JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > İlişkiler > Anne Sevgisi Eksikliği Bireyi Nasıl Etkiler?
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Anne Sevgisi Eksikliği Bireyi Nasıl Etkiler?

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Anne sevgisi, bebeklik ve çocukluk süresince gelişimin, benlik oluşumunun önemli bir kaynağıdır. Bu kaynaktan yeterince beslenemeyen çocuklar için anne sevgisi eksikliğinden bahsedilebilir.

Anne sevgisi, bir insanın kişilik gelişiminin temeli olarak görülebilir. Peki, anne sevgisi eksikliği nedir ve bireyin hayatını nasıl etkiler? Anne sevgisi görmeyen erkek ve kadınlar nasıl davranır, anne sevgisi görmeyen çocuklarda nasıl problemler oluşur?

Öncelikle anne sevgisini ele alarak başlayalım:

Anne Sevgisi Nedir?

Anne sevgisi, bir annenin çocuğuna karşı hissettiği derin, koşulsuz ve koruyucu duygusal bağ olarak tanımlanabilir. Bu sevgi; çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılama, güven kazanma, aidiyet hissetme gibi gelişim süreçlerinde önemli bir rol oynar.

Annenin anne sevgisi sözleri ve davranışları ile belli edebildiği bu durum, çocuk için sağlıklı bir duygusal gelişim ve öz güven kaynağıdır. Bu güçlü bağ, çocukların dünyayı keşfetmelerini, öğrenmelerini ve hayatta kalmaları için güvenli bir ortamda büyümelerini sağlar. Ayrıca bireylerin yetişkinlik dönemindeki ilişkilenme süreçlerini ve duygusal dayanıklılıklarını da şekillendirmekte kritik bir rol oynar.

Anne Yoksunluğu Sendromu Nedir?

Anne yoksunluğu, çocukluğun ilk yıllarında anne veya anne figürünün bulunmaması durumu olarak tanımlanabilir. Burada hem fiziksel hem psikolojik bir yokluk söz konusudur. Annenin yoksunluğu, temelde sevgi ve güvenlik kaynağından yoksun olmakla bağlantılıdır. Anne Yoksunluğu Sendromu, çocuğun anne sevgisini yeterince alamamasından kaynaklı büyüme ve gelişim bozukluklarını ifade eder.

Amerikalı psikolog Erik Erikson, yaşamın ilk 18 ayını "Güven ve Güvensizlik Evresi" olarak tanımlıyor. Yapılan araştırmalarda belli bir süre anne sevgisinden mahrum kalan bir çocuğun ağlama ve öfke nöbetleri geçirmesi, yemek yemeye direnmesi gibi bulgulara rastlanıyor. Bu süre uzadıkça kilo kaybı ve ishal gibi fiziksel sorunların yanında içe kapanıklık ve depresyona girme gibi psikolojik etkiler görülebiliyor. Bununla birlikte anneden gerekli duygusal desteği alamayan çocuklarda oluşan hissiyatın psikolojik etkileri, kişinin yetişkinlik dönemine de tesir edebiliyor.

Anne Sevgisi Eksikliği Neden ve Nasıl Oluşur?

Anne sevgisi görmeyen kadınlar ve anne sevgisi görmeyen erkekler; duygusal deformasyon, gelişme çağından itibaren davranış bozukluğu gibi durumlar yaşayabilir. Üstelik bu konu sadece annesiz büyüyen çocuklar için geçerli olmayabilir:

  • Annesinden yeteri kadar sevgi göremeyen ya da Narsist Kişilik Bozukluğu olan bir anne tarafından büyütülen çocuklar da sevgi eksikliği belirtileri gözlemleyebilir.
  • İstenmeyen gebelikler, bekar anne olmak ve yoksulluk gibi sebepler annenin sevgisini yeterince gösterememesine neden olabilir.
  • Abartılı ilgi, değişken duygusal tavırlar ve aşağılama gibi durumlar, çocuklukta anne sevgisi eksikliğini ortaya çıkarabilir.

