilir?" diye soruyorsanız, aslında bu tarz besinlerden olabildiğince uzak durulması daha sağlıkl olacaktır.

Beslenme Düzeni ve Miktarı

Sağlıklı miktardan fazla besin tüketimi, diyabet ile ilişkilendiriliyor. Çünkü tükettiğiniz besinlerin şeker veya karbonhidrat miktarı fazla olmasa bile, bol miktarda tüketilmeleri riski artırıyor.

Bunun yanında, diyabet hastalarının özellikle öğün atlamaması da şiddetle tavsiye ediliyor. Daha küçük ve sık porsiyonlar tüketmek, ara öğünler yemeye dikkat etmek oldukça önemli.

Bu süreçte yardımcı olması için uzman Heltia diyetisyenleri tarafından hazırlanan, rafine şeker miktarı oldukça düşük ve şeker hastalarının beslenmesine uygun diyabet tatlı tariflerimizi aşağıda bulabilirsiniz.

Umarız şeker hastaları için tatlı tariflerimizi beslenme düzeninize eklersiniz ve keyif alırsınız. Şimdiden afiyet olsun! ☺️

Diyabet Beslenmesine Uygun Şekersiz ve Sağlıklı Tatlı Tarifleri

Şeker hastaları tatlı olarak ne yiyebilir diye merak ediyorsanız, diyabet hastaları için tatlı tarifleri listemize göz atın:

1. Baby Pankekler

Diyabet tatlı tarifi olarak ilk sırada “baby pankek”lerimiz var.

Beyaz un yerine tam tahıllı bir alternatif olan karabuğday ununun kullanıldığı bu tarif, kan şekerinin daha yavaş ve dengeli yükselmesini sağlayacaktır. Üstüne sürmek için kullanacağınız malzemeleri de şekersiz tercih ederek tamamen diyabet beslenmesine uygun hale getirmeniz mümkün.

Baby pankeklerin tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

2. Rafine Şekersiz Vegan Kakaolu Cupcake

Bu diyabet kek tarifi, vegan ve laktozsuz beslenmelere de tamamen uygun bir tatlı hazırlama fırsatı sunuyor. Ayrıca farklı un alternatifleri kullanarak çölyak veya glüten hassasiyeti olan kişiler de tüketebilir.

Özellikle ara öğünler için düşünülmüş kakaolu cupcake tarifi, rafine şeker barındırmıyor ve oldukça zengin bir içeriğe sahip. Hem yaparken eğleneceğinizi, hem de yerken tadına varacağınızı düşünüyoruz.

Rafine şekersiz vegan kakaolu cupcake tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

3. Muzlu Minik Lokma

Şeker hastalarının yiyebileceği tatlılar listemizde sırada muzlu minik lokmalar var. Bu tarifin ana malzemeleri şekersiz fındık/fıstık ezmesi, yulaf unu ve muz. Bal ve meyve içeriğinden dolayı tamamen şekersiz diyemeyeceğimiz, ancak yine de diyabet hastaları için tatlı tarifleri arasında sayılabilecek bir alternatif. Özellikle spor yapan bireylerin enerji kazanmak için de kullanabileceği bir ara öğün.

Muzlu minik lokmaların tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

4. Kakaolu Yulaflı Puding

Diyabet tarifleri arasında sırada kakaolu yulaflı puding var.

Bu tarif, ana tatlı kaynağı olarak bitter çikolata kullanıyor. Bu sebeple normal alternatiflere göre diyabetik bir birey için çok daha uygun. Ancak yine de süt, bal ve muz içeriğinden dolayı şeker içeriyor, bu sebeple tek seferde fazla miktarda tüketmemenizi tavsiye ederiz.

Diyabetik beslenmeye uygunluğunun yanında pudingin protein içeriği de oldukça fazla. Sporcu beslenmesinde ve çabuk doygunluk sağlanmaya çalışılan bir ara öğünde de kullanılabilir.

Kakaolu yulaflı puding tarifimize buradan ulaşabilirsiniz.

5. Yalancı Tavuk Göğsü Tatlısı

Diyabetik muhallebi tarifi olarak da uygulanabilecek bu yalancı tavuk göğsü, basit şekersiz beslenmeye tamamen uygun.

Tamamen diyabetik ve insülin direnci olan bireyler için hazırlanmış bu tarif, şeker hastaları sütlü tatlılara çok güzel bir alternatif sunuyor. Kullandığınız balın doğal olduğuna ve eklenti şeker içermediğine dikkat ettiğiniz sürece istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

Yalancı tavuk göğsü tatlısı tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

6. Vegan Muzlu Dondurma

Son olarak da vegan muzlu dondurmamız var.

Tamamen muzların ezilmesi ile yapılan bu alternatif, kesinlikle normal dondurmalara kıyasla diyabet hastaları için çok daha güvenli bir tatlı. Hiçbir şekilde rafine şeker içermiyor. Ayrıca vegan, laktozsuz ve çölyak beslenmelere de uygun.

Vegan muzlu dondurma tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu listeyi beğendiyseniz, benzer bir içerik olan “Bol Yulaflı Kalp Dostu Yemek Tarifleri” listesine göz atabilirsiniz. Uzman Heltia diyetisyenlerinin hazırladığı tüm tarifleri görmek için de “Sağlıklı Tarifler” kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca Heltia uygulamasını buradan indirerek bir diyetisyenle görüşebilir, online diyetisyen görüşmeleriyle diyabet dahil her türlü beslenme düzeninize uygun kişisel planınızı oluşturabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 25 Ağustos 2023Güncellenme tarihi: 20 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Sağlıklı Tarifler hakkında yazılar