Tek başına olmaktan zevk almak bazı insanlar için çok keyifli olsa da kimileri için son derece zor ve yorucu bir deneyim olabiliyor. Yalnızlık çoğu kişi için hüzünlü bir çağrışım uyandırabiliyor ve insanlar hayatlarında mutlu olmak için tek yolun bir ilişki içinde bulunmak olduğunu düşünebiliyorlar. Çoğu zaman çevremizdeki kişilerle daha iyi ilişkiler geliştirmek için önce kendimizle ilişkimizi geliştirmemiz gerektiğini unutuyoruz.
Gelin, "Mutlu olmak nedir?", "Kendi kendine mutlu olmak mümkün mü?", "Tek başıma nasıl mutlu olabilirim?" gibi soruların cevaplarına birlikte bakalım ve tek başına mutlu olmanın ipuçlarını inceleyelim.
Mutluluk Nedir, Mutluluk Arayışı Bizi Nasıl Etkiler?
Mutluluk nedir? Mutluluk, her çağda düşünürlerin en çok üzerinde durduğu konulardan biri. Örneğin Sokrates'e göre hayatın amacı ve herkesin hayatı boyunca peşinden koştuğu şey mutluluktur. Sokrates, mutluluğun bilgide saklı olduğunu düşünürdü. Çünkü doğru bilginin doğru eylemlere götüreceğine inanırdı. Ona göre erdemli bir yaşam, mutluluğun anahtarıydı.
Sokrates’in öğrencilerinden olan Aristippos, mutluluğun hazza ulaşmak olduğunu iddia ediyordu. Ona göre insanın mutlu olması, hazza ulaşmak için çabalaması ve acıdan kaçınması ile mümkündü. 20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden Nietzsche'nin felsefesinde ise mutluluk, insanın güç elde etmesi ve gücünü arttırmasıyla bağlantılıdır.
Görüldüğü gibi mutluluk; tek bir duruma bağlı olmayan, her birey için değişiklik gösteren öznel bir anlama sahiptir. Felsefe ve psikoloji tarihindeki farklı açıklamaların yanı sıra bireysel olarak da insanlar mutluluğu farklı açıklamakta ve anlamlandırmaktadır. Çoğu insan mutluluktan söz ederken anlık bir duygu durumunu ya da yaşama olan bakışını ifade eder.
Peki, mutluluğu nerelerde arıyoruz?
Kimileri mutluluğu adrenalin dolu etkinliklerde arar, kimileri insanlarla kurduğu sevgi dolu bağlar ile mutlu olur. Kimileri ise takdir edildiğinde, başarılı olduğunda mutluluğu bulacağına inanır. Fakat kendimizle kurduğumuz ilişki, mutluluğun iki temel bileşenini; duyguların dengesini ve yaşam memnuniyetini belirler. Bu bakımdan en temelde mutluluğun ruh sağlığı ile bağlantılı olduğu açıkça görülebilir. Ruh sağlığı, bireyin kendisiyle barışık olmasını ve kendisini iyi bir arkadaş olarak görmesini gerektirir.
Bir İnsanın Mutlu Olması Nelere Bağlıdır?
İnsan her ne kadar toplumsal bir varlık olsa da yalnızlıktan kaçınmak için sosyal ilişkiler kurmak ona mutluluk getirmeyecektir. Kendi mutluluğunu diğer insanlarla kurduğu ilişkiler ile tanımlayan bireyin ilişkileri bir sebepten bozulduğunda mutluluğunu da tehlike altında demektir. Mutluluğu kendi benliğiyle bağlantılandırmak ve yalnız olmayı sevebilmek, zihin sağlığının önemli bir parçasıdır ve bir insanın mutlu olabilmesinin en temel yollarından biridir.
Kendi Kendinize Mutlu Olmak için Yapabilecekleriniz
"Mutlu olmak için ne yapmalıyım?" diye kendinize soruyor, tek başına mutlu olmanın yollarını keşfetmeye çalışıyor olabilirsiniz. Mutlu olmak en temelde sağlıklı bir zihin ile mümkün olabilir. Bunun için zihin ve ruh sağlığınıza yatırım yapmanız ve kendinizi iyi tanımanız son derece önemli.
