JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Depresyon > Kronik Hastalıklar ve Depresyon Arasındaki İlişki
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Kronik Hastalıklar ve Depresyon Arasındaki İlişki

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Ciddi bir sağlık sorunu yaşadıysanız kendinizi olumsuz duygularla dolu bir denizde bulabilirsiniz. Böyle bir durumu yönetmeye çalışmak çok zor olabilir. Cesaretinizin kırıldığını görebilir, kendinizi çok üzgün ve çaresiz hissedebilirsiniz. Tedavi sonuçları ve gelecek hakkında stresli veya endişeli hissedebilirsiniz. Yeni bir gerçekliğe uyum sağlamak, tanı ile birlikte gelen değişiklikler ve devam eden tedavi ile aynı anda baş etmek zor olabilir.

Bir kronik rahatsızlıkla mücadele ederken zaman zaman bu tür olumsuz duygulara kapılıp gitmek oldukça doğal. Ancak bu durum birkaç haftadan uzun sürdüğünde sizi depresyona sürükleyebilir. Depresyon da günlük yaşamınızı sürdürme ve ailenizden, arkadaşlarınızdan, işinizden ve boş zamanlarınızdan keyif alma becerilerinizi etkiler.

Depresyon ve kronik hastalık ilişkisini birkaç alt başlıkla inceleyebiliriz:

1. Kronik Hastalıkları Olan Kişiler, Daha Yüksek Depresyon Riski Altındadır

Bazı faktörler bireylerin depresyon yaşama riskini artırabilir. Örneğin:

  • Geçmişte ya da ailesinde depresyon öyküsü olan biri veya ailesinde, yakın çevresinde intihar sebebiyle vefat eden biri olan kişilerin depresyon belirtileri gösterme riski daha yüksek olabilir. Bu durum başka bir tıbbi rahatsızlık yaşayan kişiler için de geçerlidir.
  • Parkinson hastalığı ya da inme gibi nörolojik hastalıklar beyin yapısında değişikliğe sebep olduğu için depresyon riskini artırabilir.
  • Sahip olunan hastalıkla ilgili kaygı ve stres de depresyon semptomlarını tetikleyebilir.

Tıbbi bir hastalık teşhisi konulduktan hemen sonra depresyon belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, hastalık durumuna uyum sağladıkça veya tedavi ettikçe azalabilir. Hastalığı tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar da depresyon riskini artırabilir.

Böyle zamanlarda hem fiziksel hem zihinsel bakımı içeren ve farklı disiplinlerin bir arada olduğu tedavi yaklaşımları genel sağlığı iyileştirmede etkili bir rol oynayabilir. Yapılan araştırmalar, depresyon ve kronik hastalığı aynı anda tedavi etmenin her iki rahatsızlığın da iyileşme sürecine olumlu katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

2. Kronik Hastalık Teşhisi Olan Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Riski Daha Yüksektir

Çocukluk ve ergenlik döneminde bir kronik hastalıkla ve onun getirdikleriyle başa çıkmaya çalışan bireyler, sağlıklı akranlarına göre daha fazla zorulukla karşı karşıya kalırlar.

Bu sebeple kronik hastalıklar bireyin sadece fiziksel gelişimini değil; bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimini de olumsuz etkileyebilir.

3. Depresyon Yaşayan Bireyler Farklı Tıbbi Hastalıklar için Daha Yüksek Risk Taşır

Depresyon ile farklı rahatsızlıklar arasında çift yönlü bir ilişki var: Kronik hastalıklar ve çeşitli fizyolojik sağlık sorunları depresyonu tetikleyebildiği gibi, depresyon da diğer rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Depresyonla birlikte bireylerde kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, inme ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların görülme riski artar.

Araştırmalar, depresyonu olan kişilerde, vücuttaki birkaç sistemin farklı çalışıyor olmasının diğer tıbbi hastalıkların riskini artırabileceğini gösteriyor:

  • Artan iltihaplanma,
  • Kalp atış hızı ve kan dolaşımındaki değişiklikler,
  • Stres hormon seviyelerinin anormal bir şekilde değişmesi,
  • Diyabet riski olan bireylerin metabolizmasındaki değişiklikler bu duruma örnek olabilir.

4. Depresyon, Başka Bir Hastalık Mevcut Olduğunda Bile Tedavi Edilebilir

Depresyon, kronik hastalığın yaygın bir komplikasyonu olsa da kronik bir hastalığa sahip olmanın otomatik getirisi olması gerekmez. Depresyon için etkili tedavi yöntemleri mevcut ve bu tedavi yöntemleri, başka bir tıbbi hastalığınız olsa bile, depresyonu yenmenize yardımcı olabilir.

Depresyondan kurtulmak zaman alabilir, ancak farklı bir hastalığınız olsa bile depresyon tedavisi süreci yaşam kalitenizi artırabilir.

Depresyonu ilaçla, psikoterapiyle veya ikisinin bir kombinasyonuyla tedavi etmek kronik bir hastalığın fiziksel semptomlarını iyileştirmeye veya gelecekteki sorun riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Aynı şekilde kronik hastalığı tedavi etmek ve semptomları kontrol altına almak da depresyon semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Kronik hastalığınızın tedavi süreci için mutlaka bir doktora danışın. Depresyon tedavisi, belirti yönetimi ve genel olarak mental sağlık desteği için de Heltia uygulaması üzerinden yetkin uzmanlarla görüşebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “İlişkilerde Kişisel Alan Oluşturmak Neden Önemlidir?” ve “Ebeveyn Depresyonu Hakkında Önemli Bilgiler” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 9 Şubat 2024Güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Depresyon hakkında yazılar