Yapılan çalışmalar anne yoksunluğunun çocuğun kişilik gelişimi üzerinden direkt etkisi olduğunu gösteriyor. Çocuğun gelişiminde, özellikle beş yaşına kadar, annesiyle olan ilişkisi baba veya kardeş ile olan ilişkisinden çok daha fazla etkilidir. Burada annenin varlığı ya da yokluğu kadar var olan annenin çocukla kurduğu ilişki biçimi de son derece önemli. Anne veya anne yerine geçen figürün çocuğa sağladığı bakımın niteliği anne yoksunluğunun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Anne Sevgi Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Anne yoksunluğu çekilen temel durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne veya anne yerine geçen kişinin olumsuz davranışları kısmi bir mahrumiyet duygusu yaratabilir. Anneden sevgi görmemek buna sadece bir örnektir.
  • Ölüm veya hastalık gibi çeşitli nedenlerle annesini veya annesi yerine geçecek kişiyi tamamen kaybetmiş çocuklarda tam bir mahrumiyet duygusu oluşabilir.
  • Annesinden veya annesi yerine geçecek kişiden sosyal veya sağlıksal nedenlerle ayrılan çocuklarda tam bir mahrumiyet duygusu ortaya çıkabilir.

Anne Sevgisi Eksikliği Yetişkinlikte Hangi Sonuçları Doğurabilir?

Anne sevgisinden mahrum büyümek yetişkinlik döneminde birtakım sorunların yaşanmasına yol açabilir. Bu sorunlardan bazıları şunlardır:

  • Duygusal bir ilişkide partnerden, kendi gösterdiğinden daha fazla ilgi beklemek.
  • Bireyde güvensiz bağlanma stilinin oluşması ya da var olan güven duygusunu karşısındakine hissettirememek.
  • Duyguları yönetmekte ve sevgisini göstermede zorluk çekmek.
  • Önemli bir karar alırken anne rehberliğine ihtiyaç duymak, öz güven eksikliği hissetmek.
  • Annesi ile vakit geçirmekte problem yaşamak, tartışmakta zorluk çekmek.
  • İlişkilerde fazla yakınlıktan rahatsız olmak.
  • Eleştirilere karşı aşırı duyarlı olmak.
  • İlişkilerin sınırlarını belirlemede sorun yaşamak.
  • Arkadaşlık dâhil her tür ilişkide güven sorunları ve kaygı yaşamak.
  • Başarısızlık ve reddedilme durumlarında kaderini kabullenmek, mücadele etmemek.
  • Reddedilmekten korkmak.
  • İç dünyasında sürekli çatışma yaşamak.

Anne sevgisi eksikliği erkek ve kadın bireyler için benzer etkilere yol açabilse de cinsiyete göre değişiklik gösteren durumlar da gözlenebilir.

Erkekler için annelerinin belirgin özelliklerini taşıyan kadınlara karşı yakınlık duymak, ilişkiyi daha ciddi bir boyuta taşımada tedirginlik yaşamak; kadınlar içinse anne sevgisizliğini sadece kendisinin yaşadığını düşünerek kendini yalnızlığa hapsetmek ve yeterince iyi olmadıklarını düşünerek sevgiyi hak etmediklerine inanmak gibi etkileri gözlenebilir. Bunun yanı sıra bireyin kendisi ebeveyn olduğunda annelik sorunları yaşanabilir.

Yani gördüğünüz gibi alanında uzman kişilerden destek almak, bu durumda oldukça belirleyici ve faydalı olabilir.

Anne Sevgi Eksikliği Nasıl Giderilir?

"Anne sorunları"nı, yani anne sevgisizliğinin yarattığı sorunları giderebilmek uzun bir süreç alabilir. Bireydeki farkındalık eksikliği, sorunun giderilmesine engel eden bir durum olabileceğinden bu konuda farkındalığı artırmak önemlidir. Anne sevgisizliğinden kaynaklı problemler yaşadığını kabul etmek, bireyin iyileşme sürecindeki temel adım olabilir.

Yakın ilişki hâlinde olunan kişilerin desteği bu süreçte oldukça önemlidir. Burada yaşanan sıkıntıların ve hissedilen duyguların açıkça paylaşması birey için fayda sağlayabilir. Anne sevgisi görmeyen bireylerin bu durumu kendi başına aşması son derece zor olabilir. Bu nedenle bir uzman desteği almak son derece önemlidir. Eğer siz veya sevdikleriniz benzer bir sorun yaşıyorsanız bir uzman desteği almak için Heltia uygulamasını kullanabilir, online terapi alarak iyileşme sürecinize başlayabilir ve geniş içerik kütüphanemizden faydalanabilirsiniz.