Tek başına mutlu olma konusunda pek çok insan gibi sizin de birtakım soru işaretleriniz olabilir. Nereden başlayacağınızı, ne yapacağını bulamıyor olabilirsiniz. Bu noktada kendi kendinize mutlu olabilmenizi sağlayacak bazı yöntemler olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu yöntemlerin temelinde kendinizi daha yakından tanımanız ve kendi kendinize zaman geçirmeyi öğrenmeniz yatar.
İşte başlangıç için size yardımcı olabilecek kendi kendine mutlu olma yollarından bazıları:
1. Yeni Bir Hobi Edinin
Kendinizle sağlıklı bir iletişim kurabilmenin en iyi yollarında biri sevdiğiniz bir etkinlikle meşgul olmak. Fiziksel bir meşguliyet duygu ve düşünce dünyasındaki karmaşayı hafifletmeye yardımcı olabilir. Eskiden keyif aldığınız ama yoğunluk sebebiyle yarım bıraktığınız bir hobinize tekrar dönebilir ya da yeni aktiviteler keşfedebilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapmak fiziksel sağlığa yararlı olduğu gibi zihin sağlığının da iyileşmesine yardımcı olabilir. Bisiklet sürmek, koşu gibi etkinlikleri haftada 3-5 kez tekrarlamak ruh hâlinizin iyileşmesine katkıda bulunabilir. Egzersiz yapmak endorfin salgılamanızı sağlayarak kendinizi daha mutlu hissetmenize yardımcı olur.
2. Kendinize Odaklanın
Yapılacaklar listemizin en başında sorumluluklarımız olur. İşimiz, okulumuz varsa çocuklarımız sorumluluk listemizin başındadır. Ancak benliğinizle olumlu bir ilişki kurabilmek için bu listeyi güncellemeniz gerekebilir. Kendinizi sorumluluk listesinin başına koyun. Çünkü ancak kendine yararlı olan insan çevresine de yararlı hâle gelebilir.
Bazen kendi sesimize odaklanmak zor olabilir. Günlük tutma yoluyla duygularınızı, hedeflerinizi hayattan ne istediğinizi yazıya dökerek somutlaştırabilirsiniz.
3. Sosyal Medyaya Ara Verin
Sosyal medya, insanların hisleri üzerinde değişikliklere sebep olabilen bir alan. Diğer insanların hayatlarını yaşama ya da bunu yansıtma tarzları ister istemez kendimizi iyi veya kötü hissetmemize sebep olabiliyor. Eğer sosyal medyada vakit geçirirken olumsuz duygulara kapılıyorsanız sosyal medyaya ara vermek ya da kullanımı sınırlandırmak, tek başına mutlu olmak için faydalı olabilir.
Yalnız kaldığınızda sosyal medyada gezmek yerine telefonunuzu kısa süreliğine de olsa kapatıp bir kenara koymayı deneyebilirsiniz. Bu sayede gerçekten yalnız kalmanın, kendinizi dinlemenin nasıl bir şey olduğunu deneyimleyebilirsiniz.
4. Doğada Zaman Geçirin
İnsanın da doğanın bir parçası olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir akarsuyun çevresinde dolaşmak ya da bir yeşil alanda yürüyüş yapmak size iyi gelebilir. Doğanın düzeni ve büyüleyici güzelliği günlük dertlerimizden uzaklaşarak zihnimizin arınmasını sağlayabilir.
Yalnız mutlu olmak pratikle elde edilebilecek bir yetenek. Önerilerin tamamının sizin için ancak bir başlangıç niteliğinde olabileceğini bilmelisiniz. Kendinizi dinledikçe, tanıdıkça size neyin iyi geleceğini keşfedebilirsiniz. Eğer mutlu olmak için gösterdiğiniz çabadan kısa sürede karşılık göremezseniz umutsuzluğa kapılmayın. Dilerseniz bu yolcukta size rehberlik edecek psikoloğu Heltia uygulamasını kullanarak bulabilir, ihtiyaç duyduğunuz desteği online terapi yoluyla alabilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz, “Romantik İlişkilerde Güç Dengesi Kurmak” ve “Cezalandırılıcık Şeması ve İlişkilere Etkileri” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.