JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Nöroçeşitlilik > Yetişkinlerde DEHB ile Başa Çıkmaya Yardımcı 7 İpucu
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Yetişkinlerde DEHB ile Başa Çıkmaya Yardımcı 7 İpucu

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Irmak Gültekin onaylı içerik

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu beynin farklı bir şekilde çalıştığı bir mental durum. Beraberinde aile sorunları, maddi sıkıntılar ve iş kayıpları gibi sosyal problemlerin yanı sıra depresyon, anksiyete ve Obsesif Kompulsif Bozukluk gibi sorunları getirebilme ihtimali olan bir nöroçeşitlilik.

Bu sebeple yetişkinlerde dikkat eksikliği belirtilerini gözlemleme, tespit etme ve tıbbi tanı koyma süreci oldukça önemli.

Bunun yanında bireyler gerekli psikiyatrik ve psikolojik yönlendirmelerin ışığında kendileri de semptomları ile baş etmek için çabalayabilirler. Bu sayede uzun vadede daha farkındalıklı ve sağlıklı bir yaşam sürebilirler. Düzenli biçimde ve belirli sağlıklı alışkanlıkları uygulamak, vücudun zorluklarla baş etmede daha donanımlı olmasına yardımcı olabilir.

Biz de bu sebeple yazımızda DEHB ile nasıl başa çıkılır açıkladık, yetişkin DEHB için öneriler ve birkaç ipucu paylaştık. Ama şunu da unutmamak gerekiyor: Herkesin kendi kaynaklarını keşfetme ve kullanma süreci farklı olabilir. Burada önemli olan önceliği kendinize vererek düşünmeniz. Deneme yanılmalar yaparak, danıştığınız uzmanla çalışarak bu kaynakları artırabilir ve var olanları güçlendirebilirsiniz.

Şimdi gelelim, DEHB ile baş edebilme konusunda hazırladığımız önerilere:

1. Yaşam Tarzınızı Değiştirin

Yaşam tarzınızda belirgin değişiklikler yaparak Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği semptomlarını yönetebilirsiniz. Örneğin;

  • Dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı, vücudunuzun fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlayabilir.
  • Her gün düzenli ve yeterince uyumak, kendinizi daha zinde hissetmenize ve konsantrasyonunuzu toplamanıza yardımcı olabilir.

2. Düzenli Egzersiz Yapın

"ADHD ile nasıl başa çıkılır?" diye sorulduğunda, büyük ihtimalle egzersiz ilk akla gelen cevaplardan biri olmaz. Ancak düzenli egzersiz yapmak, beyin fonksiyonlarının çeşitli alanlarını geliştirmede önemli bir rol oynar. Bazı araştırmalar, zihni meşgul etmenin, egzersiz yapmanın Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yaşayan kişilerde beyin aktivitesinin azaldığı aynı alanları iyileştirdiği gösteriyor. Bu sebeple yetişkinlerde dikkat eksikliği egzersizleri uygulamak, bu alanların harekete geçirilmesine yardımcı olabilir.

Bisiklet sürmek, kürek çekmek, yüzme, doğa yürüyüşü, hafif koşu, ağırlıklarla antrenman yapmak ve dövüş sanatları gibi fiziksel egzersizlere her gün kısa da olsa vakit ayırarak odaklanma becerilerinizi güçlendirebilirsiniz.

3. Bilişsel Becerilerinizi Geliştirin

Bilişsel kontrol becerilerini güçlendirmek, hayat başarısını pozitif yönde etkiler. Dürtü yönetimi, hazzı erteleme, duygusal öz denetim, düşüncelerin denetlenmesi, dikkati toplama ve öğrenmeye hazır oluş hâli olarak tanımlanan bilişsel kontrol; dikkat dağınıklığını fark etme ve konsantrasyonu tazeleme becerisini güçlendirir.

4. Yaşam Alanınızı Kendi İhtiyaçlarınıza Göre Düzenleyin

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda bazen zihnin farklı olan yapısına ayak uydurmak işleri kolaylaştırabilir. Burada en önemli adım ise bireyin kendi ihtiyaçlarını ve döngülerini fark edebilmesidir. Sonrasında evin düzeninde buna uygun değişiklikler yapılabilir.

  • Örneğin, saç kurutma makinesi genelde banyoda duran bir cihaz. Ama siz saçınızı yatak odasında kurutmaya alışkınsınız. O zaman bir değişiklik yapıp saç kurutma makinesini daha kolay ulaşabileceğiniz yere, yatak odasında uygun bir noktaya, taşıyabilirsiniz.
  • Eğer ihtiyaç duyduğunuzda kalem-kağıt bulmakta zorlanıyorsanız, her odada bir kenara sabit duracak bir kalem ve kağıtlar bırakabilirsiniz.
  • Evden çıktıktan sonra sürekli bir şeyleri unuttuğunuzu fark edip geri dönüyorsanız, tam çıkarken görebileceğiniz bir yere bir tablo, pano ya da liste asarak unutabileceğiniz eşyalarla ilgili hatırlatmalar bırakabilirsiniz.

5. Meditasyon Yapın

Bireyin farkındalık geliştirme ve öz denetim sağlama becerisini artıran en güçlü bilişsel kontrol egzersizi ise meditasyon. Uzmanlar; bireylerin meditasyon yaparak belirli bir hedefe yoğunlaşma, dikkatin dağıldığını fark etme, zihni yeniden hedefe yönlendirme ve odaklanmayı sürdürme gibi temel zihinsel işlevleri harekete geçiren beynin nöral devrelerini güçlendirdiklerini ifade ediyorlar.

6. Bireysel Farkındalığınızı Artırın

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; sıklıkla görülen, çoğunlukla sosyal ilişkileri ve gündelik hayatı çıkmaza sokan bir durum. Parmak izi gibi herkeste farklı bir özellik gösterebilen yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun giderilmesinin en önemli adımı ise bu rahatsızlığa ilişkin farkındalık geliştirmek. Kendinizi tanımak ve belirtilerinizi tespit edebilmek, farkındalığınızın gelişmesine yardımcı olabilir. Bu sebeple tanı odaklı değil, sorunun kaynağının ne olabileceği üzerine düşünebilir ve bu çerçevede sorular sorarak kendinizi tanımaya çalışabilirsiniz.

7. Profesyonel Destek Alın

Kişisel çabanızla birlikte alacağınız bir uzman desteği, bu süreci en rahat şekilde atlatmanıza yardımcı olabilir. Bunun için Heltia uygulamasını indirebilir, online terapi ile DEHB belirtileriyle başa çıkma sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Eğer bu yazımızı beğendiyseniz, "6 Maddede Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" ve "Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Nedir?" konulu yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 23 Aralık 2022Güncellenme tarihi: 19 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Nöroçeşitlilik hakkında yazılar