Menisküs; diz eklemine yerleşmiş bir yastık gibi kaval ve uyluk kemiklerinin arasında hilal şeklinde konumlanmış, kıkırdak bir yapıdır. Bu yapı hasar alıp yırtıldığında en basit günlük hareketleri bile gerçekleştirmeniz zorlaşabilir ve dolayısıyla hareket kabiliyetiniz azalabilir. Menisküs yırtığı problemi yaşıyorsanız tedavi seçeneklerini merak ediyor olabilirsiniz. Gelin, önce menisküs yırtığının nasıl anlaşılacağına sonra da tedavi yöntemlerine beraber bakalım.
"Menisküs nedir?" sorusunun cevabını detaylı olarak öğrenmek isterseniz de "Menisküs Nedir ve Neden Olur?" başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Menisküs Yırtığı Nasıl Tespit Edilir?
Menisküs yırtığı teşhisi genellikle kapsamlı bir muayene gerektirir. Doktorunuz dizinizi ve bacağınızı çeşitli pozisyonlara getirebilir, yürümenizi ve çömelme gibi hareketler yapmanızı isteyebilir. Bu gözlemlere ek olarak tıbbi öykünüzü de değerlendirerek semptomların altında yatan nedenleri bulabilir.
Doktorunuz ayrıca yırtığın konumunu, derinliğini ve şeklini belirlemede MR görüntülerine başvurabilir. MRI, dizinizdeki sert ve yumuşak dokuların karmaşık görüntülerini çeker ve yırtığın tespit edilmesini sağlar.
Menisküs Yırtığına Ne İyi Gelir?
Menisküs yırtığının uzunluğuna ve yapısına göre doktorunuz ameliyat olmanızı gerekli görebilir veya iyileşme süreci doğrudan fizyoterapi ile yönetilebilir. Her iki durumda da fizyoterapistin yaptığı yönlendirmelere uygun olarak tedavi sürecini başarıyla tamamlayabilirsiniz.
"Menisküs nasıl geçer?" diye merak ediyorsanız çeşitli yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Artroskopik Menisküs Ameliyatı
Menisküs tedavisinde uygulanabilecek yöntemlerden biri artroskopik menisküs ameliyatı. Bu ameliyatta:
- Önce hastaya anestezi uygulanır ve diz ameliyat için hazırlanır.
- Ardından dizde küçük kesiler açılır, görüşe yardımcı olmak ve kanamayı kontrol etmek için steril sıvı verilir.
- Dizin iç kısmını görüntülemek için kamera ve ışık içeren ince bir tüp olan artroskop yerleştirilir.
- Daha sonra uygulanacak cerrahi teknik seçilir.
- Onarım veya çıkarma işleminden sonra kesiler kapatılır ve diz bandajlanır. Menisküs ameliyatı sonrası anestezinin etkisi geçince hastanın klinikte ya da hastanede kalmasını gerektirecek bir durum ortaya çıkmaz.
"Menisküs diz ağrısına ne iyi gelir?" diye araştırma yaparken tedavi sürecinde menisküs dizliğinin kullanıldığını görmüş olabilirsiniz. Bu dizlikler, menisküs ameliyatından sonra menisküsün daha hızlı iyileşmesini desteklemek amacıyla dizi sabit tutmak ve korumak için kullanılır. Menisküs dizliği, dizin yük altındayken gergin kalmasını sağlamak için özel bir kilitleme mekanizmasına sahip. Bu mekanizma, eklem esnekliğine yardımcı olur ve yükün dengeli şekilde dağılmasını sağlar.
Menisküs Yırtığı Egzersizleri
Menisküs yırtıkları için diz ve çevresine yönelik egzersizler, ağrı şikayetini kontrol altına almada bilinen en etkili yöntemlerdendir.İşte, örnek olarak tedaviye yönelik sık tercih edilen bazı egzersizler ve bunların yapılış biçimleri:
Düz Bacak Kaldırma Hareketi Tedavi sürecinde yapabileceğiniz ilk hareketlerden biri bacağınızı düz bir biçimde havaya kaldırmak olabilir. Bel ve kalçanın da kontrolünü gerektiren bu basit egzersiz ön bacakları kuvvetlendirir, arka bacağı ise esnetir. Düz bacak kaldırma hareketini aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz:
- Sol ayağınızı yere tam taban basın ve sağ bacağınızı tamamen uzatacak şekilde sırtüstü uzanın. Bu sırada omurganızın doğal eğrisini koruyun ve kollarınızı yanlarınızda gevşek tutun.
- Sağ bacağınızı yerden yaklaşık 45 derecelik açıyla kaldırın. Bel boşluğunuzu korumak için çok yükseğe kaldırmaktan kaçının.
- Sağ bacağınızı kontrollü bir şekilde yere indirin ve 10 tekrar yapın.
- Her bacak için 10 tekrardan oluşan 2 set ile egzersizi tamamlayın.
Hamstring Bükme Hareketi Hamstring bükme hareketi, bacak kaldırma hareketine göre daha zor olsa da menisküs yırtığı fizyoterapisinde uygunluk halinde yine sıkça kullanılan bir egzersiz.Bu egzersizi yaparken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Rahat bir zemine yüzüstü uzanarak başlayın. Bacaklarınızı tamamen uzatın ve kollarınızı yanlarınızda, avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde tutun.
- Sağ dizinizi yavaşça bükerek sağ ayağınızı kalçanıza doğru getirin.
- Hareketin kontrolünü korurken sağ ayağınızı yavaşça aşağı indirin.
- Bu hareketi iki set olarak 8-10 tekrar şekilde yapın. Setler arasında yaklaşık 30 saniye dinlenin.
- Sağ bacağınızla seti tamamladıktan sonra sol bacağınıza geçin.
Bacak Uzatma Hareketi Menisküs yırtığı egzersizleri arasında belki de en rahat yapabileceğiniz hareket bacak uzatma hareketi olabilir.
- Ayaklarınız yere tam taban basacak şekilde bir sandalyeye oturun.
- Sağ ayak bileğinizi parmak uçlarınız size bakacak şekilde bükün. Sonrasında sağ bacağınızı düz biçimde kaldırıp indirin.
- Bu işlemi 10 kez tekrarladıktan sonra aynı egzersizi sol bacağınız için de yapın.
Siz de menisküs yırtığı tedavisi ile ilgili profesyonel destek almak istiyorsanız Heltia uygulamasını indirerek uzman ekibimize ulaşabilir, online fizyoterapi desteği alabilirsiniz.
Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Ayak Altı Ağrısı Nedir, Neden Olur?” ve “Fibromiyalji Hastalarının Yapmaması Gerekenler” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.