Heltia olarak bütünsel sağlığı koruyan dijital çözümler sunmak, kullanıcılarımızın iyi oluşunu desteklemek her zaman birinci önceliğimiz oldu. Bu yolculuğa çıktığımızdan beri kullanıcı deneyimini geliştirmek, gerçekten bir fark yaratabilmek için de elimizden geleni yapıyoruz.
Bu yolda bizi en çok zorlayan şeylerden biri, maalesef toplumda ruh sağlığı yardımı almaya karşı olan çekince oldu. “Terapiye açık” olduğunu bildirebilmek, terapi aldığını söylemek çoğumuzun henüz rahat olamadığı bir durum. Hatta terapi almanın kendisi bile birçok insan tarafından hala tabu olarak görülüyor, sanki utanılacak bir şeymiş gibi davranılıyor.
Oysaki terapi almak, bireyin:
- Kendisini daha iyi tanıması ve duygularını anlamlandırabilmesi,
- Gizlilik çerçevesi içerisinde problemlerini anlatarak rahatlaması,
- Hayatını olumsuz etkileyen durumlar için tavsiye ve destek alması gibi birçok alanda fayda sağlayabiliyor.
Bunun için biz de mental sağlık desteğinin önemini vurgulamak, toplumdaki yerine dikkat çekmek için #opentotherapy adında bir “terapiye açık”lık kampanyası başlattık. Gerektiğinde destek almanın utanılacak bir şey olmadığı, aksine cesaretlendirildiği bir dünya dileğiyle belli adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz. Kampanyamızın şimdiye kadarki adımlarını aşağıda inceleyebilirsiniz:
“Klişelere Hayır!”
Geçtiğimiz aylarda Instagram üzerinden kullanıcılarımıza “Hisleriniz, yaşantılarınız hakkında çevrenizden duyduğunuz en sinir bozucu cümleler neler?” diye sormuştuk. Bunun cevaplarından da:
- “Kafanda kuruyorsun sen.”
- “Amaan! Ben de bir şey zannettim.”
- “Senin ağrın psikolojik.” gibi bazı klişe alıntılar derledik, bunlarla İstanbul sokaklarını donattığımız posterler hazırladık. Bunları Instagram hesabımız üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Çoğumuzun karşılaştığı bu tepkiler, gerçekten de heves kırıcı olabiliyor. Bunlara karşı durabilmek, her şeye rağmen kendi hislerimizi ciddiye almak ve ihtiyaç duyduğumuz yardıma yönelmek cesaret isteyebiliyor. Bu alaycı posterler de bunu vurgulamak, hissettiklerimizi küçümsememek için etkileyici bir fırsat sundu bizce.
“Ben Terapi Alıyorum!”
Kampanyanın sonraki adımında üstünde “Open to therapy” yazan tişörtler hazırladık, farkındalık kampanyamızın ismini ve sloganını resmen başlatmış olduk 👕
Bir kişinin terapi aldığını, gerektiğinde almaya açık olduğunu belirten bir tişört giyebilmesi bizce oldukça önemliydi. Bunu dayatılan ‘utanç’ konumundan çıkarmak, adeta gururla taşıyabilmek anlamına geliyordu çünkü. Ruh sağlığı desteği almanın tabu olmaması gerektiği konusunda güçlü bir mesaj olduğunu düşünüyoruz.
Ekipçe bu tişörtleri giydiğimiz, ne kadar süredir terapi aldığımızı anlattığımız bir video da hazırladık. Böylelikle farklı durumdaki bir sürü insanın terapi almaktan utanmadığı, hatta mental sağlık profesyonellerinin bile terapi aldığını açık açık söylediği bir örnek teşkil etmiş olduk.
“Terapi Bir Fırsattır!”
Çoğunuzun bildiği gibi LinkedIn’de iş arayan kişilerin otomatik olarak profil fotoğraflarına ekleyebildiği bir #Opentowork ibaresi bulunuyor. Bu kişinin yeni bir iş aradığını, tekliflere açık olduğunu tanıtan bir gösterge aslında.
Kampanyamızı başlatırken biz de biraz buradan yola çıktık: Tıpkı iş ararkenki gibi yeni fırsatlara açık olmanın, terapi ile iyileşme ve kendimizi daha yakından tanıma sürecinde olmanın önemini vurgulamak istedik.
Bunun bir uzantısı olarak da sosyal medyada kullanmak için fotoğraflara ekleyebileceğimiz bir #Opentotherapy görseli hazırladık, ekipçe bunu LinkedIn’de kullanmaya başladık. Böylelikle mental sağlık yardımı almanın profesyonel mecralarda bile rahatça konuşulabildiği bir alan yaratmak istedik.
“Gelemem, Terapideyim!”
Son olarak da İstanbul’un toplu taşımalarında yer alan çeşitli posterlerimiz, gündelik hayatımıza terapiyi dahil ettiğimiz bir senaryoyu gözler önüne serdi: Bir çalışanın toplantılarının arasına sıkıştırdığı bir terapi seansı, dükkanına “Terapideyim, 50 dakika sonra döneceğim” diye bir yazı asan esnaf, gururla “Terapideyim” rozeti takan bir kişi…
Giderek böyle bir duruma daha çok yaklaştığımızı düşünüyor, bu süreçte rol oynamaktan da büyük bir gurur duyuyoruz. Herkesin çekinmeden uzman yardımına başvurabildiği, bundan utanmadığı bir dünya dileğiyle 💙
Kampanyalarımızdan ve çalışmalarımızdan haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edebilir, Heltia uygulamasını indirerek öz sağlığınızı destekleyecek içeriklere ve uzman görüşmeleri yapma imkanına ulaşabilirsiniz. Online terapi alarak "open to therapy" olabilir, iyileşme yolculuğunuza hemen başlayabilirsiniz :)
Bu yazımızı beğendiyseniz "Psikolojide Plasebo Etkisi Nedir?" ve "Antioksidan Tüketimi: ORAC Değeri Yüksek Besinler" adlı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.