JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Fiziksel Sağlık > Fibromiyalji Hastalarının Yapmaması Gerekenler
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Fibromiyalji Hastalarının Yapmaması Gerekenler

Paylaş:
YazarHeltia
Fizyoterapist Bahar Ayberk onaylı içerik

Fibromiyalji; yorgunluk, uykusuzluk, depresyon gibi belirtilere neden olabilen, kronik ağrılarla karakterize bir yumuşak doku romatizmasıdır. Rahatsızlığın nedeni henüz net bir şekilde belirlenmemiş olsa da bazı çevresel faktörlerin genetik yatkınlıklarla birleşmesi sonucunda fibromiyaljinin ortaya çıktığı düşünülüyor. Teşhisi ve tedavisi zaman isteyen rahatsızlığın etkileri bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle büyük ölçüde azalabiliyor.

Eğer siz de fibromiyaljiyle mücadele ediyorsanız bahsedeceğimiz hataları yapmamaya özen göstererek iyi oluşunuza katkıda bulunabilirsiniz.

1. Ağrıları Takip Etmemek

Fibromiyalji rahatsızlığına sahip bireyler sürekli ağrı içinde oldukları için zamanla ağrılarına karşı farkındalıklarını yitirebilirler. Ancak ağrılar için bir ağrı günlüğü oluşturmaya başladıklarında onların ne zaman arttığını ya da azaldığını gözlemleyebilirler.

Fibromiyalji ağrı noktalarını belirlemek, ağrıları tetikleyen durum, olay ya da yiyeceklerin farkına varmak ile belirtilerin kötüleşmesinin engellenebildiği bir rahatsızlıktır. Fibromiyalji tedavisi sağlamakta bu önemli bir adımdır. Bu nedenle de alanında uzman kişilerden destek almak, fiziksel ve mental sağlığınız üzerinde çalışmak faydalı olacaktır.

2. İlaçlarla İlgili Çok yüksek Beklentilere Sahip Olmak

Fibromiyalji teşhisi alan bireyler, hekimiyle birlikte bir tedavi planı oluşturur. Hekim tarafından önerilen ilaçları düzenli kullanmak ve kontrolleri aksatmamak rahatsızlığın seyri için büyük bir öneme sahiptir. Ancak kullanılan ilaçların tek başına fibromiyaljinin bütün belirtilerini çözmeyebileceğini bilmekte yarar var. Böyle bir durumda birey, ilaçlara yönelik yüksek bir beklenti içindeyse hayal kırıklığı yaşayabilir. İlaçların yanı sıra tedaviyi destekleyecek ve rahatsızlığı hafifletecek bir yaşam tarzı oluşturmaya çalışmak son derece faydalı olabilir.

3. Beslenme Şekline Özen Göstermemek

Dengeli bir besleme rutini oluşturmak herkes için çok önemli olsa da özellikle fibromiyaljiyle mücadele eden bireylerin beslenme alışkanlıklarını dengeli hâle getirmesi, rahatsızlığın semptomlarını hafifletebilir.

Fibromiyalji rahatsızlığı olan bireyler, beslenme rutinlerine antioksidan ve B12 yönünden zengin besinler ekleyebilir. Taze sebze ve meyveler, kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar, az yağlı proteinler içeren gıdalar, dengeli bir diyetin en önemli ürünleri arasındadır.

4. Egzersiz Yapmamak

Fibromiyalji rahatsızlığı yaşayan bireylerin yaptığı en kritik hatalardan biri de düzenli egzersize gereken önemi vermemek. Oysa egzersiz yapmak yorgunluk hissinin ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir. Fibromiyaljiyle başa çıkma yöntemleri arasına yürüyüş ya da yüzmeyi ilave edilebilir, denge hareketleri yapılabilir ya da bir eğitmen eşliğinde ağırlık antrenmanlarına başlanabilir. Bu sayede birey, kendini çok daha iyi hissedebilir.

5. Uyku Düzenine Önem Vermemek

Fibromiyaljisi olan insanların büyük bir çoğunluğu uykuya dalmakta güçlük çekebilir ya da yeterince uyusa bile kendisini dinlenememiş hissedebilir. Ancak kaliteli bir uyku, fibromiyalji ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir. Uyku düzeni oluşturmak için rahat bir uyku alanı hazırlamak ve her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalmaya dikkat etmek gerekir. Uykuya dalmakta zorlananlar, uyumadan hemen önce nefes egzersizleri ya da meditasyon yapabilir veya bir uzmandan bu konuyla alakalı bilgi alabilir.

6. Stres Yönetimini Öğrenmemek

Stres anında vücut zayıflar ve zayıflayan bir beden kronik ağrı, yorgunluk ve depresyon gibi fibromiyalji semptomlarını yaşamaya daha açık hâle gelir. Buna paralel olarak stres etkenlerinin azalması rahatsızlığın belirtilerini hafifletebilir. Bu nedenle fibromiyaljisi olan bireylerin streslerini kontrol altına alabilmek için stres yönetimi üzerinde çalışması ve hayatını daha stressiz hâle getirecek yaşam değişiklikleri yapması gerekir.

7. Fibromiyalji Hakkında Konuşmaktan Kaçınmak

Kronik ağrılar ve depresyon gibi semptomlar, fibromiyalji hastalarının günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyebilir. Hastalığın ortaya çıkardığı semptomlar hakkında konuşmak, bireyin kendini daha iyi hissetmesine ve çevresindekiler tarafından daha iyi anlaşılabilmesine yarar sağlar. Bunun yanı sıra sosyal çevresinde bulunan insanları fibromiyalji hakkında bilgilendirmek de son derece faydalı olabilir. Böylelikle ihtiyaç anında sevdiklerinden daha fazla destek alabilir ve rahatsızlıkla daha kolay bir şekilde başa çıkabilirler. Bunun yanı sıra hayat kalitesini artırmak için uzman bir terapistten yardım almak da son derece faydalı olabilir.

Fibromiyaljiyle mücadele etmek zaman zaman çok zor olabilir. Bu aşamada rahatsızlığın multidisipliner bir yaklaşım gerektirebileceğini hatırlatmakta fayda var. Psikolog, diyetisyen ve fizyoterapist desteğinin eş zamanlı yürütülmesi yaşam kalitesinin artırılması açısından fayda sağlayabilir.

Tüm bu alanlardaki uzmanlara Heltia uygulaması üzerinden ulaşabilir, online fizyoterapi görüşmeleri ile uzman desteği alabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız “Kalitesiz Bir Uykuya Yol Açan Parasomniler Nelerdir?” ve “B Vitaminleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 27 Temmuz 2023Güncellenme tarihi: 18 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Fiziksel Sağlık hakkında yazılar