JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Kişilik Bozuklukları > Antisosyal Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı?
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı?

Paylaş:
YazarHeltia
Uzm. Psk. Dan. Merve Dökmeci onaylı içerik

Antisosyal Kişilik Bozukluğu ve bu durumun getirdiği davranışlar insanların hayatını birçok açıdan olumsuz etkileyebilir. Yaşananların sonuçları yıkıcı olabilir. Bu durumda Antisosyal Kişilik Bozukluğu yaşayan birinin karşılaşabilecekleri, yapabilecekleri şöyle sıralanabilir:

  • Partner, eş veya çocuk ihmali ve istismarı
  • Aile içi şiddet
  • Alkol veya madde kullanımına bağlı gelişen yasal ve fizyolojik sorunlar
  • Cinayet işlemek veya intihara girişimlerinde bulunmak
  • Kriminal davranışlar dolayısıyla hapis yatmak
  • Majör depresyon gibi farklı psikolojik sorunlarla boğuşmak
  • Toplumdan dışlanma
  • Şiddet olaylarına bağlı ölümcül yaralar alma ya da erken ölüm

Antisosyal Kişilik Bozukluğu ve Evlilik, Romantik İlişkiler

Antisosyal bozukluğu hem yaşayan hem onlarla temas eden kişiler için yıkıcı olabilir. Bu anlamda ilişkileri yönetmek oldukça zordur. Manipülatif yanı güçlü olan biri etrafındaki insanlara ciddi zararlar verebilir. Maalesef Antisosyal Kişilik Bozukluğu olan biriyle sağlıklı ve mutlu bir ilişki geliştirmek oldukça zordur. Tabii bu daha önce de söylediğimiz gibi spektrumla da alakalıdır.

Ama temelde karşı tarafı düşünme yetisi olmadığı ve bencillik ön planda tutulduğu için antisosyal bozukluk yaşayanlarla evlilik ve romantik ilişkiler, zamanla toksik bir ilişkiye dönüşebilir. Bunun yanında aile içi şiddet yatkınlığı ciddi anlamda tehlike yaratabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız ALO 183 Aile, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Olan Birine Nasıl Davranılır?

Antisosyal Kişilik Bozukluğu olan biri şiddete başvurabilir. Sonuçlarını düşünmediği için fevri davranabilir. Ayrıca doğası gereği sinirli ve gergindir.

  • Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında mümkün olduğunca sakin ve ılımlı yaklaşmak gerekir. Güvenli bir ortama geçene kadar her adım dikkatle atılmalıdır.
  • Bunun yanında sosyal anlamda antisosyal bozukluğu olan birine yaklaşırken de dikkatli olmak gerekir. Karşıdaki kişinin sizi kandırmak için yalan söyleyebileceğini, sizi kullanabileceğini unutmamalısınız.
  • Ailenizde ya da çevrenizde ASPD'si olan biri varsa, “Antisosyal Kişilik Bozukluğu olanlara nasıl davranılmalı?” sorusuna en doğru yanıtı bir ruh sağlığı uzmanından alabilirsiniz. Bu şekilde ilişkide kendinizi özellikle psikolojik açıdan nasıl koruyacağınızı öğrenebilirsiniz.
  • Destek grupları ve grup terapilerine katılarak yalnız olmadığınız görebilirsiniz.

Ayrıca Antisosyal Kişilik Bozukluğu belirtileri gösteren birini bir uzmandan yardım almaya ikna edebilmek de oldukça önemlidir. Yaşanan kişilik bozukluğunun kontrol altına alınması hem sevdiğiniz, yakınınız olan kişi hem sizin büyük önem taşır. Bunun için Heltia uygulaması üzerinden mental sağlık desteği alabilir, online terapi ile iyileşme sürecinize başlayabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız "Öfke Kontrolüne Yardımcı 9 Yöntem" ve “Borderline ile Yaşamak” yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 3 Aralık 2022Güncellenme tarihi: 19 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Kişilik Bozuklukları hakkında yazılar