Anne Sevgisi Eksikliği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Anne Sevgisi Ne Zaman Başlar?

Anne sevgisi genellikle doğumla birlikte başlar, ancak bazı anneler için bu bağ hamilelik sürecinde de gelişebilir. Anne ile bebek arasındaki fiziksel temas, emzirme ve bakıcılık gibi süreçler bu sevginin güçlenmesine katkıda bulunur. Zamanla anneler çocuklarına olan bağlılıklarını derinleştirir ve koşulsuz sevgiye dayalı güçlü bir ilişki kurarlar.

Ancak burada tabii ki çocuğunu doğurmayan anneler olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Bu sebeple bu biyolojik bir durum olarak değerlendirilmemelidir.

Aile Sevgisi Görmeyen İnsanlar Nasıl Davranır?

Aile sevgisi görmeyen insanlar:

  • Duygusal olarak güvensiz hissedebilir.
  • Sağlıklı ilişkiler kurmakta zorlanabilir.
  • Özellikle güven ve aidiyet duygularını geliştirmekte sıkıntı yaşayabilir.
  • Duygusal yalıtılmışlık hissi ve özgüven eksikliğinden muzdarip olabilir.
  • Başkalarıyla yakın bağlar kurma konusunda isteksizlik gösterebilir.

Ancak terapi ve profesyonel destekle iyileşme yolculuğuna başlayabilir ve sağlıklı ilişkiler geliştirebilirler.

Anne Neden Sevilmez?

Anne ile çocuk arasındaki ilişki bazen karmaşık olabilir. Bir çocuk, anne tarafından yeterince sevgi, ilgi veya destek görmediğini düşündüğünde anneye karşı olumsuz duygular geliştirebilir. Böylelikle sağlıksız anne-kız ilişkisi başta olmak üzere belli sonuçlar doğabilir.

Ayrıca oğlunu veya kızını sevmeyen annenin davranışları (duygusal ya da fiziksel ihmal, kötü muamele gibi) anneye olan sevginin azalmasına neden olabilir. Anne sevgisi görmeyen kadınlar ve erkeklerin, annelerini sevmediğini ifade eden bireylerin deneyimi ve hisleri farklıdır.

Anne Sevgi Eksikliği Nelere Yol Açar?

Anne sevgisi eksikliği, yukarıda da bahsettiğimiz üzere çocukların duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilir. Başta düşük özgüven, sosyal ilişkilerde zorluklar ve duygusal dengesizlikler olmak üzere belli sorunlara yol açabilir. Yetişkinlik döneminde de bu eksiklik, bireylerin başkalarına güvenme ve yakınlık kurma yetilerini zayıflatabilir. Ek olarak bazı psikolojik sorunların (anksiyete, depresyon vb.) gelişme riski de artabilir.

Anne Sevgisi Olmazsa Ne Olur?

Anne sevgisi olmadan büyüyen bireyler, duygusal olarak güvensiz hissedebilir ve hayatta kendilerini yalnız hissedebilirler. Bu sevgi eksikliği, kişisel ilişkilerde sorunlar, güven problemleri ve öz-değer eksikliği gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca, annesi tarafından sevilmeyen erkekler ve kadınlar duygusal dayanıklılık konusunda zorluk çekebilir ve yaşamlarındaki zorlayıcı durumlarla baş etmekte daha fazla sıkıntı yaşayabilirler.

Bu ve benzeri durumlarda alanında uzman kişilerden destek almak, sevgi eksikliği sürecini ve duyguları yönetmeyi öğrenmek oldukça faydalı olacaktır.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Borderline Anneler ve Çocukları” ve "'Daddy Issues' ve 'Mommy Issues' Hakkında Bilmeniz Gerekenler" başlıklı makalelerimizi de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 13 Eylül 2023Güncellenme tarihi: 16 Ekim 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
İlişkiler hakkında yazılar