JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Fiziksel Sağlık > Piriformis Sendromu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Piriformis Sendromu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş:
YazarHeltia
Fizyoterapist Bahar Ayberk onaylı içerik

Piriformis Sendromu Nedir ve Neden Olur?

Kalça ekleminin arkasında yer alan, bacağı ve kalçayı dışa döndürme görevini üstlenen kas piriformistir. Bu kasın siyatik sinire baskı yapması ve siniri sıkıştırmasıyla ortaya çıkan duruma ise piriformis sendromu denir. Piriformis sendromu, zaman içerisinde ortaya çıkabildiği gibi ani olarak da gelişebilir. Ayrıca çok yaygın bir rahatsızlık olmamakla beraber erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür.

Piriformis sendromu, birincil ve ikincil piriformis sendromu olmak üzere ikiye ayrılır:

Birincil Piriformis Sendromu ve Nedenleri

Kişiden kişiye farklılık gösterebilen anatomik yapıyla alakalı gelişen birincil piriformis sendromu kas ve sinir uyuşmazlığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum insanlarda yaklaşık %15 oranında görülür.

Aşağıdaki etmenler birincil piriformis sendromuna yol açabilir:

  • Omurga eğriliği (Skolyoz),
  • İki bacak boyunun birbirinden farklı olması,
  • Kalça ameliyatı geçirmiş olmak.

İkincil Piriformis Sendromu ve Nedenleri

Çevresel faktörler, yaşam tarzı ve travmalar; piriformis kasının deformasyona uğramasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda ikincil piriformis sendromu gelişebilir. Piriformis sendromu tanısı konulan çoğu kişi ikincil grupta yer alır.

Aşağıdaki etmenler ikincil piriformis sendromuna yol açabilir:

  • Fiziksel aktivite eksikliği,
  • Fazla ağırlık kaldırmak,
  • Düşme, yaralanma, trafik kazası gibi durumlar,
  • Ani yapılan hareketler,
  • Kas güçsüzlüğü durumunda merdiven çıkma, koşma ve yürüme,
  • Isınmadan yapılan egzersizler.

Piriformis Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Uzun süreli kalça ağrısı başta olmak üzere piriformis sendromu kasık ağrısı ve bacaklarda güçsüzlük gibi semptomlara yol açabiliyor. Bazı vakalarda kuyruk sokumunda da ağrıya sebep olduğundan bel fıtığıyla karıştırılabiliyor. Diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kas spazmları,
  • Uylukta ve bacağın arka kısmında uyuşma,
  • Yürürken aksama,
  • Eğilip kalkarken ve otururken zorlanma,
  • Kalçada yanma ve karıncalanma hissi.

Piriformis Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Piriformis sendromuna sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız "Piriformis sendromu için hangi doktora gidilir?" diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu noktada öncelikle şikayetlerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Ardından belirtilere uygun olarak travmatoloji ve ortopedi veya nöroloji bölümlerine başvurabilirsiniz. Teşhisin ardından doktorunuzun uygun gördüğü tedavi yöntemleri ve piriformis sendromu egzersizleri semptomlarınızın hafiflemesine ve yaşam kalitenizin artmasına yardımcı olabilir.

Piriformis sendromu tedavisi, öncelikli olarak ağrılarınızı azaltmak ve kalça hareketliliğini arttırmak üzerine planlanır. Bu doğrultuda ilaç kullanımı, evde tedavi, fizik tedavi, enjeksiyon ve dinlenme gibi yöntemler tercih edilebilir. Ayrıca sendrom ilerliyorsa cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

1. Ev Aşaması

Bu yöntemde zorlayıcı hareketlerden kaçınarak dinlenmeniz tavsiye ediliyor. Ayrıca ağrıyan bölgelere buz koyarak masaj yaptırabilirsiniz. Buz tedavisinin yanı sıra ısıtma pedlerinden de yararlanabilirsiniz. Isı ve buz tedavisini doktorunuzun önerdiği koşullarda yapmaya özen göstermelisiniz.

2. Fizik Tedavi Egzersizleri

Doktorunuz gerekli durumlarda size fizik tedavi önerilebilir. Fizyoterapist kontrolünde uygulayacağınız hareketlerle semptomlarınızın hafifletilmesi hedeflenir. Fizik tedavi egzersizlerinin bir uzman tarafından planlanması gerekir. Size özel bir seans programı oluşturulması için Heltia uygulaması üzerinden alanında uzman kişilerle görüşebilir, evde kendi fizyoterapi seanslarınızı uygulamaya başlayabilirsiniz.

Piriformis sendromunun tedavi aşamasında, “Piriformis sendromu ne kadar sürer, zamanla kendiliğinden geçer mi ya da nasıl geçer?” gibi sorular çoğu kişi için merak konusu. Elbette tıpta hiçbir şeyin kesinliği olmadığından piriformis sendromunun iyileşme süresi için net bir aralık vermek de mümkün değil. Ancak doğru tedavi ve düzenli takip sayesinde vakaların çoğunda tamamen iyileşme görülebiliyor. Bunun yanı sıra dış faktörlere bağlı gelişen sendromlarda "spontan rejenerasyon" denilen kendiliğinden iyileşme durumuna da rastlanabiliyor.

Piriformis sendromu yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen bir durum olsa da etkili tedavi yöntemleriyle olumlu sonuçlar elde etmeniz mümkün. Heltia uygulamasını indrerek alanında uzman kişilere danışarak uygulayacağınız egzersizler, yeterli dinlenme ve sağlıklı beslenme ile yaşam kalitenizden ödün vermeden iyileşme yolunda etkili bir adım atabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız “Somatizasyon Nedir?” ve “Karpal Tünel Sendromu Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 20 Temmuz 2023Güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Fiziksel Sağlık hakkında yazılar